Rekkles: pénzügyi szempontból Európa nem tud lépést tartani Észak-Amerikával és Dél-Koreával

Kategória: esport, Interjú, League of Legends

Az elmúlt hét folyamán a Fnatic League of Legends gárdája elvesztette két csodajátékosát is. Heo ‘Huni’ Seung-hoon és Kim ‘Reignover’ Eu-jin döntése rengeteg rajongóban tett fel kérdéseket arról, hogy mi is történhetett a csapat házatáján. Miért akarna két csúcsjátékos is elhagyni egy olyan csapatot, mint amilyen a Fnatic is? Maga a csapat pedig miért nem volt képes megtartani a játékosait?

A bejelentés után Martin ‘Rekkles’ Larsson egy igen gyakorlatias módon közelítette meg a kérdést a streamjén.

“Már mindkettőjükkel beszéltem és a helyükben én is így tettem volna,” mondta Larsson.

“A gond, amit az emberek többsége egyenlőre nem ért az az, hogy Európa pénzügyileg nagyon is lemaradt,” fejtette ki. Ugyanis az európai csapatok “háromszor kevesebb fizetést osztanak ki annál, mint amit a dél-koreai, vagy észak-amerikai csapatok,” folytatta (később viszont hozzátette, hogy lehet, hogy csak “kétszer többet”). “Ezért már a játékosok szimpla megtartása is nehéz, értitek ezt?”

A dolgok eddigi menete Larsson állítását igazolja. A Fnatic nem az egyetlen európai csapat, ahonnan néhány játékos is a tengerentúlra igazolt. A Team SoloMid például leszerződtette a dán Dennis ‘Svenskeren’ Johnsent, illetve a brit Raymond ‘KaSing’ Tsang-ot és nincs okunk nem azt feltételezni, hogy szimplán csak többet ajánlottak értük.

“A szervezetek nehezen tudnak lépést tartani,” mondta Larsson. “A Fnatic Európa egyik legjobb csapata nemcsak pénzügyi, hanem szervezeti stabilitás szempontjából is, de a legrosszabb észak-amerikai és dél-koreai csapatok még így is nagyobb ajánlatot tudnak tenni. Ennek egyszerűen nincsen semmi értelme.”

“Ez a valóság,” mondta. “A valóságban pedig az esport karrier nagyon rövid ideig tart csak és nyilvánvalóan ezen idő alatt a lehető legtöbb pénzt szeretnéd megkeresni. Addig kell ütni a vasat, amíg az meleg, nem igaz?. Szóval megértem, hogy miért lépték meg azt, amit és egyáltalán nem neheztelek rájuk emiatt.”

Rekkles, ahogy a streamjén a történtekről beszél.

Elmondta, hogy ugyanígy tett volna, ha ugyanabban a szituációban lett volna, mint amiben a két ex-csapattársa – ugyanakkor gyorsan hozzátette, hogy ő más helyzetben van. Először is, Rekkles európai és szeret a saját kontinensén élni és a Fnatic csapatáért játszani. Továbbá a Fnatic leigazolta további egy évre.

“Napi szinten beszéltem velük, hogy biztosan tudjam, hogy boldogok és minden rendben van,” mondta. “Nem ellenségekként, hanem barátokként váltunk el.”

Távozásuk viszont kellemetlen helyzetben hagyta a Fnatic összeállítását, aminek most két nagy lyukat is be kell tömnie. Larsson viszont csak a vállát vonja, hiszen a probléma megoldása a szervezet feladata.

“Nyilván a legjobbakkal szeretnék együtt játszani,” mondta. “Két olyan embert akarok a csapatban, akik gond nélkül át tudják venni a távozók helyeit, de nehéz lesz Huni és Reignover posztjait betölteni. Közel lehetetlen. Várnunk kell csak egy kicsit, de biztos vagyok benne, hogy a Fnatic, mint egy szervezet meg fogja oldani ezt is.”

Mindez egy elég nagy diónak tűnik, de ha egy csapat képes lesz ezt megoldani, akkor a Fnatic lesz az. Ugyanakor, ha Larsson mondandójának igazat adunk, akkor ez a megoldás csak időleges lehet, hacsak Európa nem találja meg a módját, amivel tarthatják a lépést a világ esport piacán.

 

Az eredeti cikket Samuel Lingle írta a DailyDot oldalán!

Ezeket olvastad már?