10 ember, aki az esporttal robbantott bankot

Szerző:
Kategória: Érdekesség, Esport biznisz, Nemzetközi esport

Mit jelent ez?

Ma már milliomos lehetsz úgy is, ha kedvenc játékoddal rengeteget játszol és hivatásos esportolóvá válsz.

A versenyjátékok világa hobbiból átcsapott a jövedelmező sportokba. Évről-évre számtalan bajnokságot kísérhetünk végig, melyek több millió dolláros nyereményekkel kecsegtetnek olyan játékosok számára, akiknek mindennapjait a StarCraft 2 vagy a Dota 2, vagy bármilyen más felkapott játék tölti ki.

Egyes játékosok nem titkolt célja a milliók megnyerése, amihez  persze minden esélyük megvan, ezért is keresnek/kerestek csapatokat a versenyzéshez. A legtehetségesebbek, mint például Johnathan ‘Fatal1ty’ Wendel, a megnyert összegeket saját márkája létrehozásába és felvirágoztatásába fektette. Tulajdonképpen beváltotta tehetségét, és így már közvetetten is pénzt keres az esporttal.

Talán nem látsz ilyen embereket a Nemzeti Sportban, de ezek az atléták mind egyformák. Itt van 10 példa azokra, akik a játékoknak köszönhetően váltak dúsgazdaggá.

1. Carlos 'Ocelote' Rodriguez

Carlos ‘Ocelote’ Rodriguez mindössze 24 évesen 950 000 dollárt keres évente. A spanyol származású hivatásos League of Legends játékos egy spanyol lapnak elmondta, hogy az előző évben szerzett jövedelme a bajnokságokból, a saját márkás termékeiből, az alap fizetéséből, a streamjéből és a szponzorációkból jött össze, ami valljuk be, nem kevés.

Érdekesség, hogy a Ocelote-t az esportok David Beckham-jeként emlegetik, amit a kinézetének és a feltörekvő karrierjének köszönhet.

2. Johnathan 'Fatal1ty' Wendel

Talán Fatal1ty-ként jobban ismeritek Johnathan Wendelt, aki 1999-ben lett híres a Doom 3, az Alien vs Predator 2 és a Painkiller által, melyek versenyeit a CPL-en nyerte meg (Cyberathlete Professional League).

13 évig ő tartotta a legtöbb pénzt összenyerő játékosok rekordját, mely felhalmozva körülbelül 454 919 dollár volt 35 bajnokságból. Bár nem tudni, hogy a játékai során szerzett pontos összeg mennyi,  saját vállalata, a Fatal1ty Gaming Gear már milliós nagyságrendű összesített eladásoknál tart.

3. Jae Ho 'Moon' Jang

A dél-koreai tehetség választása a Warcraft 3-ra esett, mellyel 443 618 dollárt zsebelt be különböző bajnokságokon, illetve a WeMadeFox csapatával  500 000 dolláros szerződést írt alá 2009-ben.

Érdemes megjegyezni, hogy a Warcraft 3 társadalom csak az “ötödik fajként” nevezte Moont, mikor köztudott, hogy a játékban összesen négy faj létezik. Kimagasló, egyesek által megközelíthetetlennek tartott tehetségét az ötödik faj megnevezéssel lehetett a legjobban kihangsúlyozni.

Őt egyébként DNA-nak, hazánk legjobb Warcraft játékosának sikerült megvernie, arról az összecsapásról replay cast is készült:

4. Lee 'NaDa' Yun-Yeol

A dél-koreai Lee Yun-Yeol, vagyis ‘NaDa’ az egyik legünnepeltebb StarCraft játékos. 2007-ben 690 000 dolláros szerződést írt alá a WeMadeFox csapatával. Ez az összeg nem tartalmazza a bajnokságok során nyert összegeket, mely úgy körülbelül még plusz 247 761 dollár.

