Csapatszervezés mesterfokon: 7 tipp a sikerhez!

Szerző:
Kategória: Edukáció, esport, Ismertető, Kommunikáció, Oktatóanyag

Figyelem! A cikk egy fordítás melynek eredeti szerzője Jonathan Carter az esportathlete.com oldal vezetője.  A cikk többek között a mindgames.gg oldalán is megjelent, ahol rengeteg hasznos anyagot találtok!

Ha júliusban követted a MindGames oldalát. észrevehetted, hogy a weboldal nem szólt másról, mint az edző szerepének fontosságáról, így hát zárjuk a hónapot egy újabb cikkel, mely azt vizsgálja milyen elemek szükségesek ahhoz, hogy csapatunk a legmagasabb szinten is megállja a helyét.

Az egy dolog, hogy fejleszted az edzői képességeidet, de a megfelelő csapatkörnyezet nélkül, ezek a képességek nem fognak messzire vinni. Ebben a cikkben bebizonyítjuk, hogy miért nem szükséges az együttes minden egyes elemének szupersztárnak lennie ahhoz, hogy kiemelkedő eredmények születhessenek. Egészen pontosan 7 tulajdonság az, amivel a csapatmunka tökélyre fejleszthető.

Mielőtt a legmagasabb szinten játszó csapatok működését megnéznénk, kicsit merüljünk bele abba, hogy nézhet ki egy olyan csapat, amelyik nem tartja magát ehhez a 7 tulajdonsághoz, így könnyebben megérthetjük mi az, amit a nagyok másképpen csinálnak.

Egy bajnokcsapat 7 jellemzője (Janssen, 2002-es könyve alapján):

  • Közös cél
  • Elkötelezett tagok
  • Támogató szerepek megléte
  • Csapaton belüli tiszta kommunikáció
  • Konstruktív viták
  • Csapaton belüli összetartás
  • Képzett edző

Közös cél

Átlagos csapat: Tegyük fel, egy csapat éppen most nyerte meg az LCS-be való bejutásért játszott mérkőzéseit (promotion tournament), amivel a Challenger Series-ből bejutottak a Championship Series-be. Ebben a pillanatban nagy a csapatmorál, majd a csapat kitűzi, hogy a következő szezonban be akarnak jutni a rájátszásba. Mindenki magáénak érzi ezt a célt, kivétel a csapat középső ösvényen játszó játékosa, aki szimplán boldog, hogy bejutottak. Ennek eredményeképpen elégedetté válik, és nem fektet annyi időt a személyes fejlődésébe, mint amennyi szükséges lenne ahhoz, hogy fejlődjön. Az ő személyes elhivatottságának hiánya hátráltatja a csapat hosszútávú céljait.

Kiemelkedő: Minden tagja egy zászló alá gyűl a kitűzött közös cél érdekében. Lehet ez egy adott verseny megnyerése, vagy egy bizonyos helyezés, amit el akarnak érni az alapszakaszban.  A csapat minden tagja (játékosok, edzők, menedzserek, különböző segítő személyzet) magáénak érzi ugyanazt a célt. Ezen felül nagyon fontos, hogy egyénenként mindenkinek tisztán kell látnia, hogy milyen kis célokat kell elérnie ahhoz, hogy a csapat kollektívan, hosszútávon is sikeres legyen.

Ahogyan elérheted: Fontos, hogy alaposan meghatározd azt, hogy mit akarsz elérni a csapattal. Amikor a nagy közös célt tervezgetitek, beszéljétek át mik lehetnek az előnyei annak, ha eléritek a kitűzött célt, milyen akadályok vannak jelenleg előttetek és milyen terv szükségeltetik ahhoz, hogy ezeket az akadályokat legyőzzétek. Miközben a csapat meghatározza a nagy közös célt, fontos hogy az egyének is tudják, miben kell fejlődniük ahhoz, hogy ezt elérjék.

