Munka az esportok világában? Vállalkozz!

Szerző:
Kategória: Edukáció, esport, Esport biznisz

Rengetegszer teszik fel nekem azt a  kérdést, hogy mégis hogyan lehet megismerni az esportok üzleti oldalát? Persze a válaszom általában az, hogy találj egy szervezetet, kezdj el önkénteskedni, és talán, idővel képes leszel felküzdeni magad egy olyan pozícióba, amit már meg is fizetnek. Az általános válasz jó, azonban van másik út.

Olvastam egy posztot Sean Callanan-tól,a Sports Geek HQ-n, ami  egy prezentációt tartalmazott a LinkedIN megalapítójától, Reid Hoffman-tól az általa kiadott ”Start-Up of You” c. könyvből. A könyv szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy természetünknél fogva mindannyiunkban bennünk lakozik a  vállalkozásra való hajlam. Rögtön a prezentáció elején egy idézet – Muhammad Yunus Nobel-békedíjas vállalkozótól – utal erre:

Minden emberi lényben ott lapul a vállalkozó szellem. Amikor barlangokban laktunk, mindannyian önállóak, függetlenek voltunk. Magunknak vadásztunk, s szerveztük az életünket.  Ahogyan a civilizáció fejlődött elnyomták ezt bennünk, munkaerővé váltunk. Megbélyegeztek minket, azt mondták “csak munkaerőnek vagy jó”, s elfelejtettük, hogy mindannyiunkban ott lapul a vállalkozó.

Egy vállalkozó egyik fő feladata felismerni a kockázatot, majd jó döntésekkel kezelni azokat.  A kockázat/jutalom mértéke, amivel mindenkinek számolnia kell, hiszen felteszel mindent egy lapra(vagy amire a társadalom azt mondja, hogy minden) egy gondolatért, jövőképért, hogy valami újat, kiemelkedőt alkoss amivel lehet hogy egyszer sok pénzt fogsz keresni és/vagy valamilyen mértékben megváltoztatja a világot. Ha az esportok világában szeretnél munkát vállalni, már felkellett ismerd a benned rejlő vállalkozót. Miért? Mert ez tiszta kockázat…és hogy őszinte legyek, egyikünk sem tudja, hogy milyen jutalom vár minket a végén.

Persze mondhatod, “De Alan, én nem tudom hogyan kell egy vállalkozást elkezdeni.”

Először is: Azoknak az emberek sem tudták akiknek amúgy dolgoznál, hogyan kezdjenek neki. Másodszor, legyél szorgalmas, nézz utána és találd ki. Napjainkra az internet rendkívüli módon megkönnyítette, hogy felépíts egy legális üzletet, rengeteg információnak utána tudsz nézni az egyes lépésekről és a legfontosabb kitöltendő papírokkal kapcsolatosan. Egy tipp: Kezdj egy LLC-t(Limited Liability Company, magyar megfelelője a KFT(Korlátolt Felelősségű Társaság)

Aztán mondhatnád azt is: “De Alan, nekem nincs elég pénzem, kezdő tőkém ehhez.”

Na és? Kezdj kicsiben. Nem fogod létrehozni a következő MLG-t egy éjszaka alatt. Kapcsolatokat kell építened, egyedül nem fog menni. Meg kell találnod azokat az embereket, akik hisznek benned, hisznek abban amit te képviselsz és tűzbe mennének érted és ezért a célért. Velük sikerülhet.

Talán te is hasonlóan cselekedsz majd, mint az a fiatalember, aki iszonyatosan elhivatott volt a professzionális videó játékok iránt. Tiszta képe volt arról, hogyan kell egy profi esport csapatnak működnie, de amikor szóba került a pénz, elveszett. A márka amit kitalált annyira hiteles volt, hogy sikerült meggyőznie erről az anyukáját, aki segített neki. Elkezdték leigazolni a kevésbé népszerű esport játékok játékosait, a fiú eladta a kocsiját, hogy a pénzből elküldhesse játékosait a versenyekre. Ahogyan a játékosok és a szervezet sikert-sikerre halmozott, megengedhették maguknak, hogy betörjenek a nagyobb esport játékok(Pl.: a Counter-Strike 1.6) versenyeire. Amit a fiatalember megálmodott, napjainkra az egyik legsikeresebb professzionális esport szervezetté nőtte ki magát az egész világon, mely Starcraft 2, League of Legends, Dota 2, Shootmania, CS:GO és Call of Dutyból egyaránt szerződtet játékosokat. A fiatalember nem más, mint Sam Mathews, az Fnatic alapítója.

Vállalkozónak lenni, megalapítani a saját szervezeted legyen az egy csapat, versenyszervező oldal, vagy bármi amit elképzeltél nem könnyű. Tudod még mi nem könnyű? Az esportok világában dolgozni. Késznek lenni áldozatokat hozni a magasabb rendű célért. Többet fogsz dolgozni, mint a barátod aki  reggel 9-től délután 5-ig  könyvelő valahol, s nem is biztos, hogy sok pénzt fogsz keresni. A családod lehet nem fogja érteni miért ragaszkodsz ennyire ezért a célért, hiszen a kockázat rendkívül nagy. Azonban a nap végén mi tudjuk, hogy azért csináljuk mert imádjuk az esportok világát, mert szeretünk alkotni. Ha pedig egyszer kész leszünk, és jól csináltuk, az amit felépítettünk megváltoztatja valakinek az életét. Na ez az ami számít!

Forrás: Working in eSports: Entrepreneurism – Alan Lafleur

Ezeket olvastad már?