Koldulás vagy közösségi finanszírozás?

Kategória: CS:GO, Kritika, Magyar esport

Elsősorban orobeRto bejegyzése miatt ragadtam billentyűzetet, de olyan témáról fogok írni, ami ezen túlmenően is érdekes. Az internetes adományokról vagy ahogy a cikk szerzője fogalmazott a koldulásról fogok írni.

Szerintem nem szerencsés a donate (adományozás) vagy subscribe (feliratkozás) intézményeit a kolduláshoz hasonlítani. Inkább egyfajta közösségi finanszírozásnak érdemes tekinteni. A crowdfunding avagy közösségi finanszírozás röviden annyit tesz, hogy a közösség előre fizet valakinek, hogy megvalósítsa az elképzeléseit, álmait.

Rengeteg ilyen oldal létezik (Kickstarter, Indiegogo) ahol az egyszerű netező eldöntheti, hogy kinek az ötleteiben hisz, kinek adna pénzt, hogy ezt megvalósítsa. Azt hiszem nem kell részleteznem, hogy miért fontos az, hogy a közönségnek legyen beleszólása abba, hogy mi készül el és mire nem adna pénzt, ahelyett hogy az egyre nagyobb multi vállalatok fejesei döntsenek arról, csupán anyagi szempontokat mérlegelve, hogy mi lesz a következő befektetésük. Mert ez az, ami oda vezet, hogy a 23-adik Pókember filmet nézed a moziban, vagy a Call of Duty 10-edik verzióját tudod megvenni mint legújabb fps.

Én például rettentően örültem, hogy annak idején a Kickstarteren a Shadowrun szerzői csapata összekapart annyi pénzt, amivel egy pécén játszható rpg-t össze tudtak rakni. Nagy kiadók valószínűleg nem láttak volna pénzt ebben és meg se születhetett volna a játék.

Az esport világában is hasznos lehet ez a fajta közösségi finanszírozás, mert míg a rendes sportoknál intézményesítve van, hogy a sportolók honnan kapnak fizetést, az esportban ez az infrastruktúra hiányzik. Sok játékos egyáltalán nem kap pénzt a játékért, vagy csak nagyon kevés fizetésért játszik.

Pasha például nemrégiben kapott egy 5000 dolláros (1,2 millió forint) adományt ami biztos vagyok benne, hogy jól jön neki főleg most, hogy épp gyereke született. Szerintem ezt nem lehet koldulásnak nevezni, vagy összehasonlítani azzal, hogy valaki az utcán kéreget.

Nem csak azért, mert más összegekről van szó, hanem azért mert Pasha nem jegyzi meg folyton, hogy neki mennyire kellene a pénz, nem nyavalyog, hogy milyen rossz neki, nem a sajnálatodra épít, hogy majd megszánod, hanem játszik. Ha neked tetszik, ahogy ő játszik, akkor adhatsz neki pénzt érte elismerésként. Itt arról van szó, hogy aki pénzt ad Pashának az nem a szánalmát, sajnálatát fejezi ki, hanem tiszteletét és támogatását. Egyfajta biztatás ez neki is, hogy jó úton halad.

Nekem is kinn van a Twitch oldalamon a donate gomb, amivel adományt lehet küldeni. A feleségem meg is kérdezte, hogy nem olyan-e ez mint a kéregetés. Sokat gondolkodtam ezen és azt kell mondanom, hogy nem. Sajnos nem lehet megkerülni a tényeket. A játék sok időt vesz igénybe. Az, hogy fejlődj, gyakorolj, taktikákat találj ki, demókat elemezz, mind mind idő. Az idő pedig mint tudjuk pénz.

