A nemi szegregáció szétrombol minden jót a Hearthstone és az esport körül

Kategória: Hearthstone, Női játékosok

Az a hír robbantotta fel az online játékok világát, hogy a jövőben a finn Hearthstone versenyek nemekre szétválasztva lesznek megtartva.

„A Nemzetközi Esports Szövetség [International e-Sports Federation] nagyon közel áll ahhoz, hogy igazi sportként ismerjék el az online játékokat. Az erőfeszítések egy része azt is jelenti, hogy megfeleljenek a nemzetközi sportszabályozásoknak is. Például a sakk is férfi / női ligákra van osztva,” jelentette ki a szervezet egy közleményben.

Ez viszont minden lehetséges jót szétrombol a versenyszerű játékok terén, illetve bizonytalanságot és visszafelé gondolkodást mutat.

Ez miért is rossz?

Lássunk tisztán: Ez egy olyan szervezet képét mutatja, ami idejétmúlt, szexista gondolkodást hirdet egy olyan játék esetében, ami úgy van tervezve, hogy az ilyenfajta hülyeségeket elkerüljék. Ez egy probléma az érintett szervezetekkel kapcsolatban és azzal, hogy milyen szörnyű módon gondolkodnak a versenyzésről, aminek igazából semmi köze a szóban forgó játékokhoz.

A Hearthstone egy olyan gyönyörű játék, ami máris lenyűgöző terepet biztosít a versenyzéshez. Bárki, aki belefekteti a kellő időmennyiséget képes összerakni egy versenyképes paklit, tehát a pénz igazából nem is számít. Az internetsebesség közel sem számít annyira, mint egy gyors ütemű játékban, mivel itt a játékosok körökre osztva hoznak döntéseket, illetve a reagálási idejük gyorsasága is kevésbé fontosabb hiszen a játékosoknak át kell gondolniuk a lehetséges stratégiákat, hogy válaszolhassanak az ellenfél lépéseire. Így tehát rendkívül gyors internet hozzáférésre sincs szükség.

A fizikai erő sem számít, így csak biológiai alapokon nincs szükség a nemek szétválasztására. A gyors reflexek nem számítanak, tehát még mozgássérült játékosok, akik képesek valamiféle érintős eszköz irányítására is tudnak vele játszani. A játékot úgy tervezték, hogy a chatfelületen keresztül a zaklató viselkedés minimális legyen, így a fiatal játékosok sem kerülnek szembe ilyen tartalommal. A Hearthstone tehát egy olyan játék, ami szinte minden korcsoportot nemtől és képességektől függetlenül üdvözöl.

Az ilyen játékok ritkák és ezt ünnepelni kellene azzal, hogy mindenkit versenyzésre bíztatunk. Egy ilyen jól tervezett és üdítő játékra egy szervezet idejétmúlt eszméi miatt szegregációt ráerőszakolni nemcsak, hogy rossz, de sértő is. Ez szembeköpi a játék szellemét és a kemény munkát, amit abba fektettek, hogy az ilyen versenységgel kapcsolatos régi látásmódot elkerüljék.

Ne legyenek kétségeink afelől, hogy egy nemek szerinti Hearthstone ligában minden győzelmet megcsillagoznak majd. Ugyanis egy bajnok sem hívhatja magát a legjobbnak, amíg mindenkit le nem győzött egy tisztességes versenyen – és nem csak a saját nemében.

haf

A Hearthstone különbözik az „igazi” sportoktól

Annak a gondolata, hogy az esport legitimációja az olyan sportokból fakadjon, ahol a versengés nem kiegyenlített, egy olyan korai képet mutat az esportról, ami szégyenérzettel tekint a saját gyökerei irányába. Olyan rendszer utánzása ez, amire szükség van néhány sport esetében, de ezt ráerőltetni játékokra nem kívánatos.

A nemi szegregáció a fizikai sportjátékokban azon az elven alapul, hogy a versenyző feleknek teljesen kiegyenlített küzdelmet biztosítsanak. A megkülönböztetés más sportokban azokat a veleszületett előnyöket kívánja elsimítani, amelyekkel egyes csoportok a biológiai különbségek miatt rendelkeznek. Más formájú csoportosítások is léteznek, például a birkózásban a különböző súlycsoportok használata.

A gondolat ezen csoportosítások mögött világos és egyértelmű: egy egyerangú aréna és küzdelem megteremtése, ahol egyik versenyző sem rendelkezik tisztességtelen előnnyel. Mindezt azért, hogy az aréna képes legyen a legügyesebb résztvevő felfedésére. Ezek dícséretre méltó célok, még ha a beépített mechanizmusok néha kifogásolhatóak is.

Az igazán bántó ebben a szituációban az, hogy maga a játék egy kiegyensúlyozott arénát biztosít. Nincs fizikai és egyéb okok arra nézve, hogy a férfi és női játékosok miért ne küzdhessenek egymással, hogy kiderüljön ki a legjobb. Már a gondolat is abszurd, hogy egy „elkülönített, de egyenlő” női verseny vonzó lenne – ha nem vagytok képesek egy vonzó és barátságos légkört megteremteni nemtől függetlenül minden játékos számára, akkor szervezetként megbuktatok.

Titeket terhel, hogy minden játékos meghívva, barátságosan és biztonságosan érezze magát. A nemek szegregációja a bizonyíték arra, hogy ezt nem tudtátok létrehozni, vagy egyszerűen csak nem akartatok ezzel foglalkozni.

A játékosok joggal dühödtek fel ezen a szituáción. A videójátékok általában, a Hearthstone pedig különösen is egy jó hangulatú, érdem alapú versengést biztosítanak olyan módon, ahol a játékbeli képességek és a játék virtuális küzdőterén felmutatott intelligencia fogja meghatározni a győztest.

Az izmaitok, vagy a nemetek nem fog előrébb vinni és előnyt biztosítani. Ezt ünnepelni és felkarolni kellene, ahelyett, hogy egy bizonytalan szervezet elkeseredve próbál úgy kinézni, mint az „igazolt” sportjátékok.

Ha nem úgy gondoljátok, hogy az intelligencia, az ügyesség és ravaszság játékai már elfogadottak, takarodjatok el a videójátékok világából és adjatok helyet azoknak, akik igazán hisznek az esportban. Nincs szükség a terheitekre a játékainkban.

Az eredeti cikket Ben Kuchera írta a Polygon oldalán.

Ezeket olvastad már?