A videojáték, mint a tömegszórakoztatás új eszköze

Szerző:
Kategória: Kommunikáció, Online játékok

Ha ma körbenéz egy olyan ember, aki ott volt amikor a videojátékok még gyerekcipőben jártak, akkor rengeteg fejlődést figyelhet meg mind a hagyományos játékok, mind pedig az esportok területén. Ennek pozitív részéről már sokat beszéltünk.

Arról, hogy ma már hatalmas az érdeklődés és színvonalas rendezvények szerveződnek a játékok köré. Napról-napra lenyűgöznek minket az esportolók, akik kitartásukkal és tehetségükkel milliókat keresnek, és fanatikus rajongók egész hadserege imádja őket.

Ennek a hihetetlen fejlődésnek azonban több árnyoldala is létezik. A videojáték-ipar, mint azt tudjátok, hatalmas üzlet. A kiadóknak pedig az áll érdekükben, hogy minél többet el tudjanak adni a termékükből. Milliók vásárolnak meg egy-egy játékot, és az ezzel foglalkozó cégek pedig igyekeznek spórolni ahol lehet, a kevésbé udvarias marketingesek, pedig lehazudják a csillagokat is az égről.

Az online csaták tele vannak flamerekkel. Ők látszólag azok az idegbeteg nyolc évesek, akik nem túl kedves szavakkal illetik az édesanyádat játék közben, ezzel esetleg elrontva egy kellemes napodat. És akkor még nem is beszéltem az olyan jelenségekről, mint a rasszizmus vagy a női játékosok ellen irányuló szexizmus jelensége az online csatatereken. Ezek valós problémák, és úgy gondolom nem szabad a szőnyeg alá söpörni őket.

Sötét világot fest a fenti leírás, de már látunk valamit az alagút végén.

Trollok

Az online játékokban is gyakran találkozhatunk olyan gamerekkel, akik szándékosan trollkodnak. Az interneten már évek óta téma az internetes troll jelensége. Legtöbbször azt szokták javasolni hogy ne beszélgess a trollal. Azzal hogy felidegesíted magad, csak élvezetet okozol neki.

Az online játékok esetében rengeteg módon lehet trollkodni, így többféle megoldás létezik. Ha csapatjátékokról beszélünk, akkor a trollok teljesen tönkre tudják tenni az adott játékot. Jellemzően nem mozdulnak meg, vagy szándékosan az ellenség kezére játsszák a győzelmet. Emiatt drága szabadidőnkből sokat veszthetünk, mire véget ér a dolog. Mindenképpen jelentsük a játék üzemeltetője felé, ha ilyet látunk. Hamarosan megszabadítják az accountjától. Persze az ingyenes játékok esetében regisztrálhat új accountot, de egy idő után rá fog unni a romboló magatartásra. Fontos, hogy mi ne kezdjünk el szóban támadni a trollt.

Flamerek

A flamelés engem személy szerint a legjobban irritál az összes ilyen tevékenység közül. Az elvakult anyázás sokakat ki tud hozni a sodrából. A legjobb amit tehetsz, hogy nem írsz neki vissza, a játék végén pedig jelented. Ha úgy érezzük, nem tudunk uralkodni magunkon, szívjunk egy kis friss levegőt, esetleg keressünk valami lehetőséget a mozgásra. Pár guggolás, vagy egy kis séta jót tud tenni, nemcsak az idegeinknek, de a teljesítményünknek is az adott játékban.

Ez a jelenség évek óta mérgezi például a MOBA játékokat. Nagyon sok, nagyon lelkes ember dolgozik azon hogy az esport fejlődjön és eljusson mindenkihez. Az ő munkájukat is megtiszteled azzal, ha tudatosan játszol, hogy jobbak legyenek a közösségek. Sok olyat hallottam azoktól, akik régebb óta játszanak, hogy ezt a problémát nem lehet megoldani, mert a többség flamel.

