Két körön múlt győzelem, a pillanatnyi forma döntött

Szerző:
Kategória: CS:GO, Elemzés, esport, Esport versenyek

Saját hamvaiból támadt fel a LAN specialista topcsapat, miután a csoportban 0:2-re elbukta az EnVy elleni rangadót! A svéd fnatic csapata ezután megrázta magát, és remek meccseken megnyerte az ESL ESEA Pro League második szezonjának offline döntőjét, a végső összecsapásban a Na’Vi gárdáját múlták felül 3:2-re. Olofmeisteréknek hagyományosan jól megy LANon, amit pronax kiválása sem tudott megzavarni. A tagcsere óta három offline döntőt is behúztak egymás után, amire 2015-ben senki más nem volt képes rajtuk kívül. Tekintsünk vissza a mögöttünk álló premier event történéseire és vizsgáljuk meg, kik feleltek meg az előzetes elvárásoknak, és kik teljesítettek tudásuk alatt!

A FACEIT League 2015-ös versenyében és a Fragbite Masters ötödik szezonjában sok közös vonás mellett az is feltűnő, mindkettőt a fnatic nyerte. A NiP és a Luminosity legyőzése után az EEPL 2 döntőjében a Na’Vi is csatlakozott a legyőzöttek táborához, a fnatic pedig tovább javította jó sorozatát. Az EnVy elleni 0:2 után kevesen fogadtak volna nagyobb összeggel erre a végeredményre, a csoportrangadót gyenge játékkal bukták el KRiMZék. De ne felejtsük, hogy a GuardiaN által vezetett Na’Vi is kikapott a TQM csapatától, így mindkét későbbi döntős csak a decider meccs után biztosította helyét az elődöntőben. A végső bo5-ban azonban már mindkét oldalon magabiztosabb csapatot láthattunk, akik közül fejben ezúttal a svédek voltak erősebbek, a momentum az ő oldalukon állt.

A skill önmagában kevés lett volna, a koncentráció volt a győzelem kulcsa | Fotó: ESL
A skill önmagában kevés lett volna, a koncentráció volt a győzelem kulcsa | Fotó: ESL

A mapveto során elhullott az Overpass és Cache, elsőként pedig a fnatic által pickelt Infernon kezdtek a csapatok. Terror oldalon hozták ugyan a pisztolykört olofék, a következő négy körben azonban egymást múlták felül a csapatok az eco körökben, aminek végén az eredmény 4:2-es Na’Vi előnyt mutatott. A félidőig a különbség hatalmasra nőtt, 12:3-mal fordultak Zeus-ék, sokan meglepetést szagoltak a levegőben. A fnatic aztán rákapcsolt, a Na’Vi pedig mintha fejben már most szétesett volna. A kezdeti magabiztosság elszállt, rossz hívásokkal és pocsék egyéni döntésekkel segítettek a fnaticnak visszajönni a meccsbe. Három olyan köre is volt a Na’Vi-nak, mikor létszámfölényben fejezték be a kört, uralták is a lerakót, de a plant előtt lejárt az idő. A végjáték 14:14-el érte a csapatokat, melyből az addigra magára találó fnatic jött ki jobban, és behúzta saját pályáját. Dust 2-n is hasonló volt a forgatókönyv, a fnatic kezdetben elhúzott, a Na’Vi felzárkózott, és 14:14 után két fnatic körrel zárult ez a pálya is, 2:0 a nagydöntőben.

Ha valaki csak a 2:0-ás eredményt látta ekkor, magabiztos fnatic-ot sejthetett a háttérben, pedig ha 14:14-nél a Na’Vi nyer, és kényszeríti eco-ra ellenfelét, akkor nekik állt volna a két mapos előny. Mirage-on aztán visszavágtak flamie-ék, 16:6-os kivégzéssel jelezve, még nincs lefutva a mérkőzés. A nagyarányú győzelem remek egyéni teljesítményeket hozott, például és 2v4 cluch-ot pisztolykörben, amit itt tudtok visszanézni. Saját választásukon, Trainen aztán ismételte magát a sors, 14:14 és két kör van hátra. Ezúttal azonban GuardiaNék felé billent a mérleg nyelve, ezzel ötödik, döntő mapra mentve az év utolsó nagydöntőjét. Cobblestone azonban nem tartogatott sok jót a feltámadó Na’Vi számára, ezúttal ugyanis ők kaptak ki 16:6-ra, így az első helynek járó trófeát, és a 100,000 dolláros díjat a fnatic csapata vehette át a szervezőktől. A fnatic remek év végén tehát feltette az “i”-re a pontot, az idei hét 250,000 dollár összdíjazású versenyből ötöt ők nyertek, de a szoros eredmények mutatják, ez a hegemónia jövőre könnyen megdőlhet.

