A ReDeYe féle útmutató az esport műsorvezetéshez 4. rész

Szerző:
Kategória: Edukáció, Kommunikáció, Oktatóanyag, Streaming

A siker kulcsa

Függetlenül attól, hogy TV-n, rádión, vagy bármi egyében közvetítesz, rengeteg  dolog van, amit megtehetsz, hogy minden egyes kommentálásod sikeres legyen. Én egy saját szertartás dolgoztam ki erre, amit minden egyes alkalommal eljátszok, függetlenül a munka komolyságától. Ez az amit én a négy fő szabálynak hívok.

Felkészültség

Ahogy már elmeséltem, a felkészültség az elsődleges dolog a sikeres kommentáláshoz. Önmagában még nem ettől lesz jó, sőt talán semmilyen hatással nem is lesz rá, de ha nem vagy felkészült, akkor szinte biztos, hogy egy nagyszerű meccs közvetítése nem lesz túl élvezetes, egy unalmas meccsé pedig maga lesz a tragédia.

Emlékezz, hogy a hallgató tőled függ és megbízik benned, hogy helyes információval látod el a játékosokról, csapatokról, háttér sztorikról. Te hozod számára élet közelivé ezeket a karaktereket, te mutatod be a humán aspektusát ennek az amúgy nem túl humánus sportnak.

Hogy ezt megtedd, időt kell áldozz a meccs előtti előkészületekre, a játékosok és verseny tanulmányozására. Nagyon fontos, hogy amit mondasz, arról bizonyosodj meg, hogy 100%-ig igaz. Pillanatok alatt megy tönkre a hírneved nagy bakizásoknál. Persze mindannyian követünk el hibákat, de felkészültség nélkül sokkal többet fogsz elkövetni, sokkal kevesebben fognak komolyan venni. Legvégül teljes bizalomhiányban fogsz tengeni, és annál rosszabbat nem is kívánhat egy kommentátor.

Egyszer azt mondták nekem, hogy jobb, ha nem mondasz semmit, mintha olyat mondanál, amiben nem vagy biztos. Magyarul csak olyanról beszélj, ami megy teljesen magabiztosan, ha netán kiderül, hogy mégsem úgy van, akkor egy apró hibának fog tűnni. Nincs annál rosszabb, amikor egy kommentátor azt mondja, hogy „Szerintem úgy van hogy…”. Vagy úgy van vagy nincs, ha nem vagy benne biztos, akkor ne is hozd inkább szóba.

Felkészültnek lenni sokféleképpen lehet és hogy mennyire fontos, az függ a szerepkörödtől is a rendezvényeken. Nagyvonalakban az alábbi dolgokról kell információt szerezned:

  • Csapat és játékos információk, lineupok, nevek, becenevek, korok
  • Csapat és játékos statisztikák, győzelem/vereség, trendek, aktuális formák, eredmények
  • Verseny információ, struktúra, díjazás, kvalifikációs eredmények

Adok egy linket, amit saját magamnak gyártottam a nagy versenyekre való felkészüléshez. Alapnak használhatjátok ezt is.

A dokumentum innen letölthető

Ami még fontos, hogy ezekből az információkból egy vagy több történetet tudjál elmesélni. Apró kis aranyrögök ezek, amiket az alapos felkészülés hoz. Lehet, hogy találsz egy csapatot amelyik még nem kapott ki egy bizonyos taktikával vagy hőssel, lehet, hogy találsz egy olyan játékost, aki élete nyerő szériájában van. Lehet, hogy egy olyan ellenfél ellen játszik, akit még soha életében nem vert meg, de már rengeteget játszottak. Ezek mind hozzájárulnak a kommentálások érdekesebbé, izgalmasabbá és emberibbé tételéhez.

A reguláris sportoknál azok a meccsek a legnagyobbak, ahol személyes sztorik is megtalálhatóak. Ha NFL rajongó vagy, biztos tudod mit jelent amikor „tökéletes szezont” egy történetként mesélik el, mint a csapat, amelyiket senki nem tudta megverni egyszer sem. 1973-ban a Miami Dolphins volt az első ilyen csapat a történelemben, egyszerűen egy meccset sem vesztettek. Vagy Brazília, aki 3 világbajnokságot is meg tudott nyerni elsőként.