2) Elkötelezett tagok

Átlagos: Egy jó példa lehet erre, amikor egy amatőr CS:GO csapat kitűzi célul, hogy profivá válnak, majd egy kisebb verseny elvesztése után elkezdenek kételkedni a saját képességeikben, illetve a top csapatok elleni lehetséges sikerességben, így kevesebb energiát fognak a fejlődésre fordítani. Kialakul az a fajta általános meglátás, hogy ők mindig amatőrök maradnak, illetve hogy a profi csapattá válás értelmetlen és elérhetetlen.

Kiemelkedő: A legjobbak rendelkeznek azzal a képességgel, hogy hosszútávon is elkötelezettek tudnak maradni. Viszonylag könnyű elkezdeni a szezont azzal a céllal, hogy mindenkit legyőzünk, viszont az első vereség, vagy nagyobb akadály után annál nehezebb tartani magunkat hozzá. Egy elkötelezett csapat minden tagja megérti, hogy egyéni teljesítménye hogyan hat a csapat egészére. Az elkötelezett játékosok tudják, egyéni fejlődésük elengedhetetlen a csapat fejlődése érdekében. Miközben a közös cél elérése csapatmunka, az elhivatottság egyéni tulajdonság, aminek a legmagasabb szinten tartása minden játékos egyéni felelőssége.

Ahogyan elérheted: Csapatként könnyű meghatározni azt a célt, hogy hol szeretnétek lenni egy hónapon, éven, szezonon belül. Nagyobb kihívás tartani magatokat ehhez, amikor eléritek a mélypontot. Időről-időre ellenőrizzétek, hogy pontosan mit tehetnétek még a csapatért. Ne felejtsétek el, amikor először kitűzitek a célt, valószínűleg rendkívül motiváltak vagytok. Csak azért, mert akadályokkal szembesültök, ne adjátok lejjebb ezeket a célokat!

3) Kiegészítő szerepek

Átlagos: Legtöbbünk talán szerepelt már olyan csapatban, ahol mindig egy játékos volt a középpontban, látszólag övé volt minden hírnév és dicsőség. Amire azonban ez a játékos nem gondol az, hogy rajta kívül hány ember ismeri el az ő sikerét. Ha figyelmen kívül hagyjuk ezt a kérdést és a reflektorfénybe csak egy játékost állítunk, a csapat többi tagja idő után értéktelennek fogja magát érezni. Ez legtöbbször a csapat feloszlásához/elbocsájtásához vezet, vagy szimplán a mellőzött játékosok más lehetőségek után néznek. A csapat minden tagjának szüksége van az elismerésre.

Kiemelkedő: A csapatban minden szerep szükségszerű a siker érdekében. Nem biztos, hogy aki a csapatban a legtöbb gyilkosságot szerzi az a játékos a kulcsember, annak ellenére, hogy a mérkőzés után ő kapja a legtöbb elismerést.

Ahogyan elérheted: Egy nagyon fontos dolog. amit megtehetsz csapatvezetőként/edzőként, hogy úgy alakítod a stratégiát, hogy abban minden játékos pozíciója szükségszerű a győzelem érdekében, és amikor valamit jól csináltok pontosan meghatározod, hogy mi volt az amit jól csináltatok, annak érdekében, hogy a csapat minden tagja megkapja a kellő elismerést és tudja, mit kell csinálnia legközelebb, hogy ugyanez az eredmény szülessen.

4) Tiszta kommunikáció

Átlagos: Biztos vagyok benne, hogy meccs közben belehallgattál már más csapatok kommunikációjába, ami egyre népszerűbb a profi mérkőzések alatt. Nekem is megvolt a lehetőségem arra, hogy tanulmányozzam, hogyan beszélgetnek a legjobbak (és a kevésbé kiemelkedők) a mérkőzések alatt. A legjobbak megtalálják a módját, hogy fenntartsák a kommunikációt akkor is, amikor a mérkőzés nem várt fordulatokat vesz. Ezzel szemben az átlagos csapatok általában csendben vannak, amikor elúszni látszik a mérkőzés. Lefogadom, hogy észrevetted már azt is, hogy a mérkőzés kimenetelével elégedetlen játékos csendben van, illetve kerüli a többiekkel való kommunikációt.

