Interjú: Ostkaka, a ROOT Gaming játékosa

A fiatal svéd játékos gyakorlatilag mindig is részese volt a kompetitív Hearthstone világának, ugyanakkor úgy alakult, hogy az egyike volt a legkevésbé ismert játékosoknak. Mindez azonban megváltozott a SeatStory Cup 3 versenyen nyújtott teljesítménye után, ahol is teljesen uralta a csoportköröket, majd csak egy hajszálon múlt a Jon ‘Orange’ Westberg elleni veresége a döntőben. Alábbiakban egy vele készült interjú olvasható.

Szevasz Ostkaka! Kezdésnek annyit csak, hogy gyakorlatilag bárki, aki követi a Hearthstone versenyeket ismeri azt a srácot, aki kvalifikálta magát az SSC3-ra és a profik a verseny egyik esélyesének tartották, majd kijutott a döntőre és majdnem meg is nyerte azt. És ennyi. De mutatsd be nekünk kérlek, hogy ki is Ostkaka!
Sebastian Engwall a nevem, 18 éves vagyok és Svédországban élek. A béta óta játszok a Hearthstone-nal és mindig is jó játékosnak gondoltam magam. Mivel nem streameltem, vagy értem el valamilyen hatalmas teljesítményt a SeatStory előtt sok ember előtt ismeretlen volt a nevem. De ahogy te is mondtad, mindig is a jobb játékosok közé tartoztam.

Mivel foglalkozol a Hearthstone mellett?
Kb. egy éve érettségiztem le, azóta az életem javarészt csak a Hearthstone-ról szól. Xixoval együtt éltem a ROOT kaliforniai házában három hónapig, versenyekre utaztam és persze rengeteget játszottam. Szeretek más játékokat is követni és a barátaimmal együtt lógni, amikor van szabadidőm, de őszintén szólva az életem most csak a Hearthstone-ról szól.

ostkaka2

Jól hangzik és nagyjából a következő kérdésemet meg is válaszoltad. Azt akartam megkérdezni, hogy mennyire fontos a Hearthstone az életedben, szóval gondolom eléggé az. A játékot inkább hobbiként, vagy munkaként fogod fel?
Kezdetben nem volt olyan fontos, és egy év szünet után tovább akartam tanulni, de aztán lassan ráeszméltem, hogy mennyire fontossá vált és hogy milyen lehetőségeim vannak, különösen a SeatStory után. Nagy dolgok vannak készülőben, és minden bizonnyal hamarosan elkezdek streamelni is, illetve további versenyeken is megfordulok majd.

Ez remekül hangzik, úgy vélem, hogy az emberek szeretnének többet látni téged! Mennyi időt töltesz a játékkal hetente?
Tisztán játszok kb. heti 30-40 órát, de a táblázatok készítése, más emberekkel való taktikai megbeszélések és streamek nézése sokat hozzáadnak még.

Ez soknak számít? Úgy értem, hogy más profikkal összehasonlítva?
Nem vagyok benne biztos. Vannak olyanok, akik heteken át alig foglalkoznak vele, de van néhány elszánt streamer, aki heti 50-60 órát is belefektet. Jól használom fel az időmet, szóval ha úgy érzem, hogy nem tanulok újat, vagy nem játszom megfelelően, akkor abbahagyom és valami mással kezdek el foglalkozni.

Korrektül hangzik. Mire számítasz magadtól idén? Vannak céljaid? Úgy értem, hogy például te rendelkezel az EU szerveren a harmadik legtöbb Hearthstone World Championship ponttal…
Remélem, hogy továbbra is magas szinten tudok majd ladderezni és, hogy bekerülök majd a Blizzcon kvali top8-ba, és onnan egyértelműen a cél kijutni az eseményre. Próbálom a legjobbat nyújtani minden alkalommal, de a kompetitív Hearthstone scene természetéből adódóan az igazi célom a rendszeres streamelés elkezdése és hogy a nevemet felépíthessem így.

Elkezdtél már egyáltalán streamelni? És mellesleg úgy emlékszem, hogy az amerikai szerveren ladderezel, miért? Nem otthon (így az EU szerveren) kéne ladderezned, hogy további pontokat szerezz?
Egyenlőre még nem streamelek. Valóban az NA szerveren játszom. Talán nem kéne ezt annyira hangoztatnom, de egy battletagon bármelyik régióban ladderezhetsz. Kevesebb NA játékos van (legalábbis legend szinten), így kisebb a verseny is, amivel így kicsit könnyebb magasabb helyezést elérni. Így elméletileg akár az ázsiai szerveren is játszhatnék és kaphatnék pontokat, de ott nem rendelkezek lapokkal.

