Internetadó és esport

Szerző:
Kategória: Elemzés, Kritika, Magyar esport

A napokban szárnyra kapott az információ, miszerint a magyar kormányzat megadóztatná az internethasználatot. Nem szeretném tényként kezelni a dolgot, mert egyelőre csak feltételezéseken és tervezeteken alapszik. Ettől függetlenül elgondolkodtató, hogy  a magyar esportra milyen hatása lehet az internetadó bevezetésének.

Esport streamek

Az elmúlt pár évben hatalmas minőségi javulást tapasztalhatunk az internetes videomegosztás és streamelés terén. A nagyfelbontású képek és videók természetessé váltak, ennek velejárója a növekvő adatforgalom. Az internetadó a hírek szerint forgalom alapján számolódna, így hatványozottan érintheti az esport streameket.

Búcsút mondhatunk az otthoni stream nézésnek? Visszatér a szamiszdat korszak DVD-ken és egyéb adathordozókon terjednek majd a mérkőzések felvételei? Felvirágzik a közösségi esportnézés, a mozikba kocsmákba vonulnak az esportbarátok? (Ez utóbbi eshetőség még hasznos is lehet.)

Online játékok

A legtöbb esportjáték napjainkra internetkapcsolódást igényel, online patchelődnek, a statisztikákat, beállításainkat felhő alapon kezelik. Mindezek mellett az online játékok a sávszélességek növekedésével mind nagyobb adatcsomagokban kommunikálnak játék közben. Ezek szintúgy jelentős adatforgalmat generálnak, ezért kihatással lehet az internetadó az online játékkultúrára. Otthoni játék helyett internetklubok és lan események korszaka jön el? Népszerűbbé válnak a helyi hálózaton játszható esportok? Elszigetelődünk a mainstream esport világtól?

Élő esport és játékos események

Az utóbbi évben megfigyelhető, hogy egyre több élő esemény szerveződik esport kapcsolódással. (ICL, PlayIT, Mondogames, Real Gamers Lan, OVS, stb.) Ezen rendezvények internet éhsége a játékok nyomán és a mára már kötelező HD streamek következtében is egyértelműen növekszik.  A külföldi mintákat látva az eventek esport relevanciája csak erősödhet, feltéve ha az esetleges internetadó nem változtat meg mindent alapjaiban.  Növekvő költségek miatt a jegyárak is elszabadulnak? Külön fizethetünk az internethasználatért egy-egy LAN-on? Mennyiben csökkenhet a csapatok LAN hajlandósága az esetleges nevezési díj növekménnyel?

Online ligák, közösségi oldalak

Jelenleg az online esport szervező és gámer közösségi oldalak a belépő kapuk az esportra nyitott játékosok számára.  Olyan mértékű adatforgalmat ugyan nem generálhatnak, mint a korábbi példák, de vélhetően rájuk is hatással lehet közvetett módon az esetleges internetadó.  Csökkenhet az online aktív csapatok száma? Lokális sejtekre esnek szét a játékos közösségek? A Facebookra terelődik át végleg az esport közösségi élet?

Az internetadó bevezetését nem venném készpénznek. Egyelőre sem a mértékéről, sem a hatályáról, sem a bevezetésének időpontjáról nincsenek végleges információk, csak egy törvényjavaslatról beszélhetünk. Mindenesetre számos, mind pozitív mind negatív hatása lehetséges a hazai esportra. A tiltakozási hullám, ami végigsöpört az online térben zsigerből elsőre jogos lehet, de amíg nem tisztul a kép, nem biztos, hogy a kellő hatást érjük el vele, mert a jövőbeni társadalmi párbeszédet nehezítheti a táborképzés.  Te mit gondolsz?

Ezeket olvastad már?
Showing 5 comments
  • bulivan

    :D senki se mondta, hogy a lokális internetre fogják ezt kiszabni, arról van szó, hogy a mobil internet forgalmát fogják 150 HUF/Gb-os díjban megszabni és az “otthoni” korlátlan csomagokra maximum 700 HUF-ot terhelnek havonta. Ha már írtok egy ilyen cikket, előtte nem ártana naprakésznek lenni…

    • Balázs Biro

      Javaslom olvass utána: 51. oldal
      http://www.parlament.hu/irom40/01705/01705.pdf
      ;)
      Ebből a törvényjavaslat szövegből nem derül ki az, amit írsz.

      • K3nNy

        így van. ebben a törvényjavaslatban nincs meghatározva semmilyen felső korlát. csak annyi, hogy 150ft/GB oszt jónapot. de szerintem ennek hamarosan vége, mivel ormány viktor nem csak az rtl-t uszította önmagára, hanem mostmár a telekomot is, mivel elég rohamosan sőt, zuhannak a részvényeinek az árai. és azért két elégé nagyhatalomról van szó. nem hiszem hogy szó nélkül fogják hagyni :)

    • Tamás Verseczi

      Ez a maximális 700 Ft a telefonadóra vonatkozik.

  • nefarius

    nem fogják bevezetni sztem…