Kiemelkedő: A kommunikációnak kétféle formája van. Az egyik megjelenés a játékon belüli kommunikáció, amit a nagy csapatok mesterien űznek. Ahhoz, hogy a csapatvezető (shotcaller), jó döntést hozhasson, a csapat minden tagjának el kell őt látnia a legfontosabb információkkal, ami nélkül kicsi az esély, hogy az előre kidolgozott stratégia sikeres legyen.

A kommunikáció másik formája a pályán kívül zajlik, ahol a játékosok megvitatják a csapat céljait, különböző stratégiákat, elemzik a játékot és minden mást, ami hatással lehet a csapat teljesítményére. A játékon kívüli kommunikáció különösen jellemző a legjobbakra, hiszen egy házban élnek, egymás mellett vannak minden nap.

Ahogyan elérheted: Egy stratégia. ami segít rendszerezni a játékon belüli kommunikációt minden csapattagnak csak előnyére válhat.(Ebben a cikkben találsz egy kérdőívet, ami segíthet megtalálni a hozzád legjobban illő kommunikációs stratégiát). A játékon kívüli kommunikációt különböző csapatépítő programokkal lehet fejleszteni. Leginkább az edző felelőssége, hogy ezeket a programokat kialakítsa és egy olyan környezetet teremtsen, ahol a játékosok minden örömüket és bánatukat egyaránt megoszthatják egymással.

5) Konstruktív viták

Átlagos: Egy átlagos csapat tagjai gyakran teljesen elkerülik a konfliktushelyzeteket, vagy nem tudják hogyan kezeljék ezeket. Az, ha nem hozzuk felszínre a problémát még tovább súlyosbíthatja a helyzetet, ugyanis a problémából fakadó tüskéket nem lehet eltüntetni. Az idő múlásával így ezek csak egyre jobban felhalmozódnak, amik általában robbanásszerűen törnek ki egy adott pontnál. Hányan voltunk már abban a szituációban, ahol pontosan tudtuk, hogy két játékosnak problémája van egymással, mindenki tudja, de senki nem mond semmit? Gondolj bele, mennyire zavaró volt számodra az a légkör…

Kiemelkedő: A nagy csapatok felismerték, hogy a konfliktus helyzetekre előbb-utóbb úgyis sor kerül majd. Azonban ahelyett, hogy ezt gyengeségként fognák fel és elhallgatnák a problémát, inkább előnyükre fordítják a helyzetet, hogy egy jobb csapatot építhessenek. Amíg a csapat a felmerülő problémákra lehetőségként tekint, amik segíthetik őket a fejlődésben, addig ki tudnak alakítani egy olyan környezetet, ahol a konfliktusok megengedettek, sőt szükségesek, de mégsem zavaróak.  Összegezve: Kimondják a problémákat.

Ahogyan elérheted: A csapatnak időről-időre össze kell ülnie megbeszélni a problémákat. Talán a rendszeres “na most jól megmondom neki” típusú beszélgetések nem a legjobb mód erre a megoldásra, de az a csapat, melynek tagjai magától tesznek azért, hogy megoldják a felmerülő problémákat hosszútávon sikeresebb lesz. Érdemes megfontolni, hogy minden meccs után azonnal átbeszélitek, hogy mi az ami rosszul sikerült, és mi az, amit legközelebb másképpen kell csinálni. Amennyiben egy konfliktushelyzet kialakul két játékos között, engedd, hogy kibontakozzanak a felek. Ezekben a helyzetekben a legjobb, ha a játékosok “én”-nel kezdődő mondatokat használnak (ahogyan saját maguk látják a helyzetet), a “te” névmással kezdődő megfogalmazások helyett, amik legtöbbször vádaskodó kijelentésekként hatnak.

