Nálunk már megvan, ki nyeri az ESL ESEA döntőjét!

Szerző:
Kategória: Beharangozó, CS:GO, Elemzés, esport, Esport versenyek

Folytatja-e jó szereplését az új lineuppal felálló fnatic? Kilábal-e a szponzorvesztés okozta sokkból karrigan és csapata? Lesz-e amerikai csapat a legjobb négyben? Ezekre az égető kérdésekre hamarosan választ kapunk, hisz az ESL ESEA Pro League második szezonjának offline döntője már az ajtónkon kopogtat, december 10-én összesen 250,000 dollárért szállnak harcba a világ legjobb CS:GO játékosai. Saját tippjeinket már megtettük, lássuk, mi milyen forgatókönyvet képzeltünk el a ránk váró esemény előtt!

Az esemény honlapja alapján double elimination rendszerben dől el a továbbjutók sorsa, a vereség nélkül két győzelmet begyűjtő csapatok lesznek a csoport első helyezettjei, míg a másik továbbjutónak egy vereség ugyan belefér majd a két győzelem mellé. Az a két csapat, mely kétszer is vesztesen hagyja el a szervert, kiesik a további küzdelmektől. Ezután a már meggszokott elődöntő és döntő vár a továbbjutókra. A döntő bo5-ját kivéve minden mérkőzés bo3 lebonyolítású lesz, bőven kapunk tehát kedvenceinkből az esemény négy napja alatt! Az A csoportban Team Liquid-Team EnVyUs és Conquest-fnatic találkozókat rendeznek, míg a B jelű négyesben az ex-TSM a CLGvel, a Luminosity Gaming pedig a Natus Vincere-vel csap össze.

A jelenlévők névsorából is látható, impozáns társaság gyűlt össze a versenyasztaloknál, tényleg a CS:GO világ krémjét láthatjuk majd a közvetítéseken.

Nagy hiányzók

Egy rövid bekezdés erejéig térjünk ki egy kicsit azokra a csapatokra, akiknek helyük lehetne a legjobb nyolc mezőnyében, mégsem vesznek részt az offline döntőn.

A Cloud9 rajongók kedvencei hullámvölgyben telelnek. | Fotó : lolesports.com
A Cloud9 rajongók kedvencei hullámvölgyben telelnek. | Fotó : lolesports.com

Doppingbotrány, játékoscsere, hatalmas bukták és szép eredmények: volt itt minden az elmúlt hónapokban. A Cloud9, sokak kedvence régóta a figyelem középpontjában áll, ezúttal azonban az amerikai mezőnyben nem sikerült nagyot alkotniuk. Szintén komoly megpróbáltatásokon esett át NiP gárdája is, ki nem fizetett pénzdíjak, letartóztatás előtt álló ügyvezető és a fejek fölött lebegő lejáró szerződések: jövőre talán ismét eredményes nindzsákat látunk majd. Néhány hosszabb utazás és a zsúfolt év végi menetrend után talán a Virtus.pro tagjai már vágytak is egy kis pihenésre: ezt a döntőt kihagyják, jövőre pedig újult erővel teszik oda magukat.

A csoportkörben búcsúzók

Az A csoportból könnyebb dolgunk van a két kieső megtippelésénél, na persze nem azért, mert gyenge csapatokról beszélünk, hanem mert a másik kettő túl erős. A fnatic és az EnVy játéka által hihetetlen magasságokba emelt CS:GO-tól a Liquid és a Conquest szintje nagyon messze áll jelenleg. Az európai együttesek egyébként is rutinosabb, komplexebb csapatok, de ha csak a számokra hagyatkozunk, még egyértelműbb a kép:

  • A Liquid legutóbbi tíz európai csapat ellen megvívott csatájából csak kettőt tudott megnyerni (CSGL és Virtus.pro), míg a Counquest fennállása során csupán egyszer nyert nem amerikai ellenféllel (dignitas) szemben.
  • A Liquid hat találkozás alatt még nem tudta legyőzni a fnaticot, az EnVy-vel még nem került össze, a Conquest még egyszer sem került a két sztárcsapat útjába. Ezt nagyrészt az is indokolja, hogy eddig összesen egy olyan offline döntőre jutottak csak ki (CEVO 8), ahol európai ellenfelek is érdekeltek voltak.

Persze szólnak érvek az amerikai csapatok mellett is:

  • Például a remek forma, hiszen a közelmúlt tétmeccsein mindketten jól szerepeltek (a Conquest például 6:0-s online győzelmi szériában van).
  • Kétségtelenül erős összeállítással bírnak, talán csak a Conquestes dapsnál lóg ki a lóláb, a többieknél helyén van az aim.
  • Régóta együtt játszó lineupokról beszélünk, míg a fnatic-é egy viszonylag új felállás, ahol az IGL is cserélődött.
  • Az EnVy legutóbbi lanjától 0:2-vel búcsúzott, azóta nem is igen mutatták magukat.
  • Érdekesség, de a fnatic legutóbb 2015 februárjában tudott nyerni amerikai földön, az EnVy pedig még soha életében nem hozott el első helyet az óceánon túlról. Fáradtság, vagy csak véletlen? Egy biztos, eddig nem sok babér termett nekik odaát.

Mindent egybe vetve persze még így is riválisaik fölé nőnek majd, és a két európai csapat kéz a kézben lép tovább, első helyen a fnatic, miután a winner’s meccsen lenyomják a franciákat.

