A ReDeYe féle útmutató az esport műsorvezetéshez 3. rész

Szerző:
Kategória: Edukáció, esport, Kommunikáció, Oktatóanyag

Az előző részekben átnéztük a shoutcasterek különböző típusait, a hardware és a Twitch beállításokat. Most vágjunk is bele az első közvetítésünkbe és nézzük meg a négy fő szabályt (profizmus, gyakorlás, felkészültség, szenvedély), valamint pillantsunk rá a játékos közösségünkre.

Az első közvetítés

Szóval már rendelkezésünkre állnak a softwarek és a hardwarek, be van állítva a Twitch és az Xsplit. Minden csak arra vár, hogy igényes és profi tartalmat nyújtsunk a nézőinknek. Itt az ideje, hogy keressünk egy megfelelő meccset, amit közvetíthetünk.

Először is, maradj annál amit ismersz, olyan játékot válassz, amiben a legjobb vagy. Az az ideális, ha egy kisebb, hétköznapi meccset választasz, nem pedig az X játék vb döntőjét. Ezáltal nem leszel annyira leoltva, ha valamit elrontasz. Az is egy nagyon jó ötlet, ha keresel olyan klánokat, akik szívesen vállalják, hogy te közvetítsd az ő mérkőzéseiket.  Ez nem is tűnik annyira bonyolultnak, hiszen ki nem szeretné, ha TV-ben néznék őket?

Kezdésnek csak indítsd el a játékot, kommentáld le és rögzítsd saját magadnak. Adj bele mindent kommentálás közben és mással ne is nagyon foglalkozz egyelőre. Az első néhány kommentálásod után észre fogod venni, hogy lényegesen egyre jobban fog menni a dolog, ha követsz pár apró lépést.

Először, hallgasd meg és nézd újra az első kommentálásodat, mielőtt belevágnál egy újba. Nézd meg mi az ami jól ment és ami nem (fontos, hogy légy őszinte magadhoz) és gondold át mely területeken kéne még javítani. Pihenj rá egy napot, olvasd el újra azokat a dolgokat amiket kijegyzeteltél és kezdj bele egy újabb közvetítésbe. Ezeket a lépéseket ismételd, rögzítsd, nézd vissza, jegyzetelj. Ha párszor megcsinálod látni is fogod, hogy mennyit fejlődtél már.

Kiállni a nagyközönség elé

Ha készen állsz, hogy az egész világ megismerjen (minél előbb annál jobb, de nem szabad, hogy túlságosan megviseljen a kritika), akkor keress egy jövőbeli mérkőzést, hirdesd meg a csatornáidon (facebook, twitter , fórumok stb).

Az első nyilvános közvetítésednél szükség lesz pár komolyabb dologra, mint csak a szimpla kommentálásod. Gyűjtsd össze a megfelelő információkat mielőtt elkezdenéd. Ezek segíteni fognak, hogy a szünetekben és az üresjáratokban is tudj miről beszélni. Ami fontos:

  • Verseny struktúra, név
  • Mely részénél jár a mérkőzés (csoportkör, döntő stb)
  • Játékosokról alap információk
  • Bármi egyéb, ami hasznos lehet

Ez tényleg csak a legalapabb info, de sokat fog segíteni első közvetítéseidnél. Ha már magabiztos vagy és kifejlődött pár alap készséged, hozzáadhatsz még több dolgot a közvetítéseidhez (ezekről később).

Ha egy nagyon egyoldalú meccset közvetítesz és kezd elég unalmas lenni, akkor fogod csak igazán érezni a hatását a meccs előtti felkészülésnek, sokkal könnyebben fogod fenntartani a meccs iránti érdeklődést. Egy igazán jó mérkőzésnél, ezeknek az információknak a 80%-át sem fogod használni, de ne hagyd, hogy az a rossz szokás miszerint “úgysem fog kelleni, felesleges extra időt pazarolnom rá” eluralkodjon, mert a későbbiekben nagyon kellemetlen mellékhatásai lehetnek.

Legalapvetőbb hibák

Az elején, biztos lehetsz benne, hogy el fogod követni őket. Ez teljesen normális és sokat fogsz majd tanulni belőlük. Kérdezd meg bármelyik profi kommentátort és elmondja majd, hogy neki mennyire nehezen is indult be a szekér és hogy mennyire béna volt az elején. Ne feledd, hogy csak folyamatos gyakorlással lehetsz jobb.

Itt van néhány gyakoribb hiba, amibe belefuthatsz az elején.

  • Káromkodás: Kezdetben biztos sokat fogsz káromkodni, de nagyon fontos, hogy ha profi akarsz lenni erről nagyon hamar le kell szoknod. A 12 éveseket lehet lenyűgözöd vele, de ez édeskevés.
  • Rosszul méred fel a játék állását: Soha nem leszel olyan szinten, mint a profi játékosok, tehát ebbe biztos bele fogsz futni, attól ez még nem a világ vége.
  • Túlhevülés: Ez egy nagyon gyakori hiba, amikor a kommentátorok egy hatalmas, megjátszott izgalommal próbálják meg közvetíteni a mérkőzést, szinte ordítva beszélnek, gyakran a rossz időpontokban. Arra fókuszálj, hogy egy tisztességes közvetítést nyújts, idővel megtanulod majd, hogy mikor kell ténylegesen belehevülni és hogyan.
  • Túl sokat beszélni: Ez a leggyakoribb hiba kezdőknél. Meg kell ismerned, hogy az időleges beszédszünet nagyon hatásos tud lenni és szükséges is.
  • Ugyanazokat a szavakat ismételni újra és újra: Főleg nem anyanyelvi streamelőknél szokott probléma lenni, nem csak a kezdőknél. Írd le a leggyakrabban használd szavaidat és keress rájuk szinonimát az interneten, ha kell ragaszd ki a monitorodra őket. Nem viccelek. Szoktasd rá magad, hogy olyan sokféle szót használj amennyit csak tudsz. Mindig keress újakat és mindig használd is őket.

