Elektronikus SPORTOK? Ezt nem gondolhatod komolyan…

Szerző:
Kategória: Edukáció, Esport vs sport, Oktatóanyag

(Az eredeti cikk publikálásának időpontja 2011, azonban Elsa bejegyzése az egyik legnépszerűbb amerikai gaming portálon három évvel megjelenése után is olyan kérdéseket feszeget, melyek a mai napig hátráltatják az esport széleskörű elfogadottságát. A szerző szerint a játékok nem tekinthetőek esportnak, továbbá nem is szükséges a játékokat törvényi úton a sportok szintjére emelni.)

Nemrég megnéztem egy-két epizódot az MLG-ből (Major League Gaming), és eszembe jutott, hogy mi lenne, ha a játékokat hivatalosan is “sporttá” nyilvánítanák. Úgy tudom ez egy régi probléma, de emlékeim szerint pár éve GGL-en (Global Gaming League) volt egy próbálkozás, hogy a 2008-as olimpián sportbemutatóként szerepeljenek az esport játékok. Nem jártak sikerrel, azonban azzal érveltek, hogy más sportoknál, ahol fontosabb a kéz-szem koordináció és a képességek, mint az fizikai erőnlét, ilyenek például a golf, bridzs, sakk, bowling és a biliárd, szintén próbáltak olimpián bemutatni, mint “sportok”.

Nagyjából egyetértek azzal, hogy a videójátékok a legtöbb esetben azonos mennyiségű csapatmunkát, képességet és stratégiákat igényelnek, mint egy mai értelemben vett sport, lásd a fenti példákat és még néhány másik, mint a Dance Dance Revolution, ami kisebb fizikai megterhelésért, művészi hangulatért és képességért cserébe hasonló érzést kelthet, mint a klasszikus “társaik”. Ezeket összevetve én személy szerint nem gondolom, hogy a bridzs, a sakk, a biliárd, vagy akár a videójátékok nevezhetőek sportnak. Ezek JÁTÉKOK.

Hívjuk őket e-sportnak, v-sportnak, vagy akár szellemi játékoknak, (ez a kifejezés sokszor használatos, mikor az emberek bridzsről, vagy sakkról beszélnek) ha szükséges, de ezek nem sportok valójában. A sportok fizikai állóképességet és edzést vonz maga után, véleményem szerint ez a fő érv, ami két fogalom között áll. A sportok magukban hordozzák azt a veszélyt, hogy az illető megsérül, valamilyen formában mentális szenvedést okoz, ha az illető veszít, emiatt a vesztés tudata nagyon káros lehet egyes esetekben.

A hivatásos sportokban nagy pénz forog. Az emberek azért fognak fizetni, hogy egy fizikai versenyt nézhessenek meg egy rendezvényen. Úgy látszik, társadalmunk azt látja érdekesnek, ha két ember püföli egymást, ha egy csapatnyi nő, vagy férfi egy labdát hajt maga előtt, vagy egy téren belül. A sérülések az egyik része  a mutatványnak, mely csábító… ezek az “úúúúúúú” momentumok a sportokban. Nem tudom, hogy ez az embertömeg fizetne-e egy olyan rendezvényért, ahol az emberek játszanak… Itt nincs meg ez a veszély. Ingyen szinte akárki megnézi, de most komolyan… Ki fog ezért pénzt fizetni?

A másik dolog pedig: Mindenki tudja a sportok szabályait, legalábbis nagyjából. A videójátékok egyik nagy hibája, hogy a szabályok gyakorta változnak játékról játékra. A virtuális sportjátékok, mint például a futball, a valós világbeli énjétől kölcsönzi a szabályokat. De aztán vannak még verekedős/lövöldözős/stratégiai játékok, mindegyik saját világával és szabályaival. Műfajokat tekintve sok-sok videójáték van, ami azt jelenti, hogy nehéz elképzelni, mint életképes szórakozás forrás.

Nincs olyan játék, amit úgy nevezhetünk, hogy: “A VERSENY videójáték”, ahol mindenki ismeri a játékot, a szabályaival együtt. Koreában talán a StarCraft az egyetlen kivétel, Észak-Amerikában a Halo. De ezek is túl gyorsan változnak ahhoz, hogy egy átlag megfigyelő érdekeltté váljon a játék és/vagy a szabályai iránt, mivel évenként adják ki az újabbnál újabb kiegészítőket. A nézők számára is bonyolult, mert a játékosok egyenkénti szemszögét és az “egész játékot” nem könnyű figyelemmel követnie a közönségnek.