Ezek a belső történetek, amik megkülönböztetik a jó és a hatalmas meccseket. Ezek által emlékeznek rájuk az emberek még évek múltán is. És ez a te munkád is, hogy megteremtsd ezeket a környezeteket.

Játék specifikus felkészülés

Ha egy olyan játékot kell közvetítened, amivel még eddig nem volt dolgod, akkor sokkal több előkészületre lesz szükséged, mint a szokványos esetekben. Legfontosabb, hogy megismerd a játékot és a közösségét.

Kifejlesztettem egy bizonyos folyamatot, ami ahhoz kell, hogy a bizonyos játék alapjait elsajátítsd. Ez segít nekem, hogy bevessem a már megszerzett tapasztalatomat más játékokban, ami által gyakorlatilag bármilyen játékot képes leszek kommentálni normális körülmények között. Ezt minél többet gyakoroljátok annál jobban fog menni. Kezdjük az alapokkal, mit kell tenni, hogy legalább annyira megismerd a játékot, hogy kommentálni tudd.

  • Játsz vele!
  • Játéktól függően, tanulj meg annyi mindent belőle amennyit tudsz: Hősök, mapok, egységek stb. Nézz tutorial videókat és jegyzetelj!
  • Tanuld meg az alkalmazott taktikákat és vesd be őket te is! Nem kell top játékosnak lenned, de értened kell, mi miért történik.
  • Csatlakozz a játék közösségéhez. Keress fórumokat, beszélgess, elemezz.

Hogy mennyi ideig tart ez a folyamat, az attól függ, hogy mennyire komplex a játék és hogy mióta van már kinn a piacon. Ha már egy kifejlett játékhoz szeretnél bekapcsolódni, mint például a Starcraft2 vagy Dota2, akkor ez hosszabb ideig fog tartani, mint egy új játéknál, ami most jött ki. Több 100 órát kell belefektetned, hogy elég jó legyél ahhoz, hogy kommentáld. Viszont egy új játéknál szinte kapásból lehet ezt csinálni. Ezért nagyon fontos, hogy jól válassz. Az is sokat számít és sok időt spórolhatsz meg, ha más, hasonló játékban már van tapasztalatod.

Ha már megvannak az alapok, kezdj el kommentálni és közben is tanulj folyamatosan. Ahogy haladsz előre, egyre mélyebben fogod ismerni a játékot és mélyebb elemzéseket csinálni. Vannak még technikák, amik segítenek a felkészülésben, de nem helyettesítik azt. Általában nekem van egy nagy adag adatom az asztalon, amit az adott játékosról gyűjtöttem, de rövidített és könnyen olvasható formában. Van még mellette egy fénykép róluk, ha netán feltűnne a képernyőn, akkor könnyen felismerhessem. Mellette még a laptopomat is használom, amin statisztikák vannak megjelenítve, amit magam állítottam össze a verseny előtt. Bizonyosodj meg róla, hogy az adatok valósak, mert ha olyan dolgot mondasz, amiről mindenki tudja, hogy hibás, akkor hatalmas baleknak fognak nézni.

Az utolsó tanács a felkészüléshez, az legfőképp akkor fontos, amikor nemzetközi versenyre mész. Ez pedig nem más, minthogy megtanuld kiejteni a játékosok neveit. Ha kételkedsz benne, kérdezd meg a játékostól magától. Túl sokszor fordul az is elő, hogy a kommentátor teljesen rosszul ejti ki a játékos nevét vagy nickjét és csak a későbbi show keretein belül derül ki, hogy is van valójában. Ez neked és a játékosnak is nagyon kellemetlen tud lenni. Balek kategória megint.

