Esport kommunikáció: A kimondott szó tett!

Szerző:
Kategória: Edukáció, Kommunikáció, Oktatóanyag

A minap egy magyar érdekeltségű Counter-Strike: Global Offensive összecsapás után az élőadásban egy kiváló képességű hazai játékos, aktív válogatott – akit nem nevesítenék, mert nem nyilvános megkövezésnek szánom ezt a bejegyzést-, elragadtatta magát és visszaszólt a stream chatben “kritikusan” megnyilatkozó nézőknek. Mindezt minősíthetetlen stílusban…

A kimondott szó tett és komoly felelősség egyben, ami alapján mindannyiunkat: esportolókat, esport csapatokat, esportbarátokat megítélnek.

Esport közönség

A szurkolók megnyilatkozásai sokszor túllőnek minden határon, de azt kell megnézni, hogy miből fakad az indulatuk, ha meg akarjuk érteni a jelenséget. Hogy a CS:GO-nál maradjunk a válogatott EB szereplését, és annak körítését vizsgálva jól látható, hogy hatalmas várakozás előzte meg a csoportkörök meccseit. A mérkőzéseket 2-3000 néző követte élőben, ez akár hogy is nézzük kiemelkedő szám idehaza. A szurkolók a felfokozott izgalmi állapotban olyan dolgokat írtak/írnak le a stream chaten, ami bizony sértő olykor a játékosokra nézve.  Ennek oka a tehetetlenség és a csalódás, így azokat bántották, akikért elvileg leültek a gép elé, akik győzelméért drukkoltak, akikben bíztak. Mégis minden meccs újra és újra a monitor elé csalta őket. Ez a jelenség a sportpályákon is hasonlóan zajlik, csak ott nincs chatlog.

Számunkra ennek jelentősége és következménye van, míg az ő részükről csak egy jó fej poén este az iskola után.

Esportoló

Egy-egy kiemelkedő játékost, hasonlatosan a közszereplőkhöz vagy az élsportolókhoz, nagyobb figyelem övez. Emiatt nagyobb a nyomás, ezért megfontoltságra és türelemre van szükség egy-egy megnyilatkozáskor. Egy felelős és professzionalitásra törekvő játékos nem engedheti meg magának szerintem több okból sem a durvaságot és a sportszerűtlen kommunikációt.

  1. Rossz fényt vet magára és a csapatára
  2. Top játékosként példaként szolgál a többi játékos számára.
  3. Komolytalanná, rosszabb esetben elutasítottá válik a szponzorok, támogatók szemében.
  4. Professzionális szinteken, ezért retorzió jár!
CS:GO meccs a kanapéról nézve!

Szponzoráció

A példaként felhozott játékos csapata jelenleg szponzort keres. Hát így nehéz lesz… Ahhoz hogy egy támogató beálljon egy csapat mögé, nem elég csupán az eredmény. Ha valaki arra vállalkozik, hogy a brand értékeit, termékének nevét társítsa egy esport alakulathoz, az joggal elvárhatja, hogy a csapat tagjai megfontoltan és értékelhetően nyilatkozzanak, ne első indulatból és sértő módon. A csapat és a csapatmenedzser – ha van ilyen- felelőssége is, hogy játékosainak irányt szabjon, elvárásokat támasszon a viselkedését illetően. Magától értetődő, hogy könnyebben talál támogatókra az a gárda, aki szabályozza a működését e téren. Ergo a felelőtlen kommunikációban kódolva van a sikertelenség a szponzoráció kérdésében.

Konklúzió

Az ilyesfajta magatartás mind szurkolói részről, mind esportolói oldalról hatalmas öngól a hazai esport társadalom számára. A nézőközönségből érkező megnyilvánulások magával hozzák az tömegre vetített általánosításokat. Ne csodálkozzunk, ha egy-egy nagyobb játékos rendezvényen nem tartanak szalonképesnek közösségeket. A játékosok oldaláról szintúgy egy lábon lövéssel ér fel az ilyen nyilatkozat, mert a lényegről, magáról az esportról viszi el fókuszt egy bulvár, szalonképtelen irányba. Hozzáteszem, hogy akik ma ezt a réteget képviselik, nagyon távol vannak mind anyagiakban, mind habitusban nyugati vagy távol-keleti társaiktól. Elsősorban a játék szeretete és a csapat ereje motiválja őket, az anyagi jólétre, elismertségre csak áhítozhatnak. Látnunk kellene, hogy a komolyan vehető magyar esport mindaddig vágyálom lesz csupán, amíg a benne szereplők nem veszik magukat KOMOLYAN.

Hogy látják az esport nagy öregjei?

Kodiak

Kodiak

Nem értek egyet a beszólással, de nincs mit csodálkozni rajta amíg mindenki csak a szabadidejében, hobbiként foglalkozik a játékkal. Sajnos a saját csapatomban is néha azt tapasztalom, hogy nincs meg a kellő tisztelet az ellenféllel szemben sem, nem hogy egy kommentelővel szemben. Visszanyúlnék oda, amit a korábbi interjúmban is említettem, hogy amíg nincs a játékosok felett semmiféle kontroll, mint pl. egy edző, addig sok mindent meg fognak maguknak engedni. Arról nem is beszélve, hogy miért ne szólna be? Mit kap ő a nézőtől? Megvette a jegyet a közvetítésre amiből majd **** eléldegél? Nem. Persze a felnőtt illetve profi viselkedés az lenne, hogy nem foglalkoznak a kommentelőkkel.

Ozsi

Ozsi

Mindenki, aki vagy edző, menedzser vagy csapatkapitány egy adott csapatnál/squadnál, meg kell, hogy követelje a megfelelő kommunikációt és csapatképet mindenkitől. Ha nem kezdjük el ezt a fajta értelmes megnyilvánulást megkövetelni a játékosoktól, akkor sosem lesz változás. Tény, hogy senki sem profi itthon, nem kap érte fizetést, de attól még saját magával szemben legyen valamilyen igénye. Bárki beszól, jobbnak érzi magát, adni kell lehetőséget, hogy bizonyítsa, hogy jobb. Utána megváltozik a véleménye.

Bone Daddy

Bone DaDDy

A magyar esportolóknak ideje lenne feleszmélni és eldönteni, hogy mit is akarnak. Ilyen mentalitással, hozzá állással ne várjuk, hogy valaha a profik közé nőnek. Ideje lenne megtanulni végre, ha eddig nem sikerült volna, hogyan kezeljük a közönség néha nevetséges véleményét. Ha utol akarjuk érni “A nyugatot” a kiemelkedő tudású játékosainknak össze kéne kapniuk magukat, de nagyon gyorsan.

Reaper

Reaper

Magyar esport még nincs, és mivel a mindig aktuális legjobbjaink rögtön elszállnak egy kis sikertől, addig nem is lesz. Mi egyelőre hobbi játékosoknak vagyunk tekinthetők egy-két kivételtől eltekintve. Új felfogás és közös cél kell, melyet csakis alázattal lehet elérni a legkisebbtől a legnagyobbig egyaránt. Jó pár év kell még ehhez.

Ezeket olvastad már?