A StarCraft okosabbá tesz!

Szerző:
Kategória: Edukáció, Kutatás, Nemzetközi esport, Starcraft

A StarCraft szó szerint táplálék az agy számára.

A Queen Mary University College London kutatásai kimutatták, hogy a Starcraft, vagy bármilyen összetett RTS játék javítja az agy ügyességét és több feladat egy időben való elvégzését.

„Az eredmények azt mutatják, hogy a kognitív rugalmasság, az emberi intelligencia mérföldköve, nem egy statikus tulajdonság, fejleszthető, felhasználva játékokat, melyek játszva tanítanak.” Az egyetem egyik biológia és kémia szakos tudóskutatója, Dr. Brian Glass hozta ezt nyilvánosságra. Ez nem lepte meg a hivatásos játékosokat.

„Bármi, mely jelentősen gondolkodásra késztet, mint például alkalmazkodni különböző szituációkhoz vagy ki találni új stratégiákat, nagyon pozitívan járul hozzá a mindennapi életünkhöz.” mondta Ryan „State” Visbeck, aki hozzátette: „Stratégiai játékok – főleg a StarCraft II – nagyon is jó arra, hogy a problémamegoldó képességeinket és a döntéshozatalainkat fejlesszék.”

Jens "Snute" Aasgaard© Cameron Baird / Red Bull Content Pool

Jens „Snute” Aasgaard, a Team Liquid játékosa szerint a folyamatos StarCraftozás segíti őt abban, hogy gyorsabban tudjon gondolkodni és döntéseket hozni.

„A döntéseknél az információ mennyisége korlátozott, és a StarCrafthoz hasonló játékok segítenek rangsorolni számomra a kimeneteleket vagy kiválasztani a nekem leghasznosabb utat az adott szituációkban.”

A kutatás világot látott eredménye 72 bátor jelentkező pszichológiai tesztjén alapul, mely előtte és utána képet mutatott hat/nyolchétnyi (heti 40 óra) StarCraft és The Sims játékról. Érdekesség, hogy a résztvevők hölgyek voltak, mivel nem tudtak elég férfi önkéntest találni, aki kevesebbet játszik egy héten, mint két óra. A kutatások szerint a StarCraft játékosok nagyobb tendenciát mutattak a kognitív rugalmasság és pszichológiai tesztek végén, mint azok, akik a The Sims játékban tevékenykedtek, ami a következővel magyarázható: „egyik alapvető összetevője széles körben befolyásolja a pszichológiai képességeket és az egyéni jólétet.”

40 óra kiképzés az RTS játékokban, amit kiemel a gyors és egyidejű karbantartatás, értékelés és a koordinálás sok információ között, továbbá az akcióforrások, ezek együtt elegendőek voltak ahhoz, hogy változást indítsanak el az agyban.

A hivatásos StarCraft játékos, Dario „TLO” Wünsch saját bevallása szerint nem volt a tanulás híve, mégis sokat változott az elméje pozitív irányba, melyet a játéknak köszönhet.

 „A legnagyobb dolog, amit észrevettem magamon, hogy képes vagyok sokkal tovább koncentrálni egy dologra, mint mielőtt profi játékossá váltam”

Snute arról is mesélt, hogy miket kapott még a StarCrafttól az élet más területein.

„Az ember jobban tudatában van a választási lehetőségeknek és  a következményeknek az élet egyes szituációiban. A StarCraft 2 tele van lehetőségekkel, és miután elég sok idő eltöltöttél vele, már a játékon kívül is gyorsabban gondolkodsz és hozol helyes döntéseket.”

A League of Legends nem szerepelt a kutatásban, de Alex „Xpecial” Chu, a TSM Snapdragon játékosa biztos benne, hogy az előbb elmített MOBA is nagyban hozzájárulhat az agy fejlődéséhez. Legalábbis ahhoz a gondolkodáshoz, amit a játék generál.

„Minden általad tett mozdulat kiszámítható. Ez olyan, mint a sakk. Nem azon van a hangsúly, hogy mit fogsz csinálni most. Persze ez is fontos, de mindig az ellenséges csapat következő mozdulata a fontos.” Xpecial így folytatta: „Az emberek nem mindig értik ezt, azt gondolják, hogy te csak egy karaktert irányítasz, és egyet is támadsz, de ez egy kicsit összetettebb annál, mint amit te észreveszel, és nem látod, hogy mi van két-három lépéssel előtted. Ez néha sokkal jobban hasonlít egy sakkpartira, mintsem egy videó játékra.”

Szóval legközelebb, ha valaki megkérdezi, hogy miért játszol olyan sokat StarCrafttal, nyugodtan mondhatod, hogy csak az agyadat edzed.

Forrás

Ezeket olvastad már?