ESL One Cologne offline kvalifikáció: kijutott a ROCK mixcsapata!

Szerző:
Kategória: CS:GO, Esport versenyek, Magyar esport

A földkerekség legnagyobb Counter-Strike: Global Offensive versenyének beharangozott ESL One Cologne mezőnyébe kétféleképpen lehet beférkőzni: átverekedjünk magunkat a meghirdetett online kvalifikációs bajnokságokon, vagy csapatunkat meghívják a rendezvényre. Utóbbi lehetőség sajnos egyetlen magyar együttesünket sem veszélyezteti, így kizárásos alapon maradnak a mindenki számára elérhető selejtezők.

A kölni gigabajnokságra kétlépcsős, régiós válogatóversenyeken bérelhettek helyet maguknak a legjobbak. Európának összesen két selejtezőt biztosítottak a szervezők, a jelentkezők június 27-én és 29-én próbálhattak szerencsét. Az első selejtezőből a legjobb négy, a másodikból pedig a legjobb hét, azaz összesen 11 csapat utazhat Kölnbe, ahol július 25-26. között egy újabb kvalifikáció vár a csapatokra. A kölni offline selejtezőre bejutott 11 csapat csatlakozik az előzetesen meghívott 5 együtteshez, ezzel kialakítva a végleges létszámot.

Kevés hazai siker

Természetesen magyar alakulatok is neveztek az egyes megmérettetésekre, azonban túlnyomó többségük lehangoló teljesítményt nyújtott. Néhány kivételtől eltekintve honfitársaink abban az esetben jutottak a második fordulóba, ha a kedvező sorsolásnak köszönhetően nem kaptak ellenfelet, és automatikusan a második körben kezdtek, vagy akkor, ha kijelölt riválisuk elfelejtett megjelenni a mérkőzésen.

A félreértések elkerülése végett, továbbra is arra biztatunk minden életképes csapatot, hogy bátran jelentkezzenek netes kupákra, bajnokságokra, selejtezőkre, ahol tapasztalatot és rutint szerezhetnek. De! A kölni, illetve a korábbi nemzetközi selejtezők magyar érdekeltségű eredményeit vizsgálva általánosan kijelenthető, hogy a ROCK – VOLGARE kettős mellett továbbra sem rendelkezünk olyan gárdákkal, akik bebetonozhatnák magukat az európai középmezőnybe, vagy magasabbra. Ez pedig hosszú távon komoly problémát jelent, ennek hatásairól nem is beszélve.

Ezen a helyzeten remélhetőleg a jövőben változtatnak elhivatott magyar játékosokból verbuválódott együttesek. Számukra példaértékkel szolgál a ROCK újabb fantasztikus teljesítménye, mert ne feledjük, magyar mércével mérve a román, szerb és szlovén versenyekre történő kijutás is fantasztikus eredmény volt. A kölni selejtezőt követően a balkáni szerepléseket osztályozzuk ezentúl „csak” nagyszerűnek, a fantasztikus jelző ugyanis újabb lépcsőfokot ugrott.

A Kölnig vezető út

Az első kvalifikáción a Team ROCK különösebb erőfeszítés nélkül bejutott a legjobb 16 közé, miután térdre kényszerítették a Gamers2 csapatát, akiktől egyébként hetekkel korábban 2-1 arányú vereséget szenvedtek a Gaming Paradise offline kvaliján Szlovéniában. Boco helyett DeadFox forgatta a távcsöves szerkentyűt egészen az INSHOCK elleni mérkőzésig, mely akkor a ROCK menetelésének végét jelentette (overpass 3-16, cobblestone 21-19, dust2 10-16). Az INSHOCK legyőzése nem garantálta a kölni utazást, utána még egy meccset kellett volna hozni. Egyszerűbben fogalmazva, karnyújtásnyira voltak a továbbjutástól.