A videójátékok talán soha nem lesznek olyan népszerűek, mint az igaz sportok, ezt nagyon egyszerű belátni: mivel nem sportok… hanem JÁTÉKOK. A szüleim játszottak már bowlingot, póker, bridzset, még kanasztát is. Mindegyiknek volt közösségi és verseny része is. Ma az emberek videójátékokkal jászanak. Túl sok minden lett modernizálva az utóbbi időben, de ez SOSEM lesz olyan hangulatú, mint a való életben. A játékkarrier, bizonyos szinten mindig jelen lesz, mint közvetíthető alternatíva, de nem valószínű, hogy szélesebb körökben el fog terjedni.

Szomorú, hogy a versenyjátékok folytatják fejlődésüket és valószínüleg továbbra is közvetítve lesz, valamilyen formában. Nem TV-den, de talán a számítógépeken, PlayStation 3-n vagy akár az Xbox-n, mint élő közvetítés. Feltételezhető, hogy néha TV-ben is feltűnik egy-kettő, de az esti póker/biliárd/bowling ismétlések helyett sosem fogunk látni StarCraft döntőket.

A játékkarrier a játékokról szól. Lépjünk túl rajta. Nincs szükség, hogy “sport” legyen belőlük és azok az emberek sem lesznek “számítógép atléták”, akik hivatásosan játszanak egy játékot. Ők játékosok. És ezzel semmi baj nincs.

Elsa, 2011.09.08

A cikk létrejötte óta három év telt el. Joggal állíthatjuk, hogy egy-két dolog azóta megváltozott. A népszerű játékok manapság hatalmas pénzösszegű bajnokságokat rendeznek, melyek több embert mozgatnak meg, mint amennyit anno bárki elképzelt volna. Talán még mindig nem túl népszerű az összes korosztályban, vagy a családokban, de azt biztosan állíthatom, hogy már nagyobb népszerűségnek örvend a hobbi ezen fajtája, mint három évvel ezelőtt.
Mindez nagyban köszönhető a technika fejlődésének, illetve a cégek támogatásának.
Hazánkban sokkal inkább aktuálisak ezek a szavak. Vannak próbálkozások népszerűsítés céljából, léteznek csapatok, melyek minden versenyen részt vesznek, de egy családi összejövetelen még mindig kellemetlen lehet a téma. A magyar közösség sokkal szűkebb, akik pedig nem ismerik, azoktól sokkal több negatív kritika érkezik. Vajon mi mikor fogunk úgy kitörni, mint nyugati társaink?

Pala, 2014.10.21

Forrás

Ezeket olvastad már?
Showing 3 comments
  • Czinege Zénó

    Valóban igaz, hogy én se tudom megmondani, hogy a számítógépes játékok profi szinten való űzése sportnak számít-e, de még egy ilyen idióta cikket nem láttam. Ilyen baromságokba belekötni, hogy nincs mögötte pénz, meg nem mindenki tudja a szabályokat. Meg merem kockáztatni hogy egy foci világbajnokság döntőjén a stadionban 100-200 főnél többen nem tudják a szabályokat, ezzel nem arra célzok hogy hülyék, hanem arra hogy rohadt sok szabály van amiről átlag halandó nem is hallott, mégis sportnak tartja a focit. Továbbá ha minden centet kivennénk a fociból(klubbok feloszlanak, senki nem kap fizetést, nem lehet fogadni stb.) akkor megszűnne sportnak lenni? Ki vagyok én hogy ilyen komoly érvekkel vitába száljak? Eszméletlenül fel tudja kúrni az agyam az ilyen idióta érvelés “Há az biztos úgy vagy, mert nem tudom”. Aki azt akarja hogy az e-sport sportnak számítson az érveljen érte, aki nem akarja az érveljen ellene, éljen a vita, de ilyen retardált embereket internetközelbe engedni, enyhén emberiség ellenes bűntett.
    (Csak hogy senki ne értsen félre a cikkben szereplő cikket becsmérlem) Cikkception O.o

  • nefarius

    5 év max és a világon mindenhol teljesen elfogadott lesz az esport, max a nyugdijasok nem fogjak tudni elképzelni/megérteni h miért

  • Józsa István Theozi László

    Látom előre Jön Az E-Sport Adó ……