Legnagyobb pénzbüntetések a League of Legends történelmében

Szerző:
Kategória: Hírek, League of Legends, Nemzetközi esport

Mint minden dolgot a világban, az esportot is a szabályok tartják egyben. Ezek köré a szabályok köré épül maga a játék, és a későbbi játékos bázis is. Betartásuk minden játékos számára kötelező, megszegésüket játéktól, és játékostól függően büntetik. Ilyen büntetés lehet például az adott játékos felhasználójának rövidebb vagy hosszabb idejű zárolása, vagy rosszabb esetben az adott felhasználó végleges eltiltása a játéktól (az ún. permaban).

Természetesen ezeket a szabályokat a profi esportolóknak is be kell tartaniuk, azonban számukra a büntetés nem csak játékos fiókjuk módosítása lehet, hanem kisebb-nagyobb pénzbüntetés is. Elsőre furcsán hangozhat, de ez azért lehetséges, mert maguk a játékosok szerződésben állnak valamilyen játékos házzal, valamint a versenyeken való részvétel miatt, magával a játékot kibocsájtó céggel is.

A legnagyobb ilyen jellegű büntetések mind egyetlen céghez és annak világhírű játékához köthetőek, mely nem más, mint a Riot Games és a méltán neves League of Legends (ismertebb nevén LoL). Az immár 5 éves játék hatalmassá nőtte ki magát, harminc millió aktív játékossal büszkélkedhet, és magáénak tudhatja a legnagyobb esportoló bázist is.

Azonban melyek voltak ezek a büntetések? Vegyük sorra őket!

  1. Søren “Bjergsen” Bjerg – 2000$

            A jelenleg Team Solo Mid (TSM) csapat középső ösvényén játszó, dán származású Søren Bjerg-nek, ismertebb nevén Bjergsen-nek még 2014 elején sikerült összetűzésbe kerülnie a Riot cégével. A korábban Ninjas in Pyjamas (NiP) csapatban játszó világsztár ekkor szerződött át a TSM csapatához. Az átigazolást korábbi csapata ahhoz a feltételhez kötötte, hogy saját helyére új csapattagot kell találnia Bjergsen-nek. A dán játékos el kis kezdett tárgyalni az akkor még LCS-ben játszó Lemondogs csapat néhány játékosával anélkül, hogy ezt a csapat menedzserével vagy a Riot Games-szel tudatta volna. Az LCS szabályzata azonban egyértelműen kijelenti, hogy a versenyben szereplő esportolók, valamint csapatok számára, tilos akármilyen fajta ajánlatot is tenni az olyan játékosoknak, akik már tagjai valamelyik LCS csapatnak. Az eset kivizsgálása után, a Riot 2000$-os pénzbüntetéssel sújtotta Bjergsen-t a szabályzat megsértése miatt.

  1. Counter Logic Gaming (CLG) – 10000$

A 2014-es év végén történt szabálysértés sokban hasonlít az előzőekben leírt Bjerg esetéhez. A CLG csapatát, csak úgy mint Bjergsen-t, abban találta bűnösnek a Riot Games csapata, hogy egy játékost szeretett volna befolyásolni a szerződésével kapcsolatos kérdésekben. A csapat vezetője George “HotshotGG” Georgallidis ugyanis megkérte az akkor Team Dignitas-ban lévő tartalék játékost William “Scarra” Li-t, hogy ne hosszabítsa meg a csapatával való szerződését, hanem folytassa náluk a következő szezont. Az eset November elejére már egészen a Riot Games-ig jutott, akik személyesen keresték meg Georgallidis-t. Ebben a beszélgetésben a CLG vezetője tagadta, hogy bármiféle tárgyalást is folytatott volna Scarra-val, azonban mint később bebizonyosodott a kanadai csapatkapitány nem volt teljesen őszinte az LCS embereivel és emiatt 10000$-os pénzbüntetést kapott.

  1. Azubu Frost – 30000$

A koreaiak híresek arról, hogy minden esportban feltudnak mutatni legalább egy olyan játékost, aki a világ legjobbjai közé tartozik. Azonban nem csak ebben járnak élen, ugyanis magukénak tudhatják az esport történelem legnagyobb pénzbüntetését is. Ez a szabálysértés merőben eltér az előző kettőtől, és egészen a második szezon világbajnokságáig nyúlik vissza. Az eset a harmadik negyeddöntőben történt, ahol a Team Solo Mid csapata küzdött meg az Azubu Frost csapatával. Nem sokkal a játék megkezdése után, az egyik Azubu Frost csapattag a háta mögötti óriás kivetőre nézett és próbált meg információt szerezni az ellenséges csapat hollétéről. Ennek következtében egy elég szokatlan lépéshez is folyamodott a Frost csapata, amely váratlanul érintette a TSM-et. A videó felvételek visszatekintése után a Riot egyértelműen megállapította, hogy szabálytalanság történt, azonban nem diszkvalifikálták a koreai csapatot, hanem 30000$-os pénzbírsággal sújtották, amely nyereményük 20%-a volt, ugyanis a csapat egészen a döntőig menetelt ahol a Taipei Assassin’s csapata állította meg őket.

Mindent egybevetve sohasem szabad elfelejtenünk azt, hogy a szabályok nem azért vannak, mert a tervezők el szeretnék venni a játék örömét, vagy korlátok közé akarnak zárni minket, hanem azért, hogy minden egyes játékosnak egyenlő esélyei legyenek. Ez az esport egyik alapköve.

Ezeket olvastad már?