Ez nem így van, hiszen az, hogy ma ezerszer annyi játékos van mint tíz éve, hozza magával a destruktív személyiségeket is. Ez a nagy számok törvénye, de semmiképpen sem a többség. A cikk elolvasása után, ha legközelebb elküldenéd melegebb éghajlatra a neked nem szimpatikus játékosokat és nem teszed, akkor már fejlődött az esportok világa.

Ha a kiadók hülyének néznek

Mint a világon majdnem mindent, a videojátékokat forgalmazó cégeket is a pénz mozgatja. Ezért egyre gyakrabban láthatjuk azt, hogy kedvenc játékunk a tömegkultúra áldozatává válik. A marketingesek lehazudják az égről a csillagokat, mi pedig csak állunk és nézzük hogy a régóta várt cím, rosszul van optimalizálva és tele van bugokkal. Több élő példa is létezik az elmúlt években, de szerintem a legnagyobb felháborodást okozó címeket nem kell felsorolnom.

A nagy hypeon felkapaszkodott, de minőségtelen munkák. Vagy a futószalagon gyártott rókabőr játékok ellen, könnyen védekezhetünk. Várjunk pár napot az adott játék megvásárlásával, így elkerülhetjük a csalódást. A kompetitív játékokra is ugyanúgy jellemző a hülyítés mint más programokra. Legtöbbször az igazságtalan mikrotranzakciós rendszerrel szembesülhetünk.

Viszont szerencsére, ebben jobban állnak az esport kompatibilis játékok. A legnagyobb és legsikeresebb címeknek többnyire igazságos rendszerük van. Viszont balance problémák mindenhol vannak. Illetve játékmechanikai hibák, amiket éveken át tartó ígérgetés után sem javítanak bizonyos kiadók.

Kellő mennyiségű nyomás azonban meghozhatja az eredményt. A legtöbb stúdió, főleg ha ingyenes játékról van szó, odafigyel a közösségétől érkező visszajelzésekre. Éljünk a lehetőséggel.

Kirekesztés a videojátékokban

A kirekesztésnek, mások megalázásának, számos formája lehet. A gamer társadalom ugyanúgy működik mint más emberi társadalmak. Vannak belső feszültségek, amiket évek óta lehetetlen megoldani. Ezek többnyire önmagukból eredeztethetőek és ördögi körként gyűrűzik ki az elítélő magatartás.

Rasszizmus

Beszélhetünk rasszizmusról például. Ha jól tudom főleg FPS játékokban jellemző, de máshol is megtalálhatjuk. Azért írtam külön a flameléstől mert a kirekesztésnek mint témakörnek más jellemzői vannak.

Ha rasszizmusról beszélünk, akkor valószínűleg nem érdemes megpróbálni megbeszélni a kérdést azzal aki minket támad.

Támadhatnak a magyarságom miatt, ugyanúgy mint mást roma vagy zsidó származása végett. Fontos, hogyha ilyesmit látunk jelentsük, még ha nem minket ért a támadás. Ez a viselkedés nemcsak rombolja a videojátékok imázsát, de a flamelés egy még sértőbb fajtája lehet.

Szexizmus

Beszélhetünk még a nők helyzetéről az esportokban. Mostanában aktuális téma, hogy a női gamerek rendszeresen vannak kitéve támadásnak, szexuális ajánlatokat kapnak, utcalányként kezelik őket.

Pár hete már téma, hogy a női játékfejlesztők is rendszeresen kapnak elég elszomorító tartalommal bíró leveleket. Ez a szánalmas viselkedés megengedhetetlen az online csatákon és az utcán egyaránt. Bár aki emberileg ezen a szinten van, azokkal már ranked mérkőzéseken már nem fogunk találkozni, remélem.

Bezárkózás

A kirekesztés egy klasszikus példája még, a már több éve élő közösségekben található elitizmus. A World of Warcraft például idén ünnepli a tizedik születésnapját, és ott láttam már olyat, hogy csak több éve játszó gamerekkel voltak hajlandóak szóba állni az egyik klán játékosai.

