Coach-csal, vagy anélkül? Kiderül, kinek való a hatodik ember

Szerző:
Kategória: Beharangozó, CS:GO, Elemzés, esport, Esport versenyek

Egy héttel a döntő előtt a CLG edzőt igazolt, míg a Conquest elküldte sajátját a csapat mellől.

A CS:GO versenyek főszereplői, a nagy sikerek egyik fő letéteményesei, mégis kevés szó esik róluk. A coach-ok érdemeit senki nem kérdőjelezi meg, arról azonban megoszlanak a vélemények: milyen felelősségük van a csapat eredményességében, vagy hogy egyáltalán kiből lesz jó coach, hisz egykori sztárjátékosok, zseniális koponyák és ismeretlen hősök is találhatók közöttük. Az ESL ESEA Pro League második szezonjának offline döntőjének a CLG frissen kinevezett coach-csal, míg a Conquest az oly fontos hatodik ember nélkül vág neki, sokak szerint azonban épp ez a csapat érdeke.

Az év utolsó nagyversenye előtt sorra vesszük a résztvevő csapatokat és esélyeiket az offline döntőn, első részünkben a pozitív hozadékú roster change-en átesett csapatokkal foglalkoztunk.

A NiP-et, fnaticot és SK-t is megjárt szakember áll Észak-Amerika nagy reménységei mögött

December elején a Counter Logic Gaming 2015 végéig szóló megállapodást kötött Faruk Pita bankszakemberrel, melynek értelmében a 24 éves bosnyák fogja edzeni a csapat tagjait az év hátralévő két versenyén. A hír önmagában teljes érdektelenségre lenne kárhoztatva, hírértékét azonban jócskán emeli, hogy az említett pita anno a fnatic és az SK játékosaként riflerként sem volt utolsó, a NiP-nél pedig értékes elemzési tapasztalatokat is szerzett 2014-ben.

Coachként való visszatérését a CS:GO körforgásába nagy várakozások övezik, főként a CLG szimpatizánsok körében. A csapat eddig saját erejéből próbálta meg felvenni a versenyt a legnagyobbak ellen, egy általános menedzseren kívül nem foglalkozott speciális elemzői stáb a tagok felkészítésével. Januári fennállásuk óta így is számos jó eredményt értek el, itt volt az idő eggyel magasabb szintre vinni a szervezet működését, itt jött a képben a frissen igazolt pita, akivel sikeres együttműködés esetén hosszabb távon is számolnak a CLG-nél.

Egykori játékosként pontos rálátása van a stratégiák sarkalatos pontjaira és tudja, hogy milyen pszichológiai tényezők játsszák a legfontosabb szerepet egy fontos meccs során. Mentális és játéktechnikai felkészítésre egyaránt számíthatnak tőle játékosai, analitikus szemléletéből már a NiP is sokat profitált 2014-ben, érdekes kísérlet lesz coach szerepkörben is kipróbálni pitát.

Faruk 'pita' Pita
Faruk 'pita' Pita

FNS, hazed, reltuC és tarik 2015 eleje óta alkot egy csapatot, és tavasszal szép sikereket is értek el, első helyen végeztek az IBP meghívásos tornáján, illetve a CEVO hatodik szezonjában is. Ezek után a kezdeti lendület megtörni látszott, a következő említésre méltó eredményre júliusig kellett várni, mely már egy friss tag debütálása is volt egyben. Nyár elején jdm64 csatlakozott az ötöshöz, átvette ptr helyét az AWM-es posztján, és azóta a kontinens egyik legjobbjává nőtte ki magát. Újabb két első hely, és egyre magabiztosabb játék jellemezte az év hátralevő részében a csapatot, mindezt hivatalos coach nélkül, lényegében saját elemzésekkel és gyakorlással, ami igencsak megsüvegelendő eredmény.

A csapat vezetői azonban elérkezettnek látták az időt, hogy újabb löketet adjanak a fejlődéshez, és egy elemző edzővel támogassák a csapat sikereit. Hiszen a nagy áttörés kapujába többször is odaértek már, de az utolsó lépés eddig még hiányzott. A kölni ESL One alkalmával 16:14-re kaptak ki a Na’Vi-tól, így maradt a 9-12. hely, a kolozsvári DreamHack csoportküzdelmeiben pedig 2:1-re kaptak ki a mumussá váló, későbbi döntős Na’Vi-tól, így lecsúsztak a negyeddöntőtől.

A szoros eredmények is mutatják, könnyen alakulhatott volna másképp is a CLG sorsa, ha egy-egy forcebuy jobban sül el, vagy beakadnak azok a fránya eco headshotok. A taktikával és a kellően mély map poollal sosem volt baja a CLG-nek, a midgame áthívások azonban gyakran váltak kapkodóssá és szervezetlenné, melynek kiküszöbölésére jól fog jönni egy higgadt, külső szemlélő a coach személyében.

Az új edző jelenléte segíthet a szoros meccseket saját javukra fordítani, mindenképpen úgy vélem, ráfért a CLG-re egy ilyen teszt, mely a hazai pálya előnyével párosulva jó eredményt is hozhat tarikéknak.

