Pontosan hogyan is élnek meg a Twitch közvetítők?

Kategória: Elemzés, Esport biznisz, Streaming

Az átlagos Twitch streamelésről szóló hírek a következő állítással próbálják sokkolni az olvasókat: Meg lehet élni a videójátékozásból.

De ennek nincsen hírértéke azok számára, akik követték a platform fejlődését az elmúlt négy évben. A csúcsidőben a Twitch a negyedik legforgalmasabb weboldal az Interneten, amivel maga mögé utasítja a Netflixet, a Googlet és az Applet is.

Igen, lehetséges teljes állásban játékokkal játszani. A kevésbé köztudott részletek a következőek: mennyit is lehet keresni? És pontosan hogyan is keresed meg a pénzt? A cikkben ezeket a kérdéseket a Twitch egyik sikeres streamere, Steven ‘Destiny’ Bonnell kommentálja.

A Twitch weboldalán publikusan megtekinthető, hogy a felhasználók, hogyan kereshetnek pénzt a közvetítésükön keresztül. Ugyanakkor nem részletezik azt, hogy átlagban mekkora összegek is vándorolnak azokba a bizonyos pénztárcákba. Bonnell rendelkezik egy előnnyel az átlagos, alkalmi streamerrel szemben – rendelkezik partnerséggel.

Ahhoz, hogy valaki partnerré váljon, a Twitch megköveteli, hogy az átlag nézőszám 500 felett legyen és hetente legalább háromszor legyen stream. És hogy mik is a partnerség előnyei? Először is képes leszel közvetítés késleltetést alkalmazni, ami lehetővé teszi, hogy versenyeket közvetíts és ne kelljen a csalók miatt aggódnod. A másik előny már sokkal kézenfoghatóbb: fogadhatsz előfizetőket. A partnerek havi öt dollárt kérhetnek, amiért cserébe a felhasználók privát csetet, különféle emoticonokat és bármi egyebet kaphatnak, amit a streamer kitalál.

A Twitch weboldala nem megy bele pontos részletekbe, mint például a reklámok díjszabásába, vagy hogy a különféle AdBlock programok ezt hogyan befolyásolják. Bonnell viszont részletekbe menően lebontotta számunkra a bevételi forrásait.

Bonnell bevételi forrása különbözik sok másik streamerétől. Ő rendelkezik egy saját weboldallal is, ahol az előfizetőknek több szintje létezik. Ez jól mutatja, hogy a Twitch platformja csak egy darabkája a bevételeknek – de természetesen leggyakrabban ez a legfontosabb rész.

„Valószínűsítem, hogy a Twitchhel havonta kevesebb, mint ezer dollárt keresek, mindezt havi 200-250 óra streameléssel és átlagban 2500 fős nézőszámmal,” mondja Bonnell. „Ez csak a reklámbevétel.”

Két dolgot érdemes itt megjegyezni. Elsőként, hogy Bonnell nagyjából heti 60 órát dolgozik így, ami 20 órával több, mint az átlagos teljes munkaidős állás. Még csak gondolni sem tudna egy másik állásra. A másik figyelemfelkeltő dolog, hogy mennyire kevés pénzt hoz a reklámbevétel. Úgy gondolja, hogy az AdBlock programokat használók befolyásolják ezt a számot.

„Teljesen lehetséges, ugyanakkor nehéz 100%-ra kijelenteni, hogy az AdBlock okozza ezt az alacsony számot,” tette hozzá. „A saját számításaim és személyes kérdőívek is azt mutatják, hogy a Twitch közösség 75-80%-a használ reklámblokkoló programokat.”

Van ugyanakkor egy másik fontos bevételi forrás is a Twitchen. Bonnell a pénz nagyobb részét az előfizetőktől kapja, amit elmondása szerint a Twitch 3/2 dollár arányban bont. Azt mondta, hogy nincsenek pontos számai, de nagyjából ötezer dollárt csinál havonta ebből a forrásból. A végső összeget aztán szépen feltornázza, hogy a saját weboldalán is vannak előfizetői, amit természetesen nem kell 3/2 dollár arányban visszafizetnie Twitchnek. Ehelyett, kb. 95%-ban zsebreteszi a pénzt, míg a fennmaradó kis rész a Paypal, vagy valamilyen pénzügyi tranzakciókat szolgáltató céghez vándorol.

Bonnell ezeken felül adományokat is kap a nézőitől – néhányak számára ez a legnagyobb bevételi forrás. Nemrég létrehozott egy új Twitch profilt, ahol egy ligát vezet, így természetesen ezen időszakok során több adományt kap. Elmondta ugyanakkor, hogy átlagban kb. ezerötszáz dollárt kap havonta adományként.

Végül pedig van több, kisebb bevételi forrása is, ami megdobja az éves bevételét. Ezek: AdSense a saját weboldalán (változó összeg), YouTube (kétezer dollár éves szinten), szponzori fizetések (változó összeg), illetve Amazon és egyéb marketing programok (kb. ezer dollár havonta). Mindent összevetve az elmúlt év során nagyjából százezer dollárt keresett. Ez a szám pedig csak nőni fog, ahogy több és több tartalmat hoz létre, amivel újabb nézőket csábít el.

Lehetséges egy tág képet kapni arról, hogy más top streamerek mennyi pénzt keresnek. Itt van például Lirik, aki közel egymillió követővel rendelkezik. Létrehoztam egy Twitch chat felhasználót, amivel láthattam, hogy hányan fizettek elő egy adott csatornára – Lirik márciusban nagyjából hatezer előfizetővel rendelkezett. Ha erre alkalmazzuk a Twitch 3/2 dolláros arányát, akkor havonta csak ebből a forrásból tizennyolcezer dollárt kap (ez éves szinten több, mint kétszázezer dollár – természetesen ez csak az én személyes becslésem). Ugyanakkor Lirik jól keres a reklámokkal, az adományokkal és a szponzori pénzekkel is. Lirik nem válaszolt egy ilyen irányú megkeresésemre, tehát megerősíteni nem tudjuk ezeket a becsléseket.

Mindent összevetve: igen, lehetséges megélni a Twitch streamekből (még hozzá nem is rosszul). Egy leckét viszont megtanulhatunk Bonnell példájából – ez nem feltétlen egyszerű. Óriási mennyiségű időt és energiát kell belefektetni, ami nem illeszkedik az egyszeri játékos stílusához. Ezzel ez a foglalkozás az életük szerves részévé válik.

„Nem rendelkezek munka-magánélet egyensúllyal,” mondja Bonnell. „Jelenleg szét sem lehetne ezeket választani.”

Vajon megbánta, hogy ezt választotta a munkájának?

„Neeem,” mondta. „Úgy vélem, hogy több pénzt keresek, mint szinte bármilyen négy év alatt könnyen megszerezhető állás. Az új ösvények kitaposása és a világ körüli utazgatás pedig teljesen lenyűgöző.”

Az eredeti cikket Jay Egger írta a TheDailyDot oldalán.

Ezeket olvastad már?