A ReDeYe féle útmutató az esport műsorvezetéshez 7. rész

Szerző:
Kategória: Edukáció, esport, Kommunikáció, Oktatóanyag

Stílus és technika, csend alkalmazása, bevezetők, történetek és kémia

Ezúttal továbblépünk és belemegyünk a kommentálás részleteibe. Ezek nem lesznek bonyolult dolgok, de mégis azok közé tartoznak, amiket általában nem szoktak a kezdő kommentátorok figyelembe venni.

Ahogy egyre több tapasztalatod lesz és egyre nagyobb rendezvényeken veszel részt, ezek a képességek nélkülözhetetlenek lesznek.

Lássuk miről is fogunk beszélni:

  • Stílus és technika
  • Csend alkalmazása
  • Bevezetők és egy helyre koncentrálás
  • Történetek elmesélése és kreálása
  • Kémia

Vágjunk is bele!

Stílus és technika

Remélhetőleg mostanra már megvan a saját stílusod és azok az emberek, akik néznek, már hozzászoktak a szokásaidhoz, szava járásaidhoz. Nem lesz minden szokásod pozitív a követőid számára, épp ezért is érdemes odafigyelned a visszajelzésekre, hogy csiszolhass ezeken a dolgokon.

Mindezeket figyelembe véve, fontos, hogy megjelenjen a saját személyiséged/karaktered a rendezvényeken, különben te is csak egy átlagos kommentátor leszel a többi közül. A stílus természetesen egy nagyon személyes dolog, hogy hogyan adsz elő bizonyos dolgokat gyakran a megszokás kérdése, épp ezért lehet, hogy néha ez nem fog működni.

Emlékezned kell arra, hogy a többi sportközvetítéstől ellentétben, az esport teljesen nemzetközi. Ha elsütsz egy viccet a saját országod szappanopera sztárjáról, lehet hogy egy szűk rétegnek abból az országból tetszeni fog, de a többiek (a világ összes többi országa például) ötletük sem lesz arról miről beszélsz. Ezt kisebb dolgokra is rá lehet húzni. Tehát először is figyelned kell arra, hogy amit mondasz univerzális és nem pedig egy kis szűk rétegnek szól.

A stílus idővel kialakul. Habár a kezdeti sikerek gyakran a személyiségednek köszönhetőek, a további fejlődésnél a befektetett munkád fog csak számítani, a képességeid fejlesztése. Ez fogja meghatározni majd a stílusod, a személyiséged. A tapasztalat és a képességeid tökéletes keveréke.

Csend alkalmazása

Az esport kommentálások egyik legkevésbé jól kihasznált trükkje. Ahogy már az előző cikkekben említettem, a kommentálás ütemezése nagyon fontos. Nemcsak azért, hogy kíméld a hangodat, de azért is, hogy egyfajta ritmust adjon az egésznek. Itt kerül a képbe a csend megfelelő alkalmazása. Ezáltal lehetőséged lesz egy új sztori indítására, beszúrni egy érdekes megjegyzést vagy előkészítheted a közvetítés más részeit. Hangsúlyozom, hogy a megfelelően használt szünetek elképesztően hatásossá tudják tenni a kommentárt.

Kezdetben valószínűleg te is abba a csapdába fogsz esni mint sokan mások, akik annyit szeretnének beszélni amennyit csak lehetséges és minden egyes szünetet megtörjenek a szavaikkal. Ez különösen nehéz ha egy társas kommentálásban veszel részt és mindig vársz arra, hogy sorra kerülj, de ne feledd, ha igazán jó akarsz lenni, tanuld meg kezelni és használni a csendet.

Különböző módok vannak erre, de először is kezdjük az alapoktól.

A csend egy választás. Te döntöd el, hogy mikor nem beszélsz a közvetítés alatt. Ez nem az a dolog amit direktbe meg lehet tanítani használni, de ha megérted, hogy mely esetekben jó használni, akkor te is alkalmazni tudod majd a saját játékodban.

Nyilvánvalóan ha egyszerre sok izgalmas dolog történik a meccs alatt és te hirtelen némaságba burkolózol, akkor az rendkívül kínos lesz mindenki számára. A legfontosabb dolog, hogy tudd mikor kell csendben maradnod.

Minden mérkőzés alatt vannak időpontok, amikor lecsitulnak a dolgok. Ezek a pillanatok kiválóak a csend alkalmazására, hogy beszüntesd majd újra indítsd a kommentálásod egy másfajta aspektusban, vagy elkezd felépíteni a hype-ot a következő nagy megmozdulásra.

Ha egyedül dolgozol, akkor ennek eldöntése, hogy mikor alkalmazd könnyen megy. Counter-Strikeban a kör végén, StarCraftban egy nagy csata után amikor mindkét játékos hazamegy a bázisához, Dotában vagy LoL-ban egy nagyobb csapatharc után, ezek mind nagyszerű időpontok erre. Lenyugtatja a kommentálást, új alapokra helyezi és lehetőséget ad, hogy belevágja valami újba.

Ha párosban dolgozol akkor ez egy kicsit nehezebb, de a szituációk itt is ugyanezek. Azt vettem észre, hogy a kézjelek nagyon jól működnek, hogy jelezd a partnerednek itt az idő egy kis csend bevetésére.

Az viszont, hogy tudd meddig legyen csend már egy jóval komplikáltabb feladat. Próbálkozással és tapasztalattal idővel majd ki fog alakulni, hogy mikor érdemes újból elkezdeni beszélni. Nyilván amikor elkezdődik a meccs, vagy amikor nagy akció zajlik gyorsan vissza kell térni a kommentálásba. Viszont ha a meccs még mindig a lecsillapodott fázisban van, akkor tapasztalatom szerint 5-15 másodperc pontosan elég a csendre.

Ezek a pillanatnyi kis szünetek tudat alatt nagyban befolyásolják a nézőket is. Nem értik miért nem hallanak semmit és extrán koncentrálnak, várják hogy vajon mi fog történni. Ez az a többlet figyelem és izgalom, amit ki kell használnod.

Nagyon sok helyzet van, amikor használni lehet a csendet, de az egyik legerőteljesebb, amikor épp megtörténik a győzelem egy nagy színpadon. Hagyd, hogy a képek beszéljenek helyetted. Ők meséljék el az érzelmeket ne pedig a te hangod, mert valószínűleg soha nem tudnád ténylegesen átadni azt a pillanatot.

A legegyszerűbb mód pusztán annyi, hogy a győzelem pillanatában hatalmas energiával hirdesd ki a nyertest. Íme egy tökéletes példa erre: “és az IEMS Katowice bajnoka a VIRTUS.PRO” majd csend.

Egyszerűen hagyta, hogy a képek, az örömükben ölelkező és ugráló játékosok és tömeg ujjongása beszéljen helyette, tökéletesen megkoronázva a pillanatot.

Emlékezz, hogy vezetned kell és lelkesítened a nézőket, nem pedig dögunalomig beszélni nekik folyamatosan!

A következő rész tartalmából:

  • Bevezetők és egy helyre koncentrálás
  • Történetek elmesélése és kreálása
  • Kémia

 

Eddigi részek:

1. rész 2. rész 3. rész 4. rész 5. rész 6. rész

Ezeket olvastad már?
Comments
pingbacks / trackbacks