Gyakorlás

Van egy híres mondás Grubbytól, az egyik leghíresebb esportolótól.  Mi kell ahhoz, hogy a legjobb legyél? Az ő válasza: “Gyakorolj, gyakorolj addig, amíg le nem fordulsz a székről”. Ez nincs másként a kommentálásban sem. Gyakorolj akkor és annyit amennyit tudsz. Akár élesben, akár a tükörnek. Javíts a kiejtéseden, a kifejezéseiden, használj több szót. Ha tényleg sikeres akarsz lenni, és megvan a hangod és a személyiséged a munkához, akkor nincs is más dolgod mint gyakorolni, még akkor is, ha néha elveszik a kedved a néha túlságosan is csipkelődő közösségek.

Szenvedély

Soha téveszd szem elől miért is kezdtél bele a kommentálásba. A szenvedély legalább annyira fontos, mint a gyakorlás. Készülhetsz 2 hónapig egy versenyre, tudhatod fejből minden játékos minden statisztikáját, a kutyájuk nevét, de ha nem adod bele a szívedet, akkor nem fog működni. Hogyan is lelkesíthetnél másokat, ha te magad sem vagy lelkes?

Ahogy én látom, nálam ez a legfőbb indok, hogy kommentálok és az, hogy terjeszthetem az esport és a progaming fogalmát a nagyvilágban. A saját szenvedélyemet próbálom átadni másoknak.

Profizmus

Az utolsó dolog. Elég egyértelmű. Ha netán mégsem lenne az, had tegyem világossá. Bármit csinálsz, bármit mondasz, bármilyen kis vagy nagyszabású versenyen, abban profi kell, hogy legyél. Mind a saját szobádban, mind élő TV showkban.

Persze, sokan vannak, akiket nem érdekel semmi, káromkodnak, mintha a kocsmában lennének. Nos nyílván észrevetted, hogy nem ők a profi meccsek közvetítői. Ez tűnhet vagánynak, mondjuk a nagyon fiatal korosztálynál, de akkor tedd fel magadnak a kérdést, mit is szeretnél csinálni igazából. Ha csak egy kis hírnévre vágysz, persze, ez egy nagyon is hatásos megoldás. De ha tényleg komolyan gondolod a kommentálást, és karrieren is gondolkodsz, akkor erről nagyon hamar le kell szokni.

Attól függetlenül, hogy megpróbálsz a lehető legprofibban viselkedni, még nem jelenti azt, hogy nem szórakozhatsz. Sőt a lényeg az, hogy szórakozz miközben csinálod. A műsorok már kicsit más tészta, most csak a kommentálásról beszélek, a műsoroknál, ha utalsz rá, hogy felnőtt nyelvezet is lesz benne, akkor az még nem a világ vége. Csak emlékezz, hogy mindent mértékkel és legfőképp ésszel csinálj.

Azt is vedd figyelembe, hogy a videojáték közvetítő iparág nagyon kicsi még. Csak pár tucat hivatásos kommentátor létezik még a világban. Miközben mindannyian arra vágyunk, hogy az egész nőjön és mi is teljes munkaidőben csinálhassuk ezt, arra is emlékeznünk kell, hogy a felelősség, az esport kommentálás terjesztéséhez rajtunk is múlik. Hogy sikeresen terjedhessen, profiknak kell lennünk, bármennyire keveset is keresünk még vele. Ezáltal sikeresen hozzájárulhatunk, hogy nagy cégek is beszálljanak az üzletbe és még több főállású kommentátor kaphasson munkát.

A következő részben mélyebben belemegyünk a saját hangod hangzásába és hogyan fejlesztheted azt. Arról is mesélek majd, hogyan kezeld a negatív visszajelzéseket, majd összehasonlítom a született tehetséget a kemény munkával.

Következő hónapban:

Mélyebben belemegyünk a saját hangod hangzásába és hogyan fejlesztheted azt. Arról is mesélek majd, hogyan kezeld a negatív visszajelzéseket, majd összehasonlítom a született tehetséget a kemény munkával.

Forrás

Előző részek:

1. rész

2. rész

3. rész

Ezeket olvastad már?