6) Összetartás

Átlagos: A csapatok nagy része együtt gyakorol, megjelennek éles gyakorló meccseken (scrim), és persze a hivatalos meccsnapokon, de a játékon kívül a tagok a saját útjukat járják. Természetesen mindenki magánéletét tiszteletben kell tartani, viszont a csapatok nagyobb része teljesen figyelmen kívül hagyja a játékon kívüli csapatépítő tevékenységeket.

Kiemelkedő: Miközben a profi csapatok órákat töltenek együtt a játékban, a legjobbak a játékon kívül is keresik a lehetőségeket az együtt töltött időre. Ez nem jelenti azt, hogy a csapat minden egyes tagja minden pillanatban együtt van, ugyanakkor a közös programok növelik az összetartást, kapcsolatokat építenek, anélkül, hogy a tagok játékbeli stressznek lennének kitéve.

Ahogyan elérheted: Találjatok ki közös programokat a játékon kívül! Ha a játékban vannak kiemelkedően fontos kapcsolatok, találd meg a módját, hogy ezt a játékon kívül is fejleszteni tudjátok. Például, ha a középső ösvényen játszó egy erős carry, a csapat előnyére válhat, ha a dzsungeles pozícióval különösen jó kapcsolata van, játékon belül és kívül egyaránt. Mint edző szervezhetsz közös étkezéseket, különféle edzéseket, szabadtéri programokat.

A CLG League of Legends csapata például a kosárlabdát használja arra, hogy különböző gyakorlatokon keresztül javítsa a csapaton belüli összetartást és kommunikációt. Más csapatok közös konditermi edzéseket végeznek.

7) Képzett edző

Átlagos: Javul a helyzet, de úgy látszik a legtöbb csapat még mindig  “minden csapatnak van edzője, nekünk is kéne egy” alapon gondolkodik, majd megtalálják a csapat ismerettségi körében lévő legközelebbi ex-játékost és felkérik, hogy legyen a csapat edzője. Nem várhatjuk el senkitől, hogy egy magabiztos, magas szinten is kiemelkedő csapatot rakjon össze csak azért,  mert ő maga is játékos volt. Az edzőség egy másik vonal, különböző képességeket igényel, ami természetesen fejleszthető.

Kiemelkedő: A legjobbak rendelkeznek a megfelelően képzett szakemberekkel és vezetőkkel. Egy jó edző képes kialakítani egy olyan környezetet, ahol a bűvös hetes egyszerre működik. Törődnek, tisztelik és a magasba emelik játékosaikat. 

Ahogyan elérheted: Ahogyan a játékosok is órákat töltenek el gyakorlással, képességeik fejlesztésével, stratégiák kialakításával, úgy az edzőség is egy olyan pozíció, ami folyamatos személyes fejlődést igényel, annak érdekében, hogy a csapatból kihozhassa a maximumot. Ugyan az esport egy relatív fiatal iparág, már most kezdenek kialakulni a kifejezetten esport edzőket segítő hálózatok.

Mondani könnyű…

Egy csapat összeállítása nem annyiból áll, hogy összeválogatjuk a legtehetségesebb játékosokat. Gondoljatok bele a kérész életű Alliance League of Legends csapatának esetébe, vagy bármelyik olyan csapatéba. akiket egyéni tudásuk alapján válogattak össze. Rövidtávon a siker egy-egy szikráját az egyéni képességeknek köszönhetően sikerülhet fellobbantani, de hosszú távon azonban mindig a stratégiára épülő csapatok lesznek eredményesebbek.

Amikor egy csapat minden tagja (játékosok, edzők, segítő személyzet) képes alkalmazni ezt a 7 pontot, nagyobb valószínűséggel tudják majd a közös céljukat is megvalósítani.

Ha szeretnél fejlődni, mint edző/csapatvezető, vagy egyszerűen csak szeretnél jobb csapattag lenni, érdemes körbenézni a MindGames.gg oldalán, ahol rendívül értékes cikkekre bukkanhatsz.

Legfrissebb bejegyzések