A Bo5 döntő legjobb jeleneteiből íme egy rövid, ám annál tartalmasabb összeállítás, helyenként igazi tüzijátékkal: flusha 3v1 fordításával, dennis egygolyós, esés közben lőtt fragével vagy éppen seized knife kill-jével.

Bombaformában a fnatic | Fotó: ESL
Bombaformában a fnatic | Fotó: ESL

Nézzük a többi szereplőt, a már említett EnVy és a TQM csapata számára is a legjobb négy volt a végállomás annak ellenére, hogy mindketten megnyerték csoportjukat. Az ex-TSM és a francia sztárcsapat is két szoros meccsen maradt alul a döntőbe kerülésért. Karriganék 12, illetve 14 kört hoztak Infernon és Mirage-on a későbbi győztes ellen, szégyenkezni tehát semmi okuk sincs. A Team EnVyUs a Na’Vi pickjén is tartotta magát, saját pályáján pedig csak hosszabbításban bukta el a mérkőzést. Ahogy látható, a várakozásoknak megfelelően alakult a csoportból továbbjutó csapatok listája, előzetesen is arra lehetett ugyanis számítani, hogy a négy európai csapat egymás között játssza le a győzelemért vívott csatát, az amerikaiaknak marad az alsóház. Így is lett, bár a Luminosity felboríthatta volna ezt a sormintát, de az elődöntőért vívott meccsen 2:1-re elbukott a későbbi döntős Na’Vi-tól.

Érdekes adat, hogy az offline döntő 13 mérkőzéséből csupán 3 olyan meccs volt, ahol nem 0 állt a vesztes fél neve mellett az eredményjelzőn.

Az ötödik és hatodik helyen a friss felállás gyerekbetegségeivel küzdő, de szépen haladó Luminosity, illetve a beugróval kezdő, nagyot küzdő Team Liquid csapata végzett. Mindkettejüktől sokat várnak a rajongók 2016-ban, a skill ugyanis megvan, a háttér adott, pusztán fejben kell egyre erősebbé válniuk, és taktikailag kell megérniük az erősebb CS:GO kultúrával bíró európai csapatok ellen. Az utolsó két helyet a Conquest és a CLG bérelte ki magának, és bár sokan jobb szereplésben reménykedtek, a valós helyük tényleg a már említett csapatok mögött van a sorban.

A verseny legnagyobb meglepetései:

  • a fnatic egy kiütéses vereség után is be tudta húzni a versenyt.
  • a nagydöntőben a körarány 68:66 lett a fnatic javára, nem sokon múlt tehát a győzelem.
  • a statisztikák alapján döntő legjobbja a legfiatalabb szétvevő, flamie volt, aki 104 kill-lel és 50 fölötti HS százalékkal zárt.
  • az EnVy gyenge szereplése Cobblestone-on.
  • a TQM talpraállása a legutóbbi LAN nullázása után.
  • a CLG mapot sem nyerve esett ki.
  • mOE remek teljesítménnyel ugrott be a nyitómeccsen.

Flamie jó teljesítménye önmagában kevés volt, jövőre javíthat a Na'Vi | Fotó: ESL
Flamie jó teljesítménye önmagában kevés volt, jövőre javíthat a Na'Vi | Fotó: ESL

A kompetitív CS:GO következő nagy állomása 2016 első major versenye, az MLG Colombus lesz, ahol ismét összecsaphatnak kedvenceink, és ki tudja, talán az EEPL-en begyűjtött sérelmeket is lesz alkalma egy-egy együttesnek megtorolni. Egy biztos, ha a fnatic negyedik LAN győzelmére készül, lesz mire készülniük, hiszen mindenki az ő skalpjukra vadászik majd, annyi szent!

Ezeket olvastad már?