Később átigazolt a compLexity csapatához, de 2012-ben visszavonult a versenyzéstől, hogy eleget tegyen katonai kötelezettségének.

5. A NewBee csapata

Nézzük a NewBee esport klub csapatának tagjait: Chen ‘Hao’ Zhihao, Zhang ‘Mu’ Pang, Zhang ‘xiao8’ Ning, Jiao ‘Banana’ Wang és Zhaohui ‘SanSheng’ Wang. 2014-ben megnyerték a kicsit több mint 5 millió dollárt érő első helyezést a DotA 2 világbajnokságán, mely bekerült a Guinness rekordok könyvébe is. Így minden játékosának egyenként egymillió dollár ütötte a markát, minden egyéb más bajnoksággal együtt.

6. Lee 'Jaedong' Jae Dong

2013-ig Lee ‘Jaedong’ Jae Dong még Wendel rekordját is megdöntötte összegyűjtött nyereményeivel, mely összességében 489 384 dollár volt. Ezt csak megerősítette a StarCraft II bajnokságon elért második helyezése.

Ez volt az ötödik részvétele a versenyen, mint feltörekvő, de a második helyezés is jelentősen hozzájárult a fiatalember vagyonához. Ahogy egy későbbi cikk igazolja, Jaedong további 555 104 dollárt érő nyereménye is megdobta a versenyző amúgy sem szegényes életét.

7. Danil 'Dendi' Ishutin

A NewBee csapatátt félretéve, Danil “Dendi” Ishutin a világ legsikeresebb DotA 2 játékosa. 24 évesen az ukrajnai származású ifjú 2008-ban kezdett el játszani komolyabban, mielött csatlakozott a Natus Vincere csapatához . Az 573 147 dolláros nyereménye elég megdöbbentő egy átlagember számára. Ő volt az egyik a három személyből, aki szerepelt a Free to Play nevű dokumentulfilmben, ami egy DotA 2 bajnokságot követett végig Németországban.

8. Felix 'PewDiePie' Kjellberg

A versenyjátékosokon kívül, az olyanok, mint PewDiePie, a videójátékaikkal egy virtuális birodalmat hoztak létre maguk körül. Felix Kjellberg 24 éves korában elmondhatta, hogy Youtube csatornáját már többen követik, mint bármelyik más játékosét.

2010-ben kezdte el kitenni videóit, ahol játék közben mutatta magát, egyedül, hol barátnője társaságában. Ismerettsége gyorsan az egekbe szökött, jelenleg 31 millió követője van, mely Youtube rekodnak számít, továbbá 6 milliárdszor látták videóit…elképesztő!  Nem is csoda, hogy 4 millió dollárt keres évente.

9. Katherine 'Mystik' Gunn

Az egyik legsikeresebb női játékos Katherine “Mystik” Gunn. Főleg a Dead or Alive 4 és a Halo világából ismerhetitek. 122.000 dollárt kapott mindössze három bajnokságból. Továbbá ő az első hölgy, aki megnyerte az első SyFy reality versenyt sorozatot így elnyerte az “Ultimate Gamer” címet, mellyel ismét 100.000 dollár ütötte a markát.

10. Sasha 'Scarlett" Hostyn

A kanadai születésű Sasha “Scarlett” Hostyn országának következő “idegen reménye”. Ez az elnevezés egy klubból származik, azok kapják akik StarCraft-ban versenyeznek, de nem Dél-Koreából származnak (ahonnan a legtöbb tehetséges StarCraft játékos). Hostyn egy 21 éves transznemű hölgy, aki 105,929 dollárt nyert, mint észak amerikai StarCraft játékos.

Reméljük a lista bővülni fog magyar játékosokkal is a közeljövőben, mindenképpen érdekes tény lenne az, ha egy hazánkból származó profi abból élne meg, amit szeret csinálni. Szóval hajrá srácok, lehet harcba szállni!

2014.10.09

Forrás
Képi forrás 

Ezeket olvastad már?