Ó, igazán? Mindig is azt hittem, hogy az amerikai szerver volt a nehezebb, vagy legalábbis az amerikai játékosok ezt mondják. Hehe. Vissza a játékosokhoz – mit gondolsz, kik jelenleg a legerősebb gamerek? Van, aki esetleg nem annyira jól ismert?
Firebat már sok versenyen bizonyította, hogy mennyire jó játékos. Lifecoachhal sokat beszélgettem és az a mód, ahogy kitalálja a lapokat/paklikat/mit, mikor kell játszani valóban lenyűgöző. Valamint, MINDENT kimatekoz. Xixo egy nagyon jó barátom, és elég okos ahhoz, hogy ő legyen a legjobb, de több időt kellene a gondolkodásra szánnia. Purpledrank is igazán jó és úgy vélem, hogy ő az egyik legalulértékeltebb játékos. És üdvözölni szeretném Fibonacci-t, a warrior istent is, de más classokkal is meg kell tanulnia játszani, mielőtt elkezdhetné meghódítani a versenyeket.

Ha már szóba került Fibonacci, nemrég Twitteren láttam egy aggro mage paklit, amit ő készített. Az egy igazi pakli volt? Elég furán nézett ki…
Hehe, még Magma Rager is volt benne, nem hittem volna, hogy bárki is komolyan vette.

De még a murloc synergy is megvolt! Csak viccelek… Mi a helyzet a csapatoddal? A ROOT Gaming tagja vagy. Nem akarok lenéző lenni, de mennyire gondolja komolyan a ROOT a Hearthstone-t? Rendeztek egy nagyobb versenyt és elég sok játékossal rendelkeznek, de kívánnak-e elérni olyan dolgokat, mint például a Nihilum, vagy a Cloud 9? Úgy tűnik, hogy a csapat többször is elvesztett már remek játékosokat, ahogy Xixot és Amazt is.
Valóban, van néhány új remek játékosunk, de többen azért kerültek ide, mert streamelnék és így nyilvánosságot biztosítanak a csapatnak. Rengeteg ilyen játékos van más csapatoknál is. A ROOT elég jó érzékkel választ ki játékosokat (ahogy mondtad te is – Amaz, Xixo és Sjow), szóval ennél kevesebbre senki se számítson.

A csapattársaid azok, akikkel együtt gyakorolsz?
A legtöbb profi játékos rendelkezik gyakorló csoportokkal, ahol a játékosok nem a saját csapatukból kerülnek ki. Azt kell mondanom, hogy jelenleg én se sokat edzek a társaimmal. Egy gyakorló csoportban vagyok Xixoval, RDU-val, Impacttel, a Dignitas játékosaival, valamint még néhány további gamerrel. Skype-n keresztül sokat szoktunk marháskodni, de itt beszélünk meg taktikákat és cserélünk paklikat is. Ugyanakkor egyedül is szeretek edzeni, miközben ladderezek, valamint kevésbé ismert játékosokkal, mint Fibonaccival is, beszélgetni.

Ha már Impact előkerült – még mindig az IHearthU-nál van? Eléggé elcsendesültek, mióta több játékosuk is lelépett.
Nem, úgy gondolom, hogy az IHearthU már eltűnt egy ideje. Amennyire tudom Impact jelenleg csapat nélkül van.

Mondtad korábban, hogy nem sok helyre hívnak meg, mérgelődsz emiatt? Változott-e ez az SSC3 óta?
Nem vagyok mérges, teljesen megértem, még akkor is ha sok ember úgy véli, hogy rendelkezek a szükséges ügyességgel. Az SSC3 nem volt olyan régen, szóval gondolom lesz még folytatás. Sok mindent még nem oszthatok meg, de elég valószínű, hogy látni fogtok a hamarosan elinduló Archon csapatligában.

Beszéljünk végül a paklikról és a játékmenetről. Ha valamiféle jelentést kellene adnod a jelenlegi metáról, akkor az hogyan nézne ki?
Grim Patron warrior #1 – ez a pakli szimplán csak túl erős. A freeze mage és az oil rogue is elég jó lesz, ha a BRM utáni meta leüllepszik egy kicsit. A handlock elkezdett visszajönni, mert több lett a druid is, ami jól szerepel a Grim Patron warrior ellen. Nem igazán hiszek a dragon paladin pakliban. A Dragon Consort minden kétséget kizáróan jó, de a lapok, amik használhatóvá tennék túl lassúak a jelenlegi metában. Általánosságban véve a BRM ítélet tehát a következő: Emperor Thaurissan minden control és combo pakliban, a Grim Patron warrior szimplán csak túl erős, a sárkányok nem elég jók, hogy legyen egy saját paklijuk. Extrának pedig olyan lapokat, mint az Imp Gang Bosst és a Flamewakert bedobtak már létező paklikba.

