Mit gondol a svéd politika az esportól?

Szerző:
Kategória: Nemzetközi esport

Svédországban parlamenti választásokat tartanak vasárnap, a kampányidőszakot kihasználva az STHLM E-SPORT felkérte a jelenlegi kormány pártjait, hogy nyilvánítsanak véleményt az elektronikus sportokkal kapcsolatban. A szervezet által összeállított nyolc kérdésre a Svéd Demokraták és a Kalóz Párt kivételével mindegyik pártszervezet válaszolt.

A kérdőíven szereplő kérdések az e-sport minden lényeges területét érintik, többek között arról is érdeklődtek a politikusoknál, hogy sportnak lehet-e minősíteni az e-sportot, vagy milyen módon kívánják támogatni az e-sport fejlődését a jövőben.

Ahogyan a játékosok, úgy a politikusok esetében is megoszlanak az e-sporttal kapcsolatos vélemények. „Az e-sport inkább a sakkhoz és a bridzshez hasonlítható, mint a fizikai sportokhoz” – jelentette ki a szociáldemokraták képviselője, míg a Moderate Coalition Party (svéd jobbközép) egyértelműnek nevezte, hogy az e-sportot a tradicionális sportok közé szükséges besorolni.

Lássuk, Svédország politikusai mit gondolnak az esportról:

Szociáldemokraták
Nem tekintik sportnak az e-sportot, véleményük szerint a rendőrségnek nagyobb figyelmet kellene fordítania az interneten keresztüli erőszakra.

Zöldek
Kijavítanák azokat a „bürokratikus hibákat”, melyek az e-sportot hátráltatják, valamint képzést nyújtanának a közigazgatási alkalmazottak részére, hogy a jövőben emelkedjen az e-sport támogatására irányuló törekvések hatékonysága.

Baloldal
Meghatároznák az e-sport helyzetét az ország kulturális és sportéletben, illetve megnövelnék azoknak a közösségi élettereknek a számát, ahol az emberek egymással játszhatnak.

Centrum Párt
Véleményük szerint az e-sportot a tradicionális sportokkal egyenértékű elbírálásban szükséges részesíteni, valamint pozitív hangnemben nyilatkoztak a külföldi profi játékosok bevándorlásáról és munkavállalásáról.

Feminista Kezdeményezés
Nem tesznek különbséget e-sport és sport között, különösen fontos számukra a hátrányos megkülönböztetés leküzdése az online világban.

Jobbközép
Az elkövetkezendő évtizedek kihívásaira korszerűsített valamint újonnan kiépített informatikai infrastruktúra jelent megoldást. Véleményük szerint az e-sport növekedése és népszerűsége komoly kihívást jelent Svédország mindenkori kormányzata számára.

Liberálisok
A legtöbb kérdésben nem foglaltak állást, azonban azt javasolták az országban működő e-sport szövetségeknek, hogy nyújtsák be csatlakozási kérelmüket a Svéd Sportszövetséghez.

Kereszténydemokraták
Hajlandóak lennének felülvizsgálni a professzionális játékosokkal szemben felállított vízumkövetelményeket, azonban nem értenek egyet azzal, hogy kormányzati támogatásban részesüljön az e-sport.

Ezeket olvastad már?