Szerencsére, egy ország szerencséjére, másnap nekivághattak a második selejtezőnek, tették mindezt egy szokatlan és a jelenleginél több magyarázatra szoruló felállással. Flash közösségi oldalán a következő bejegyzést hozta nyilvánosságra miután befejeződött a selejtező első napja:

Számos kérdést felvetett a bejegyzés, azonban a csapat parádésan játszott a folytatásban, és felsőágon kiharcolta magának a kölni szereplést, melyhez DeadFox és kHRIS teljesítménye ugyanúgy hozzájárult, mint a játékostársaiké. Annak ellenére, hogy sokan sokszor kárhoztatják a magyar csapatokat a játékosok folyamatos csereberéje miatt, illetve hangoztatják, hogy néhány hónapos mixcsapatokkal a büdös életben nem fogunk kiemelkedő eredményt elérni nemzetközi szinten. Nos, ahhoz képest a Contra Omnia (jelentése minden ellen vagy mindenki ellen) egy láthatóan előre megtervezett és összeválogatott ötössel leiskolázta ellenfeleit. Feltehetően ezzel a kivétel erősíti a szabályt örök érvényű igazságot bizonyították a magyar srácok.

Érdemes megjegyezni: a második napon egyetlen mérkőzésen sem hoztak ellenük 10 körnél többet, ez ugyanúgy igaz a VOLGARE-t sajnálatos módon kiütő Orbitra is. Ellenben a legjobb 128 között majdnem elvéreztek a finn Myllynkivi ellen, csak hosszabbításban sikerült kiharcolni a továbbjutást.

ESL One Cologne 2015 European Qualifier #2 ROCK/Contra Omnia eredmények

Li-La-Lutscher 1 – 16 Team ROCK cache / RO512
jag har den 5 – 16 Team ROCK inferno / RO256
Myllynkivi 18 – 21 Team ROCK inferno / RO128
GAMETIME 4 – 16 Team ROCK inferno / RO64
Reason CSGO 5 – 16 Contra Omnia cobblestone / RO32
Orbit 10 – 16 Contra Omnia cobblestone / RO16
PCBox 10 – 16 Contra Omnia inferno / RO8

Hogyan alakul a csapat jövője?

De legyünk őszinték, kit érdekel, hogy könnyebb vagy nehezebb ágra kerültek? Kit érdekel, hogy egy mixcsapattal vagy a megszokott játékos-garnitúrával biztosítottak maguknak helyet az offline kvalifikáción? Valószínűleg jelen pillanatban senkit, ellenben vannak olyan kérdések, melyek mindenkit annál inkább.

Flash a spanyolok elleni győztes összecsapás után úgy nyilatkozott (a teljes beszélgetést meghallgathatjátok az alábbi videóban), hogy mellette a ZEN, NOFEAR, Deadfox, kHRIS négyes utazik Kölnbe. Arra a kérdésre, hogy milyen néven láthatjuk őket játszani Németországban, nem tudott megnyugtató választ adni. Ahogy fogalmazott, ezzel kapcsolatban további egyeztetések esedékesek a jövőben. Talán a legfontosabb kérdés: vajon mi lesz ezután boco és bodito sorsa? Az érintettek részéről közétett hivatalos bejelentésig nem érdemes felesleges találgatásokba bocsátkozni, de nem lepődnénk meg túlságosan, amennyiben a Contra Omnia megmaradna jelenlegi felállásánál.

Egy dolog azonban továbbra is biztos, méghozzá az, hogy egy major verseny offline kvalifikációján magyar csapatnak szurkolhatunk. Ennyire közel korábban még egyszer sem jártunk a kijutáshoz. A kölni selejtező július 25-26. között kerül megrendezésre és a Contra Omnia egyike lesz 16 résztvevő csapatnak, akik közül mindössze négyen lehetnek ott augusztusban a minden eddigi Counter-Strike: Global Offensive majort felülmúló ESL One Cologne 2015-ön.

ESL Cologne 2015 Offline Qualifier

Dátum: 2015. július 25-26.
Helyszín: ESL Stúdió, Köln, Németország
Résztvevő csapatok száma: 16
Továbbjutó csapatok száma: 4

Meghívott csapatok:

  • Team Dignitas
  • Titan
  • HellRaisers
  • PENTA Sports
  • Flipsid3 Tactics

Online selejtezőn keresztül bejutott csapatok:

  • Contra Omnia
  • INSHOCK
  • PiTER
  • ENCORE
  • 1337
  • Team Kinguin
  • Epiphany Bolt
  • KILLERFISH eSport
  • TBD
  • TBD
  • TBD

Online selejtezők

Visszanézhető mérkőzések (köszönet a gyors feltöltésért a Magyar Esport TV stábjának)

Ezeket olvastad már?