Gondolod, hogy az emberek már ki is találták az új metát? Kell majd várnunk a következő kiegészítőre, hogy új dolgok is megjelenjenek majd?
Nehéz kérdés. Úgy vélem, hogy van esély egy újabb paklifajta megjelenésére, de ha mégsem, akkor csak a szokásos láncreakció fut majd végig, amiben a jól ismert handlock és más paklik visszatérnek majd.

A BRM melyik lapját kedveled a legjobban? Melyikekben csalódtál a legjobban?
Hehe, nem vagyok benne biztos, hogy akárcsak egyet is kedvelek közülük – a rossz lapokat nem szeretem, a jók pedig nincsenek rendesen balanszolva. A Fireguard Destroyer nem biztos, hogy elég lesz a shaman feltámasztására, de mindenesetre egy jó kezdeti lépés. Ugyanígy a Volcanic Drake is – nem hiszem, hogy lenne már végleges helye, de szerintem van benne potenciál. Azt kell, hogy mondjam, hogy több, mint a kártyák felében csalódtam, mert szimplán csak játszhatatlanok. Rend Blackhand és Majordomo Executus? Legfeljebb jót lehet rajtuk röhögni.

Egy tizes skálán hány pontot adnál a kiegészítőnek?
Négyet, amiért túl sok az unalmas és rossz lap, amik sosem kerülnek majd játékba.

Mi a véleményed a kiegészítőről általában?
Leginkább csak a kártyák érdekelnek. Úgy vélem, hogy PvE tartalom elég unalmas, továbbá több accounton is grindelnem kell, hogy fizethessek értük. De részemről okés, ha mások szeretnek vele játszani.

Szerinted ezek a kiegészítők alkalmasak egyáltalán arra, hogy fejlesszék a metát? 31 új lap tud bármilyen hatást is elérni?
Csak attól függ az egész, hogy hány jó/játszható lapot adnak ki. Ha kiadsz 31 Druid of Flames lapot, akkor a meta semmit sem fog változni. Ugyanakkor a BRM hozott két nagyon túllőtt lapot is (Emperor Thaurissan és a Grim Patron), ami felpörgette kicsit a metát.

Jelenlegi kedvenc paklijaid és miért?
Freeze mage. Ezzel a paklival már akkor is sokat játszottam, amikor még nem vált népszerűvé. Nagyon egyedülálló, nem igényli, hogy fölényben legyél, valamint rengeteg apró trükkje van, amivel optimalizálni lehet az egyes meccseket. Általánosságban elég nehéz játszani, mert több körre előre számolást igényel és ügyelni kell rá, hogy milyen lapok mentek már ki. Továbbá, a sok laphúzás és egyéb opciók nehézzé és érdekessé tesznek egy-egy paklit. A másik oldalon ott vannak a midrange druid és a hunter paklik, amiket nagyon egyszerű és unalmas játszani.

Gondolom használod az Emperor Thaurissan lapot a freeze mage paklidban, mert mindenki így tesz. De mit gondolsz a Malygos megoldásról?
Hihetetlenül jó freeze mage pakliban, főleg az Antonidassal való combo lehetőségek miatt. Még csak soha ki sem próbáltam Malygost, mivel nem szükséges egy class elleni győzelemhez sem. Még akár a Pyroblastot is kiveheted a jelenlegi metában. Malygos egyszerűen csak túl gyakran halott lap a kezedben.

Értem, rendben. Lassan már minden versenyt a conquest felállásban szerveznek meg. Kedveled ezt a megoldást?
Igen. Mindig is inkább egy ladder játékos voltam és a conquest lebonyolítás egyszerűbbé teszi a ladder gyakorlás átültetését egy verseny taktikai előkészítésére.

Rendben, részemről ennyi volt. Köszönöm, hogy szántál rám időt! Mikor fogunk versenyen legközelebb látni? És persze a végső szó is a tied.
Nagyjából egy héten belül játszok majd az ESL Legendary Series Redemption versenyen. Üdvözlöm a ROOT-t és a gyakorló csoportomat. Remélhetőleg hamarosan elkezdek streamelni a twitch.tv/ostkaka címen, valamint Twitteren követhettek a @ROOTOstkaka néven.

 

Az eredeti cikket Tilmann “RexVayu” Gebhardt készítette a GosuGamers oldalán.

Ezeket olvastad már?