Tanulmány: a reakcióidő nem lassul a korral

Szerző:
Kategória: Edukáció, Kutatás, League of Legends

Az mindenki számára egyértelmű, hogy a gyors reakcióidő hatalmas jelentőséggel bír bármilyen esport játékban. FPS-ek esetében, amilyen például a Counter-Strike: Global Offensive is, olyan gyorsan kattintani az egérrel, amennyire csak lehetséges, adja meg  a különbséget aközött, hogy téged lőnek le vagy te lövöd le az ellenfelet. Megnyered-e kört vagy elveszted. Egy olyan játékban, mint a League of Lengends, a reakcióidő értéke nem ennyire magától értetődő, de ott is értelmezhető. Kijátszani a halálos varázslatot fél másodperccel előbb, mint az ellenfél, dönt győzelem és vereség között.

De valójában mennyire is számít a reakcióidő? És hány éves kortól kezd el hanyatlani? Ez az egyik leggyakoribban vitatott téma az esportban. Pár év professzionális játékkal való töltött idő után a gamerek gyakran a 20-as éveik körül visszavonulnak. Vajon ez annak is betudható, hogy a reagálásuk párhuzamosan lassul a korukkal?

Egy vállalkozó szellemű League of Legend játékos megpróbálta ezt kideríteni. PumpkinFeet létrehozta a „loltimeplayed.com” nevű weboldalt, (ami jelen pillanatban is küzd a hatalmas forgalommal) ahol a játékosok megadhatják a Summoner nevüket és korukat, aztán egy reakcióidő tesztet töltenek ki, kutatva azután, hogy vajon a magasabb rankon lévő játékosok tényleg fürgébbek-e az átlagnál.

Az eredmények? A Challenger rankú játékosok valóban gyorsabbak, mint azok akik az alsóbb rankokban vannak. Viszont a kor nem számít annyit, mint amennyire gondoltuk.

A két kép megmutatja, hogy átlagosan 0.3 másodperc a játékosok reakcióideje, és hogy 20. év betöltése után stagnálás van.

A Challenger játékosok általánosságban 40 milliszekundummal gyorsabbak, mint a bronz szinten lévők, a kettő közöttiek pedig szépen eloszlanak köztük.

Úgy látszik, hogy a kor a fiatalabb játékosoknál számít egy kicsit. A 14-18 éveseknek némileg lassabb volt az idejük, mint az idősebbeknek. Amikor elérünk a 20 év körüliekhez, a reakció idő itt állandó maradt, amíg el nem érünk a 30 évesekhez. Figyelembe véve azt, hogy sok játékos nem tör be a profik világába 18 éves kora előtt, kijelenthetjük, hogy hosszú karrierük lehet.

A Reddit felhasználók viszont hamar rámutattak néhány problémára. A teszt nem volt  tudományosnak  nevezhető. Egy példa: különböző böngészők nagyban befolyásolják az eredményeket. A legújabb verziója az Internet Explorernek, például kb 40 milliszekundummal gyorsabban futtatja a Javascript kódot, mint a Chrome böngésző. Ha csak nem gondolod, hogy a Challenger játékosok vagy a 15 évesek nagyobb eséllyel használnak Internet Explorer-t, ennek nem szabadna semmilyen hatást gyakorolnia az eredményekre.

Ez az egyszerű weboldal habár nem ad pontos eredményeket, jó alap lehet az esport teljesítménymérések fellendítésére, kutatására.

Fordította: Agárdi Annamária

Forrás

Ezeket olvastad már?
Showing 3 comments
  • nefarius

    18éves kor után már hanyatlás van sztem.

  • siriq

    Ahoz kepest en siman beelozom oket reakcioban. Marhara nem szamit, hogy elmultal 18. Ez egy szereotipia. Vannak 30(30 felett is) koruli pro jatekosok es semmivel nem rosszabbak.

  • peron

    Véleményem szerint a reakció idő csak egy a sok közül, aminek szerepe van abban, hogy mennyire vagy sikeres játékos. Sokkal nagyobb hangsúly van szerintem a pályaismereten, a taktikán, a rutinon.. és még sorolhatnám (fps játékok). Mondom ezt 43 évesen…