Az sem elhanyagolandó dolog, hogy itthon ez a befektetett idő csak keveseknek fog hasznot hozni, és megélhetést szinte biztos, hogy nem tud biztosítani. Sokan felismerik ezt és abba is hagyják a játékot, így kallódnak el a tehetséges játékosok. Ezen segíthet a közösségi finanszírozás. Sokféle dologhoz lehet hasonlítani a streamereknek vagy játékosoknak adott netes adományozást. Például kicsit talán olyan, mint az utcazenész aki ha szépen játszik akkor adsz neki pár forintot, hogy legközelebb is játsszon. De lehet például olyan, mint egy komikus önálló estje, ahova nincs belépő, csak akkor adsz pénzt ha van kedved. A koldulás talán ami a legtávolabb áll ettől az egésztől.

Természetesen vannak akik kihasználják az adományozást nyújtotta lehetőségeket, például úgy, hogy kirakják a mellüket a kirakatba és mellette más értéket nem közvetítenek. OrobeRto cikke valószínűleg ellenük irányult elsősorban, csak sajnos nagyon egyoldalúan lett megfogalmazva a kritika és a szórásba mindenki bekerült, aki a donate gombot kirakta.

Értem én, hogy mi az ellenszenves ezekben a streamerekben, de a koldus jelzőt rájuk sem használnám, ők inkább csak afféle netcelebek, akik azzal hakniznak, hogy betekintést nyerhetsz az életükbe, vagy éppen a dekoltázsukba. Ilyen emberek vannak, és sajnos igény is mutatkozik rájuk, hiszen ha nem lenne, akkor a Blikk meg a Bors csődbe menne.

Én igazából tőlük se sajnálom, hogy adományokat kapnak, hiszen semmivel sem kényszerítik a nézőiket, hogy pénzt adjanak nekik. Mindenki arra költi a pénzét amire akarja. Aggodalomra minden esetre semmi ok, a Twitch legújabb szabályzatában kötelez minden streamert, hogy az alkalomhoz megfelelő öltözékben streameljen.

Semmiképp sem lehet kihívó öltözékben, vagy  meztelen felsőtesttel streamelni, se férfinak se nőnek, illetve ha tényleg olyan meleg van, hogy ez elengedhetetlen akkor a fejre kell fókuszálni a kamerát. Ez a változtatás valószínűleg visszább szorítja a bulvár trendet.

Ezeket olvastad már?
Showing 5 comments
 • Mysterion45

  Pasha adományozója azóta már adott még 5ezret :)

  • Frico

   simán lehet hogy valami rokona :D

   • rob.

    Ha végig nézed a nagyobb twitch streamereket akkor aszt a nevet hogy motar2k aki adomanyoz paszanak is láthatod summi,weed,moe meg meg egy csomo mindenkinel. Kb tobb tizmilliot adomanyozott mar. :D

 • nefarius

  az igazság valahol ez és oroberto bejegyzése között van sztem

 • Mohamed-Azizi Sid Ahmed

  Hát őszintén szólva, a cikk amire reagálni, próbál ezzel az írással ‘Kodi’ az egy iszonyatosan ostoba és átgondolatlan katyvasz. eSportról beszélünk, és valami olyannak a megvalósulásáról, körvonalazódásáról, amiről az én generációm kb csak álmodhat, de a mostani 15-18 éves playereknek már majdnem, hogy potenciális lehetőség, hogy azt csinálhassa, amiről annyian álmodoztunk/álmodozunk, és igen ehhez kell egy támogatás, amiből építkezhet, azt hogy ezt a nézői hozzák össze neki, és nem multik, vagy egyéb más cégek az miért lenne koldulás? Én Kodiakkal értek 110% egyet! Aki a másik cikket írta meg gondolkozzon el, hogy mit is képvisel azzal a médiummal, amit felépített és mekkorát rúg rajta egy-egy ilyen felelőtlen, “majdmosténjólmegmondombazmeg” irománnyal. Amúgy meg utána lehet járni, hogy pasha, hogy reagált az egészre. Viszont a streamwhore-ing létező dolog, na attól kell behányni.