Oroszország egyik leggazdagabb oligarchája 100 millió dollárt fektetett a Virtus.Pro csapatába

A leggazdagabb oroszként emlegetett 62 éves Alisher Usmanov által alapított USM Holdings több, mint 100 millió dollárt fektetett be a legnagyobb orosz esport szervezetbe, a Virtus.Pro csapatába.

Az USM Holdings rendkívül impozáns portfólióval rendelkezik, így többek között fém-, bánya-, telekommunikációs-, technológiai-, valamint médiaipari érdekeltségekkel is bír. Sőt, további külön említést érdemel, hogy Usmanov az Arsenal FC-ben is tulajdonrésszel rendelkezik. Az esportba történő belépése egy ilyen cégnek időszerű és logikus lépés, hiszen manapság az esport egyre sokoldalúbb, és az ezt kiszolgáló iparágak száma is nő. Itt elég, ha csak a technológiai fejlesztésekre és az Internetre, mint infrastruktúrára gondolunk. Továbbá a médiában is új dimenziók nyíltak meg, mint például az egyre népszerűbb streamelés. Következésképpen nem meglepő, hogy az említett területekhez vonzódó vállalatok fokozatosan egyre többet fektetnek be a multigaming szervezetek munkájába.

Alisher Usmanov

Alisher Usmanov

A SuperData Research kutatásai szerint 2015-ben az esport piac 612 millió dollárt produkált, illetve több, mint 130 millió embert ért el. Ezek a számok pedig folyamatos növekedést mutatnak. Sőt említésre méltó – és a további növekedéshez piaci alapot szolgáltat – az a körülmény, hogy a fogyasztói társadalomnak az egyik leginkább költekező generációit fogja meg ez a szegmens.

Ivan Streshinsky, az USM Holdings egyik igazgatósági tagja szerint “ez egy gyorsan növekvő piac, amely mára óriási érdeklődést generált szerte a világon, Oroszországban pedig a Virtus.Pro áll az esport élén”.

A Virtus.Pro nem csak Oroszország, de a világ egyik legismertebb esport szervezete is. A legkülönbözőbb nemzetközi tornákon folyamatosan az élbolyban vannak, így játékosaik állandó résztvevői az Electronic Sport League, a DreamHack, illetve az ESWC megmérettetéseinek is. Honlapjuk szerint eddig több, mint 100 aranyérmet hoztak el a szervezet megalapítása óta, szűk egy évtized alatt. A CS:GO csapatuk például jelenleg a harmadik helyen áll a HLTV.org ranglistáján. Nem mellesleg a CS:GO squad legutóbb a PGL első szezonjában a Fnatic, Team SoloMid, és a Team Liquid mellett bekerült a legjobb négy közé, majd pedig október 4. másodikként zárták a versenyt.

virtuspro2Virtus.Pro – nincs megállás

A Virtus.Pro társtulajdonosa, Anton Cherepennikov így nyilatkozott a befektetéssel kapcsolatban: “a legfontosabb célunk, hogy növeljük az esport népszerűségét Oroszországban, és ez az, amit az USM befektetése tovább fog vinni. A tőke elsősorban új tornák megrendezésére, új játékok indítására, valamint az esporttal foglalkozó média csatornák készítésére és arénák építésére lesz felhasználva.”

Valószínűsíthető, hogy a következő években több, hasonló beruházást is láthatunk majd az esportiparban, ami még inkább a professzionalizmus és a fokozottabb népszerűség felé viszi majd ezeket a játékokat. Jogosan kérdezhetjük, hogy az esport lesz-e a következő évtized egyik leggyorsabban növekvő ún. ‘gazdasági lufija’.

Ezeket olvastad már?