Természetesen az is nagyon fontos, hogy mindeközben jól érezd magad. Kicsit engedd el magad, kommentálj lazán, de mindig figyelj arra, hogy a csapatokkal és játékosokról tisztességen beszélj. Nekik a lejátszandó mérkőzés fontos lehet, még ha te nem is tartod annak.

Ugyanígy kerülj interakcióba az emberekkel akik nézik az adásod a chat által. Ha nem csinálod ezt, attól még nem lesz a castod rossz, de ezek a dolgok sokat tudnak hozzátenni a minőséghez, ha tudsz mondani egy nevet a chat ablakból és válaszolsz a kérdésére. Ezeket hihetetlenül szeretik a hallgatók. Valamiről meg van a saját véleményed? Meséld el a közönségednek és bátorítsd őket, hogy megbeszéljék egymás között a mérkőzések alatt. Ne félj vitakirobbantó lenni, de figyelj nehogy átess a ló túlsó oldalára.

A kritika kezelése

Sokszor fogsz kritikát kapni mérkőzések alatt és után is. Ez természetes. Ha nagyon érzékeny vagy ezekre a dolgokra, akkor talán át kell gondolnod, hogy ez nem a megfelelő hivatás számodra. Vannak bizonyos dolgok, amiket megtehetsz, hogy csökkentsd a sérelmeket, amik a magabiztosságodon esnek, főleg az elején. Sokszor fogsz olyat hallani, hogy “Úr Isten, ez a XY nagyon szar ehhez a profi kommentátorhoz képest”. Az összehasonlítás érthető, főleg ha egy bizonyos kommentátor játékát próbálod meg közvetítetni. Egyszerűen figyelmen kívül kell hagynod ezeket, de tanulj azoktól, akikre azt mondják, hogy jók.  De fontos, hogy ne utánozd le őket, legyen meg a saját személyiséged.

Szelektálj, hogy mi az amit befogadsz. Hagyd el a fanboy rajongók kommentjeit (akár pozitív akár negatívak) és figyelj azokra, akik tényleg hiteles véleményt adnak, például híresebb kommentelők, más casterek. Azt is megteheted, hogy mindent, ami a Redditen van, elhanyagolod egy időre, amíg magabiztossá nem válsz. Nem bujkálhatsz örökké, de az első hetek tényleg elég kemények tudnak lenni, főleg ha nem zárod ki a sok szemetet és mindent beengedsz a fejedbe.

Éveket tudnám elemezni miért történnek ezek, de ez most nem fontos számodra kezdő kommentátorként. Csak arra emlékezz miért kezdted el. Rengeteg közvetítés után fejlődni fogsz, kialakul majd a saját rajongói bázisod, akik értékelik és szeretik amit csinálsz.

Tanulás a profiktól

Szerintem az egyik leghasznosabb dolog, amit tehetsz kezdőként, hogy sport közvetítéseket hallgatsz. Nem számít, hogy mely sportágét, de az lényeges, hogy olyasvalamit keress, aminek hasonló az üteme. Számomra a foci volt ez. A BBC 5 rádió csatornáján rendkívül profi szakemberek kommentárjait lehet a mai napig hallgatni. Figyelj arra, hogyan magyaráznak el bizonyos dolgokat, hogy mennyire energikusak, milyen a ritmusuk, hogyan beszélnek a társukkal, hogyan kezelik az izgalmas és unalmas történéseket.

Többet tanultam ebből a fajta közvetítés típusból, mint bármiből, ami az esportban jelen volt. Nyilvánvalóan az otthonodból közvetíteni teljesen más, mint egy nagy eseménynél tenni ugyanazt egy hatalmas csarnokból, mint például a WCS vagy Intel Extreme Masternél. De erről majd a későbbiekben.

Jelen pillanatban, minden segítségre szükséged lesz, függetlenül attól, hogy hol is tarthatsz a folyamatban. Segítséget kaphatsz a többi kommentátortól (akik tudják, hogy milyen helyzetben vagy, hiszen ők is így kezdték), kaphatsz könyvekből,  sportkommentátori önéletrajzokból (ajánlom olvasásra Murray Walker és John Motson önéletrajzát) és kaphatsz sok sport közvetítés hallgatásából és nézéséből, figyelve a kommentátorokra.

Beiratkozhatsz tanfolyamokra is, mondjuk ezek meglehetősen drágák, ahogy én tettem. Egy általános média tanfolyam elég kell, hogy legyen, de akár diplomát is szerezhetsz belőle, ha épp ez a vágyad. Igazából elég sok kommentátor médiát tanul a munkája mellett az egyetemen, a kettő meglehetősen jól segíti egymást. Az is lehet, hogy neked egyikre sincs szükséged a fentiek közül, akkor viszont gratulálok, te is a született tehetségek közé tartozol, velem ellentétben.

A következő részben: Részletesen kifejtem a négy fő szabályt (felkészültség, szenvedély, profizmus, gyakorlás), amik a sikeres közvetítéshez nélkülözhetetlenek. Maradjatok velem.

1.rész

2.rész

Ezeket olvastad már?