Interjú Toby ‘TobiWan’ Dawsonnal, a The International egyik állandó kommentátorával

Toby Dawson, az ausztrál nemzetiségű közvetítő az esports egyik legprominensebb kommentátora, aki többek között rendszeresen feltűnik a The International és az ESL One Frankfurt eseményeken is. Dawson esport karrierje a DotA 2, illetve a DotA WC3 mod előtt kezdődött. Először Battlefield és Call of Duty meccseket közvetített még a 2000-es évek elején. Az alábbi interjúban ő válaszolt a kérdésekre. Olvassátok élvezettel!

tobiwan3

Szia Toby. Hol tartózkodsz jelenleg és mivel foglalod el magad?
Jelenleg otthon vagyok Berlinben, ahol a következő heti intenzív LAN közvetítésekre készülök.

Emlékszel az első alkalomra, amikor először ragadtál mikrofont és közvetítettél egy mérkőzést? Milyen érzés volt? Netán ezt visszahallgattad már azóta?
Call of Duty: United Offensive ausztrál laddermeccseit közvetítettem elsőként. Az első alkalom egy elég jó meccs volt, de szerencsére a borzasztóan rossz technikánknak köszönhetően az audio fájl már törlésre került. Más korai közvetítéseim vannak még lementve, szóval ha esetleg nosztalgiám támadna, akkor elő tudnám őket venni.

Hogyan kaptad a ‘TobiWan’ becenevet?
Sosem voltam teljesen biztos abban, hogy milyen nevet szeretnék használni. Volt pár lehetőség, amit végiggondoltam, mielőtt a TobiWan mellett döntöttem volna. Kisgyerekkoromban édesapám hívott így, mivel a Star Wars univerzum nagy rajongója vagyok. Hasznos dolog szerintem, ha a nicked tartalmazza a keresztnevedet, így az emberek szimplán csak Tobynak szólítanak.

Hogy néz ki egy átlagos munkanapod? Mivel foglalkozol a joinDOTA-nál, amikor éppen nem egy ligát közvetítesz?
Az átlagos munkanap fogalma nem létezik, ha kommentátorként dolgozik az ember. Az időbeosztásod követi azokat az eseményeket, melyekkel foglalkozol. A közvetítéseken kívül rengeteg dolog van, amit futtatni kell, például az időbeosztások megszervezése, anyagokkal felkészülés egy adott közvetítésre, információkkal naprakésznek lenni stb. Van néhány további munkakör, amit nem kellene, hogy bemutassak – valamiféle titokzatosságot fenn kell tartanom a munkámról.

Ma a DotA 2 egy globális jelenség – melyik volt a legjobb hely, amit meglátogattál a munkád során?
Ez a munka rengeteg lenyűgöző helyre eljuttatott már. Már a DotA 2 előtt is szerencsém volt többször ellátogatni Malajziába, Szingapúrba és Kínába is. Ezek mind hatalmas élmények voltak és mindig örülök, amikor visszatérhetek ezekbe az országokba. Olyan sok mesés hely létezik, hogy nem tudnék az egyik javára dönteni a többi felett. Azt azért hozzáteszem, hogy a kínai rajongókat semmivel sem lehet összehasonlítani.

Mi volt a legizgalmasabb mecs, amit élőben láttál?
A The International 3 nagydöntője, Na’Vi vs Alliance. Ezt a tömegben ülve élvezhettem végig.

Mivel foglalkozol egy adott versenyen, amikor nem közvetítesz?
Alaphelyzetben próbálom a lehető legtöbb meccset végignézni egy csendes helyről, hogy így az energiáimat is tartalékoljam a közvetítéseimre. A legtöbbünk biztos tapasztalta már, hogy maga az ujjongás is rendkívül sok energiát fel tud emészteni.

Fel szoktak ismerni az utcákon? Mikor történt meg ez először?
Megesett már néhány alkalommal, még itt, Berlinben is. Az első alkalommal csak a boltba akartam leugrani, aztán egy srác megkért, hogy csinálhat-e egy fotót. Nem voltam benne biztos, hogyan kellene ezt kezelnem azon kívül, hogy mosolyogtam, amíg a kép elkészült. A magánéletemet illetően elég introvertált személy vagyok, így kicsit nehezen kezelem a rajongókat, amikor nem egy LAN eseményen vagyok.

tobiwan2

Mi a legnagyobb változás, amit a DotA-ban – vagy az egész esportsban – megtapasztaltál mióta elkezdted a karrieredet?
Nehéz kérdés. Mivel 2003-ban kezdtem, mondhatom azt, hogy szinte minden megváltozott. A kis otthoni versenyektől, ahol sör volt a jutalom elértünk az óriási LAN eseményekhez, amit rajongók milliói követnek. A legnagyobb változás az bizonyára a közösség mérete. Mindig is úgy éreztük, hogy rengeteg DotA rajongó volt, de az első TI-től mostanáig a növekedés teljesen elképesztő volt.

Van még időd arra, hogy kikapcsolódásképpen játssz vele? Mit csinálsz, amikor nem gép előtt vagy?
Próbálok játszani vele, de amikor egy egész napos munkából hazaérkezem, nem mindig azt akarom tovább folytatni a szabadidőmben. Szeretem a gyerekkorom tv sorozatait nézni, szóval bármi segít kikapcsolódni, ami a 80-as, 90-es, 00-ás években készült.

A kezdetek óta a The International munkatársa vagy. Melyik volt eddig a kedvenc éved, és miért?
Elég nehéz felülmúlni az idei TI-t. Egyszerűen minden csak tökéletesen passzolt. Ugyanakkor a legjobb személyes tapasztalatokat a TI3 során szereztem, ahol a nézők közvetlensége feledhetetlen hangulatot generált.

A DotA folyamatos fejlődésben van, de hogyan látod a játékot jövő ilyenkor a TI6 környékén? Szerinted melyik csapatok futnak be esélyesként?
Ez egy egészen izgalmas év lesz, mivel mindenki próbálja majd megtalálni a saját helyét az új Major-rendszerben. Annak a megtippelése, hogy melyik régió lesz a legerősebb felérne a lottószámok megjövendölésével. Mindenki azért szereti a DotA 2-t, mert a játékosok kreativitása által az képes bármivé átalakulni.

Hogyan látod magad öt év távlatából?
Nos, nem fogom a közvetítést abbahagyni – túlságosan is élvezem. Ugyanakkor szeretnék új kihívásokat is. Nem tudom mi lesz öt év múlva. Az esport túl sokat változik, szóval próbálok mindig csak a következő hat, vagy tizenkettő hónapra tervezni.

Ha egy kérdést feltehetnél Icefrognak, mi lenne az?
Mikor adhatom ki az Enigma settemet? A modell továbbra sem passzinthatható az itemekre. :(

 

Az eredeti interjút Ben Sillis írta a Redbulls.com oldalán.

Ezeket olvastad már?