Szóval nem játszani, nem tanítani, egyáltalán szóba állni. Bizonyos, Azeroth földjén régóta kalandozó gamerek bezárkóznak a saját közösségeikbe. Ezzel nincs gond, kell a privát tér, de ne zárkózzunk el teljesen a külvilágtól. Ne zárjunk ki senkit. Ne életkor, nem, vagy származás alapján vegyünk föl egy csapatba társakat. Sokkal fontosabb a kitartás és a tehetség.

Ez a két dolog visz előre, a többivel csak magadnak okozol kárt.

Összefogás a magyar esportért

Szóval, a videojátékok világa rengeteg problémával küzd. Azok a jelenségek megfigyelhetőek, ebben a társadalomban, mint amik a nagybetűs életben. Sok gondot megbeszéltünk, de nyilván nem az összeset.

Fontos hogy tudatosak legyünk, ne ártsunk másoknak, ne közösítsünk ki senkit. Én úgy gondolom hogy az Egymillióan a magyar esportért közösségének, mint a hazai gaming összefogásának, azon kívül hogy népszerűsítjük az esportot, fontos feladata a létrejött összefogás átütő erejét arra használni, hogy ezekre a mélyen gyökerező problémákra válaszokat találjon.

Fontos, hogy egyesített erővel dolgozzunk egy olyan platform létrehozásáért, aminek célja javítani a videojátékos társadalom gondjain. Hogy senki ne legyen kirekesztve és megalázva aki egy jót szeretne játszani. Egy olyan pódiumot amire bárki felállhat és elmondhatja a véleményét.

Ha egyesül a hazai gamer kultúra, akkor válaszokat találhatunk közösen. Addig pedig a fent leírtak szerint javíthatjuk a sajátunk és mások játékát. Ha egyet értesz velünk, akkor tedd szóvá a környezetedben is.

Légy része a közösségünknek, mond el a véleményed, tégy a mindennapokban is érte, hogy megismerjék az emberek az esportot és a tudatos, előremutató gondolkodást ami ahhoz kell hogy jobbá tegyük a virtuális környezetünket.

Ha így teszel, holnap már szebb napra ébredünk. Mert megszületik az összefogás a magyar esportért, mindenkivel aki hisz benne.

Ezeket olvastad már?
Showing 4 comments
 • Csirkebubu

  Flamerek ellen (pl Lol), megoldás lenne egy olyan oldalt létrehozni ahová be lehet küldeni a flamer/troll játékosokat, bizonyítékokkal (screenshot, chatlog stb.) amolyan szégyenfal. Sajnos a report rendszer nem mindig hatékony, viszont a meccsek 80%-a solo/duo q-n azon múlik h melyik csapat kezd el hamarabb flamelni. Ha lenne egy ilyen oldal, rankeden le tudná a játékos csekkolni az illetőt hogy toxic-e vagy sem, ki tud addig lépni amíg nem késő. Inkább -5 LP leavelésért mint 20 trollok miatt. Ez lehet ösztönzően hatna a playerekre is, hogy nem akarnak a szégyenfalra kerülni.

  • Bountystd

   Ez nem egy rossz ötlet, egy szégyenfal talán visszatartó erő lehetne, legalábbis magyar közegben, mivel a hazai közösségben lenne ez igazán ciki, egy külföldi az nem is tudna róla, de fontos lenne valahogy eljuttatni a flamernek hogy igen haver fölkerültél :D

 • Yo

  Ezek a negatív vonulatok szerintem a való életbeli játékoknál, sportoknál is megjelennek nemcsak az online térben. Csak ott jobban beazonosítható az illető, ezért visszafogottabbak az emberek.
  Minden esetre nagyon szimpatikus kezdeményezés! Támogatom!

  • Bountystd

   Köszönöm, ez is a magyar gaming jobbá tételét szolgálja szerintünk :)