A ReDeYe féle útmutató az esport műsorvezetéshez 6. rész

Szerző:
Kategória: Edukáció, esport, Ismertető, Kommunikáció, Oktatóanyag

A hang

Nem fogok hazudni, a hangod nagyon fontos. Vagyis ha nem megfelelő a hangod, akkor jelentős hátránnyal indulsz és kétszer olyan keményen kell dolgoznod, hogy sikeres legyél.

Pár dologgal természetesen tudod javítani, de még ha tökéletes hanggal is születtél, nem jelenti azt, hogy automatikusan sikeres leszel. Ez csak megkönnyíti a dolgot. Arra is emlékezz, hogy a gamer közösségek a legkritikusabbak a világon. Tehát még ha jó is a hangod, páran biztos, hogy nem fogják szeretni. Ezzel együtt kell élni, nem lehet mindenkit kielégíteni.

Ha nem vagy benne biztos, hogy alkalmas a hangod erre a pályára, akkor kérj visszacsatolást hiteles szakmabeliektől. Ha kiderül, hogy nem megfelelő, akkor készülj fel rá, hogy tényleg kegyetlenül sokat kell dolgozz már csak azért is, hogy elindulhass ebben az iparban.

Mit tehetek a hangom javításáért?

Órákat vehetsz profiktól, mondjuk ez a drágább és extrémebb ajánlás. Emellett dolgozhatsz a ragozásodon, artikuláláson, kiejtésen, szókincsen, hangsúlyozáson, beszéd sebességen. Sokan nincsenek tisztában ezekkel az alap dolgokkal, holott ezeket mester szintre kell fokoznia mindenkinek, aki hosszú távon gondolkozik ebben a szakmában.

Hangsúlyozás

Találd ki mit szeretnél mondani és hogyan szeretnéd ezt tálalni a közönség felé. Hogyha magabiztosnak szeretnél tűnni, akkor lefelé tartó hangsúllyal zárd a mondatot. Hogyha meglepetést, vagy izgatottságot szeretnél sugallni, akkor felfelé tartó hangsúllyal zárd a mondatot.

Tisztán beszélés (voice projection)

Magától értetődő, sokkal élvezetesebb egy olyan kommentátort hallgatni, aki megfelelően, tisztán és érthetően beszél. Ez nem azt jelenti, hogy a hangerőt fokoznod kell.

Artikulálás, kiejtés

Egyszerűen: nyisd ki a szád, jó szélesre! Komolyan. Sokkal könnyebben fogsz tudni érthetően beszélni ezután. Ha gyorsan, hadarva beszélsz, akkor ebben is segíteni fog, kicsit lelassít. A légzésre is figyelj oda.

Emlékezz, hogy nem csak a szád és a hangszalagod, de a nyelved irányítása is fontos. Próbáld meg laposan és szélesen tartani.

Azt is próbáld ki, hogy mennyivel kifejezőbb, amikor állva beszélsz. Ilyenkor a tüdőd kitágul és sokkal könnyebb a beszéd, mintha ülve tennéd mindezt.

Sebesség

Játéktípustól függően, a kommentálás sebességének irányítása is tud segíteni a hangzáson. Lassítás és gyorsítás nem csak a meccset teszi színessé, hanem abban is segít, hogy megfelelően irányításod alatt tartsd a hangodat. Kis szüneteket beleértve.

Megmenteni a hangodat (berekedés, torokfájás)

Hosszú idő után, főleg egy hosszabb rendezvény alatt, a torokgyulladás, berekedés szinte elkerülhetetlen. A következőképpen tudod ennek az esélyét minimalizálni:

  • Kerüld a folyamatosan megerőltető munkát: ne dolgozz heti hét napon át 10 órát. Folyamatosan erős terhelés legyengíti a hangszalagjaidat. Legyenek pihenőnapjaid.
  • Dolgozz azon, hogyan használod a hangod: A legtöbb kezdő kommentátor az elején folyamatosan ordibál. Ez szintén nagyon megerőltető. Tanuld meg kezelni a hangod.
  • Alkalmazz megfelelő légzési technikákat: Ez egy külön művészet az orrod és a szád összehangolására. Ha rendszeresen vannak torokproblémáid, akkor valószínűleg a szádon keresztül lélegzel és nem az orrodon keresztül. Ha csak az orrodon keresztül lélegzel, akkor meg valószínűleg, nem kapsz elég levegőt, ez szintén rossz a hangszalagjaidnak.
  • Kerüld az alkoholt, dohányzást, partikat: Tudom, hogy ünneprontó vagyok, de nagyon sokszor történt már meg velem, hogy a kommentátoraim nem tudtak az utolsó napon a döntőben kommentálni, mert előtte való este berekedtek egy partin a hangos zene miatt. A dohányzás és az alkohol értelemszerűen káros.
  • Használj gyógyszert ha szükséges: sokféle gyógyszer áll manapság a torokproblémák kezelésére. Szopogatós cukorkák, köhögés elleni szirupok, mézes teák, stb. De a legjobb módszer a megelőzés. Meleg víz nedvesen tartja a torkod és megelőzi a kaparó érzést. Nem ajánlok erős gyógyszereket. Én egyébként a VocalZone nevű terméket szoktam fogyasztani.

A következő rész tartalmából:

  • Megbirkózni a negatív visszajelzésekkel
  • Stílus és technika
  • Kamera előtti instrukciók
  • Váltások
  • Kémia
  • Történetek

Eddigi részek:

1. rész 2. rész 3. rész 4. rész 5. rész

Ezeket olvastad már?