Hogyan ne legyél eprosti

Szerző:
Kategória: Edukáció, Kritika

(A cikkben megfogalmazottak kizárólag a szerző személyes véleményét tükrözik és semmilyen formában sem tekinthetők az Esportmilla közösen elfogadott álláspontjának.)

Korábbi cikkemben taglaltam  egyfajta – az interneten fellelhető – gyomorforgató pénzszerzési módot, amit akkor szlengesen, csak ekoldulásnak hívtam. A módszert magát vitattam el, ezért a támadás spektrumába mindenki belesett, aki a ‘donate’ (adományozás) rendszerének kiaknázásával, s a hiszékeny nézők kihasználásával szerezz plusz javadalmat. Egy válaszblogban a népszerű Counter-Strike játékos KODIAK szállt vitába, miben elmondta, nem tartja szerencsésnek, ha a közösségi finanszírozást összemossuk a koldulás rendszerével.

Ha nem is rosszallta, mindazonáltal nem helyeselte azon streamerek munkásságát, akik testi bájaikkal szerzik nézettségüket. Szerinte a nézők el tudják dönteni, hogy mire utaljanak pénzt és mire nem, hiszen alapvetően nem kényszeríti őket senki és semmi. Tudván, hogy a Twitch átlag nézői korcsoportja 12 – 25 év, hogyan is gondolhatja komolyan azt valaki, hogy egy 14 éves középiskolát kezdő tinédzser tisztában van azzal, hogy mire herdálja el szülei pénzét. Veszett fejsze bedobni a presszionálás kérdését, hiszen mind tudjuk, tudatos és tudatlan kondicionálás, a manipuláció a legveszélyesebb eszköze a vérszívóknak, nem a fejhez szegezett colt.

Lássuk a szakirodalom manipulációra vonatkozó definícióit:

“Az érzések mozgósításának valószínűleg az a célja, hogy kondicionálja a hallgatóságot az üzenet vita nélküli elfogadására. Ha egy ember megnyerő, akkor meggyőző lesz, amit mond.” (Breton P. 2000, 82. p)

“A manipuláció betör mások gondolataiba, hogy beiktasson valamely véleményt vagy előidézzen egy adott viselkedést, anélkül, hogy az illető tudná, betörés történt. Itt van a lényeg, ebben a gesztusban, amely titkolja saját manipuláló jellegét. Ebben rejlik alapvető erőszakossága.” (Breton P. 2000, 21. p)

A manipuláció tehát nem tesz mást, minthogy elhiteti veled, saját akaratodból cselekszel, pedig sokkal inkább egy érzelmi, vagy kognitív vágy kialakításának hatására.

Foglalkoztunk már a kérdéssel, de látva a rezignált reakciókat – még azoktól is, kikre egész közösségek néznek fel – újra elő kell hozakodnunk a kérdéssel. Zainab “zAAz” Turkie, a Bad Monkey Gaming csapatának svéd Counter-Strike: Global Offensive játékosa hivatalos facebook oldalán már kikelt magából, és élesen kritizálta nőtársait (mellesleg jogosan). A probléma már csak az, hogy Ő maga is a negatív példákat erősíti. Viszont ebben az esetben “zAAz”-nak el kell döntenie, hogy a szegény manipulált tömegek felszabadítója, vagy a ‘lájkvadász’ eprostik táborát erősíti.

Hogyan ne legyél eprosti?

Lányok, elsősorban hozzátok és rólatok szólok, bár nem vagyok teljesen meggyőződve arról, hogy a másik nem képtelen lenne részt venni hasonló szégyentelenkedésekben.

  • Fontos az igényes megjelenés, de ne hagyd, hogy szépséged elterelje a figyelmet a játéktudásodról, különben a negatív diszkrimináció áldozatává válsz.
  • Ne az legyen a show elem, ha streamelsz, hogy kebleid, s egyéb izgató testrészeidet mutogatod (ahogy azt már a twitch is megköveteli).
  • Ne koldulj!
  • Ne flörtölj a követőiddel, viselkedj velük normálisan. Követeld meg tőlük azt az ember-ember iránti tiszteletet, amit te is megadsz, és neked is kijár, ahogy mindenkinek alanyi jogon.
  • Vigyázz a közösségi oldaladra, ha túl sok kirívó képet töltesz fel magadról, szintúgy elfeledkezhetnek követőid arról, hogy Te tudsz is valamit, nem csak egy jó segg vagy.
  • Megnyilvánulásaid a közösségi portálokon, vagy a játékban, streamen ne egy éretlen kis p*csa képét tükrözzék.

A szigorú szavak ihletői, legnagyobb múzsái Kaceytron és Tara Babcock . A fentebb felsorolt pontok egyikét sem betartva működtetik csatornáikat, s csüngnek több ezren D kosarú melltartópántjaikon. Még ha ők is a legkirívóbb példák, akkor sem az egyetlenek, s mielőtt a cinikus trollok értetlenkedő hozzászólásai árasztják el a bejegyzést, hadd jegyezzem meg: attól, mert létezik egy probléma, de a köztudatban már általános neutrális hozzáállás övezi, attól az még probléma marad, és beszélnünk kell róla. 

A nemrégiben behozott Twitch cenzúra szerint, már nem mutogathatod magad oly szabadon, mint eddig. Kaceytronhoz szegezték hát a kérdést, mi lesz most így vele. Troll attitűddel csak ennyit felelt:

Őszintén szólva, semmiben nem fog korlátozni az új szabály. A nézőim a játéktudásomért követnek, nem a melleim miatt. Néznek, mert látni akarják a legjobb stratégiákat, taktikákat, és ezért is adományoznak. Kaceytron is love, Kaceytron is life!

Hál istennek az internet által kikiáltott 10 legjobb (vagy inkább legnépszerűbb) női streamer többsége nem erősíti a fentebb említett negatív példákat, legalábbis teljességgel nem.

Ezeket olvastad már?