Coaching ide, vagy oda, a CLG-t persze hiba lenne a B csoport egyik nagy esélyesének titulálni, hiszen mind a TSM, mind a Na’Vi sokkal szervezettebb játékot képvisel, a Luminosity braziljai pedig a közelmúltbeli játékoscsere előnyeit élik épp. Az ESL ESEA Pro League amerikai selejtezőjén az épphogy bejutást érő negyedik helyen végeztek, 14 győzelem mellett 8 vereséget is begyűjtve, ami szintén nem túl jó előjel, a csoportküzdelmeket meghatározó Bo3 formátum szintén nem nekik kedvez, vannak azonban előnyeik is riválisaikkal szemben. Utazniuk ugye nem kell, hiszen Kalifornia nekik hazai pálya, ráadásul az európai csapatok közül a TSM (akiket csak az új szponzor megjelenésééig hívunk így) támogatói gondokkal, így a működésüket veszélyeztető helyzettel küzd, míg a Na’Vi híresen rossz évzáró, 2010-es fennállása óta csupán egyszer állt dobogón decemberi versenyen.

 A vezetőség elküldte a coach-ot a csapat mellől, a szurkolók új kinevezést sürgetnek

Miután az eLevate szélnek eresztette csapatát augusztusban, egykori játékosai egy hónapig szponzorok nélkül (Sponsorless néven, ötletes!) versenyeztek, próbálták felhívni magukra a támogatók figyelmét. A várva-várt lehetőséget a Conquest fel is ajánlotta nekik szeptember közepétől, így daps, NAF, RUSH, ShahZaM és ryx újra szervezett keretek között készülhettek a rájuk váró versenyekre.

Egy hónapnyi közös játék után azonban ryx távozott, és helyét az egykori Tempo Storm húzóembere, stanislaw vette át, mellyel egy brutális kemény mag talált egymásra. A játékoscserével együtt pauLy is csatlakozott a csapathoz coach-ként, és az első közös erőpróba egyből megmutatta, van fantázia a csapatban.

A CEVO 8 offline döntőjén előzetesen nem sok esélyt adtak volna a Conquest csapatának, hiába kerültek a gyengébbnek tekinthető A csoportba, a Virtus.pro elleni 0:2-es nyitómeccs pedig csak tovább erősítette ezeket a hangokat. A Team Liquid és a dignitas legyűrésével, illetve a mous elleni szoros elődöntővel azonban RUSH-ék megmutatták, igenis számolni kell velük az amerikai metában.

Az ESL ESEA Pro League második szezonjának döntőjébe 15 győzelem és 7 vereség juttatta el őket, fontos azonban megjegyezni, hogy 11 ellenfelük közül csupán a Luminosity tudta oda-vissza megverni őket, legalább egy győzelmet szinte mindenki ellen begyűjtöttek.

A potenciál tehát kétségtelenül bennük van, ami sokak szerint nagyban köszönhető a csapat agresszív és entry killekben gazdag stílusának és pauLy okos hívásainak egyaránt.

Ennek megfelelően hatalmas meglepődés követte a csapat coach-ának elbocsátását, melynek hátterében a jövőről alkotott eltérő elképzelések álltak a Conquest közleménye szerint. Az A csoport ráadásul nem ígér sok jót a feltörekvő amerikai csapatnak, egy jó eredményhez ugyanis a fnatic és az EnVy fegyverein keresztül vezet az út, hogy a Liquid legénységét már ne is említsük.

Team Conquest | Fotó: HLTV.org
Team Conquest | Fotó: HLTV.org

Csapatszinten egy apró kihagyás elég lehet, de egy rosszabb egyéni teljesítmény is bármikor kibillentheti a többieket a megszokott ritmusból. Márpedig, ha egészen őszinték akarunk lenni, daps teljesítménye régóta elmarad a csapat többi tagjának szintjétől, az összeesküvés-elméletek szerelmesei pauLy elküldésének hátterében is ezt sejtik.

Sokan látnák ugyanis daps-ot a coach szerepében, míg helyére egy skillesebb playert igazolnának, ami valóban racionális és sok reménnyel kecsegtető váltás lenne. Ha belegondolunk, ugyanígy adta át helyét anno starix is a Na’Vi-ban flamie-nek, mely igencsak pozitív változást hozott a srácok teljesítményében.

Nem ez lenne tehát az első eset, hogy a csapat agya a billentyűzetet maga mögött hagyva, kívülről segítené társait. Vélhetően daps is kényelmesebben érezné magát, ha bottom fraggerként nem állna támadások kereszttüzében, és ott tudna segíteni, ahol tényleg erős. A taktika kidolgozásában, az execute-ok hívásában és a kellő rotation-ök meglépésében mérkőzés közben.

És hogy ki érkezhetne a helyére? Ifjú amerikai titánból bőven akad a jelenlegi metában, az utóbbi fél év játékoskeringői, megszűnő és átalakuló csapatai után több név is felmerülhet Stewie2k-tól ryx visszatérésén át a gyengélkedő Winterfox valamely tagjáig.

Az ESL ESEA döntője tehát így, vagy úgy mindenképp vízválasztó lesz a csapat életében, egy jó eredmény ugyanis azt mutatná, coach nélkül is elboldogul a jelenlegi játékoskeret a nemzetközi mezőnyben, míg egy kudarcélmény arra világítana rá, megfelelő tűzerő és coach nélkül nem megy!

Sorozatunk következő epizódjában a végső győzelemre is esélyes, ám az élet által hátráltatott csapatok következnek: a szponzor nélkül maradt, azóta betliző ex-TSM, a decemberben öt éve nyeretlen Na’Vi, és a beugró emberrel kezdő Liqiud csapata.

Ezeket olvastad már?