Hogyan írjuk: esport, eSport, e-sport, E-sport?

Ha olvassátok akár a hazai, akár a külföldi sajtót elektronikus sport témában, észrevehettétek már, hogy nincs még kialakult, konzisztens álláspont arról, hogyan írjuk helyesen az e-sport kifejezést. Ebben a bejegyzésben szándékosan többször is, többféleképpen fogom írni, mert a végén kíváncsi vagyok arra, hogy Nektek melyik elírt esport verzió tetszik.

Külföldön inkább a kötőjel nélküli, de nagy S-sel írt eSports szót lehet látni egyre gyakrabban. A New York Times-tól kezdve a Fortune-ig így írták a legnagyobbak. Aztán a Daily Dot kicsit utánament a jelenségnek és a közösséggel együtt úgy döntött, hogy ők bizony innentől az “esport” szót fogják preferálni, csupa kisbetűvel, kötőjel nélkül. Bár vannak még olyanok, akik kötőjellel írják, de egyre jellemzőbb az egybe írt verzió. Kicsit hasonló ez az e-mail szó fejlődéstörténetéhez. Hosszú viták folytak arról, hogy most akkor hogyan kell helyesen írni, míg végül oda jutott a szó, hogy ma már hivatalosan is egybe írjuk, csupa kisbetűvel. Úgy vélem hasonló, csak gyorsabb fejlődés előtt áll az e-sport is, előbb-utóbb elhagyjuk majd a kötőjelet.

A napokban állásfoglalást kértünk a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézet Nyelvművelő és Nyelvi Tanácsadó Kutatócsoportjától az esport helyesírására vonatkozóan. Határozott, helyesírási szabályra utaló útmutatást nem kaptunk, pusztán ajánlott írási formát: szerintük az elektronikus sportot helyesen e-sportnak kell írni.

Az Esportmilla ugyanakkor úgy véli, hogy a szó legmegfelelőbb használata a csupa kisbetűs, egybe írt esport. Jómagam pedig úgy vélem, hogy az eSport szóban levő nagy “S” használata kihangsúlyozhatja az esportok sporthoz közeli kapcsolatát. De valószínűleg nem ez lesz a járható út, hiszen eMailt se fogtok soha olvasni, csak emailt.

Ha pedig esetleg ezek közül egyik se tetszik nektek, még mindig használhattok szinonimákat, pl. kompetetív videojáték. :)

Ti mit gondoltok, hogyan írjuk a magyar nyelvben helyesen? Várjuk a válaszokat kommentben!

Ezeket olvastad már?
Showing 4 comments
  • RED_MAN

    Szerintem is az eSport “nez ki ” a legjobban

  • esportbarat

    esport szerintem is

  • nefarius

    esport jó lesz

  • Jaedan

    Ugye én most írtam szakdolgozatot a témában (köszönöm, hogy anno megosztottátok a kérdőívemet) és nekem is feltűnt, hogy több helyen, többféleképpen írtam le az esportot, és rájöttem, hogy ez így nem lesz jó. Végül én is a csupa kis betűs változatnál maradtam: esport.