Megérkezett az ESL dopping ellenes politikája

Szerző:
Kategória: CS:GO, esport, Hírek, Nemzetközi esport

Az ESL (Elektronikus Sportok Ligája) bejelentette, hogy a komoly lépéseket tesz annak érdekében, hogy a jövőben kiszűrjék a doppingszereket használó játékosokat. Az ESL a Német Doppingellenes Ügynökség (NADA) és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA)  segítségével kialakította saját doppingellenes politikáját, ami mostantól érvényes minden versenyükön.

Az ESL fő célja, hogy fenntartsa a fair play szellemét, és ezt integrálja minden versenyébe. Ezzel a szigorítással egy lépéssel közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy valódi sportként kezeljék az esportokat. Lehet, hogy ez önmagában még kevés, de fontos lépés volt tekintve, hogy már voltak arra utaló jelek, hogy erre az intézkedésre szükség van. Az ESL egy rendezvényszervező-, és az esport népszerűségét elősegítő szervezet, így számukra is elengedhetetlen ennek a kérdésnek a tisztázása.

Milyen szereket és anyagokat tiltanak mostantól? 

Létezik egy tiltott anyagokat részletező terjedelmes lista, melyet a WADA és a NADA szakemberei állítottak össze. Ezt a listát egy az egyben átveszi az ESL. Ez azt jelenti, hogy semmilyen drogot, vagy gyógyszert nem fogyaszthatnak a játékosok, melyek ezen a listán szerepelnek. Csak hogy néhány példát említsek: Tiltólistán lesznek így a narkotikumok (morfin, heroin), stimulánsok (amfetamin, kokain), anabolikus szerek (szteroid, tesztoszteron), kannabinoidok (hasis, marihuána), stb.

Hogyan fogja tesztelni a játékosokat az ESL?

Többféle tesztet is elvégezhet az ESL attól függően, hogy milyen gyorsan kell fellépni. Elsősorban bőrpróbára számíthatnak a játékosok, de a nyálteszt is használatos lehet. További tesztekért a helyi hatóságokkal kell egyeztetni. Szúrópróbaszerűen végzik majd ezeket az ellenőrzéseket egy erre kijelölt helyen, s úgy, hogy a játékosok személyiségi jogait ne sértsék.

Minden játékosnak át kell esnie a dopping vizsgálaton?

A következő jelentősebb ESL eseményen, vagyis az ESL One kölni versenyén csupán véletlenszerű tesztekre számíthatnak a versenyzők, habár a szervezők nem zárták ki annak lehetőségét sem, hogy a verseny későbbi szakaszában az összes játékost, vagy legalábbis túlnyomó többségüket teszteknek vetik alá. A változtatásokról idejében informálni fogják a játékosokat.

Mi van akkor, ha egy játékosnak orvosi engedélye van arra, hogy a tiltólistán szereplő szerek valamelyikét használja?

Ebben az esetben ezt minél hamarabb a szervezők tudomására kell hoznia, lehetőleg jóval az első mérkőzésének kezdete előtt. Orvosi igazolással bizonyíthatja, hogy szüksége van arra a különleges szerre.

Az ESL a marihuána használatát is tiltja? 

A versenyek alatt tiltott. A marihuána is rajta van a tiltólistán, ettől függetlenül nem büntetik, ha valaki szabadtéren a rendezvény előtt fogyasztott marihuánát.

Mi történik azzal a játékossal, akinek a dopping tesztje pozitív?

A büntetés mértéke széles skálán mozog. A pénzlevonástól kezdve, pontlevonáson át egészen a 2 éves eltiltásig minden lehetséges. Minden esetet a teljes körűen átvizsgálnak és biztosítják a játékosokat arról, hogy személyiségi jogaikat nem sértik.

Ezeket olvastad már?
Comments
  • tiger

    Tehát amiért elindult az egész (adderall), azzal nem is foglalkoznak? Érdekes.