A nehéz mérkőzések csak a csoportkör után várnak az EnVy-re. | Fotó : gamestar.de
A nehéz mérkőzések csak a csoportkör után várnak az EnVy-re. | Fotó : gamestar.de

A B csoportban már nehezebb megtippelni a végeredményt, egyenlőbb erők küzdelmére van kilátás. Az utóbbi időkben a Luminosity remek teljesítménnyel hívta fel magára a CS:GO kedvelők figyelmét, a CLG játékában pedig hónapok óta benne van a nagy áttörés ígérete, amely eddig még várat magára. Ki tudja, talán épp ezen a hétvégén, a szemünk láttára találják majd meg a siker kulcsát? Persze az említett csapatoknál sem fenékig tejfel az élet, a Luminosity egy közelmúltbeli, eddig jónak tűnő rosterváltáshoz igyekszik hozzászokni, a CLG pedig egy új coach érkezésének ritmusát igyekszik felvenni. Ezek a gondok azonban eltörpülnek az ex-TSM háza táján uralkodó bizonytalanság mellett, a dán fiúk ugyanis szponzor nélkül vágnak neki az idei utolsó versenyüknek.

A háttérben persze gőzerővel mennek a tárgyalások, az esetleges névadók minden bizonnyal sorban állnak egy ilyen fiatal, népszerű és sikeres gárdáért.

Azonban a találgatások, a tárgyalások és a folyamatos pletykák biztos sokat kivesznek a játékosokból is, hogy az eddig nem is említett, több órás repülőutat és akklimatizálódást már ne is említsem. Device-ék szerencséje, hogy a gyengébbik amerikai ellenféllel hozta össze őket a sor, a CLG még ilyen állapotban is kötelező ujjgyakorlat lehet csak a “?” néven futó együttesnek. A Na’Vi-Luminosity összecsapáson már nem ilyen egyértelmű a győztes kiléte, a csoportküzdelmek közül egyedüliként itt mehet el harmadik mapig is a játék, így az eredmény nagyban függ majd a csapatok vétójától is.

Ha azonban idáig jut a meccs, az a mélyebb map poollal bíró európaiaknak kedvezhet, itt üthet majd vissza a friss lineup és az összeszokottság hiánya. A kiesők tehát (és ez most tényleg nem lokálpatriotizmus) innen is az amerikai csapatok lesznek, a csillagok szerencsés együttállásával egyedül a Luminosity-ről tudjuk elképzelni, hogy elődöntőbe verekedi magát, ha azonban a papírforma érvényesül, a CLG-vel együtt búcsúzik a további versenytől. A Na’Vi első helyét az ex-TSM gyengélkedése miatt szavaztuk meg.

Az elődöntő

Az előző részben, a B csoport második helyét taglaló fejezetet akár zárójelbe is tehetjük, hiszen akárki is lesz a “szerencsés” továbbjutó, az A csoportot megnyerő fnatic vár majd rá a négy között. A svédek felállása igen hamar halálos gépezetté állt össze, dennis remekül találta meg saját helyét a Terror execute-okban, illetve CT-ként is számára kedves helyeken védi a lerakót, talán nem véletlen, hogy éppen rá esett a menedzserek választása, amikor pronax utódjára vadásztak.

Dennis lehet a fnatic új aranykorszakának záloga | Fotó : HLTV.org
Dennis lehet a fnatic új aranykorszakának záloga | Fotó : HLTV.org

Az IGL szerepkör is jó helyen van egyelőre flusha-nál, kellő mértékben tud a taktikára, és saját játékára is figyelni, bár sok helyen még improvizál a csapat. Lényeg a lényeg, akár az ex-TSM, akár a Luminosity gárdája jön szembe, bo3-ben egyikük se tudja majd felvenni a versenyt olofmeisterékkel.

Az EnVy és Na’Vi összecsapása már érdekesebb kérdés, hiszen míg általánosságban véve a franciákra szavaznánk, a jelenlegi forma GuardiaNék mellett szól. Eddig a pontig az Esportmillán belül is nagy egyetértés honolt, a fnaticot mindenki döntőbe várja, az ellenfél kiléte azonban két részre osztotta a szerkesztőséget és a tagokat. Mivel nem sikerült meggyőzni egymást semmilyen statisztikai vagy érzelmi érvvel, abban egyeztünk meg, a pillanatnyi forma fogja eldönteni, kit kap a döntőben a fnatic, a franciákat pedig többen mondták, így az álomdöntő, a fnatic-EnVy lesz.

A döntő 

 A lassabb kezdés után itt már mindkét csapat igazi arcát fogja mutatni, remek meccsekre van kilátás. Ezt a számok is alátámasztják, hiszen 2015-ben a két csapat 14 mapon feszült egymásnak, az eddigi mérleg 8:6 az EnVy-nek, flusha-ék viszont (főleg egy esetleges döntőben) égnek majd a vágytól, hogy kozmetikázzák az eredményt. Az ESL ESEA európai selejtezőjében oda-vissza elkapták egymást, a fnatic Infernon volt jobb (16-10), míg az EnVy Cache-en oktatta svéd ellenfelét (16:5). A fnatic rosterváltása óta azonban csupán egyszer, éppen öt nappal a bejelentés után mérkőztek meg, a már említett Inferno-s selejtezőn. A kérdés tehát nem lefutott, de a szavazatok többségét nálunk az új alapokra helyezett fnatic gyűjtötte be, így négy nappal a döntő előtt, mi őket koronázzuk győztesnek. Nem semmi széria, ha igazunk lesz, a fnatic ugyanis sorozatban harmadik LAN győzelmére készül, ami megsüvegelendő az igencsak erős mezőnyben, főleg egy játékoscsere utáni időszakban.

A kérdés, és így az egész offline döntő persze nem lefutott, ha valahol, hát a CS:GO-ban már megtanultuk, hogy a papírforma semmit sem jelent. Az odds-ok és tippek legtöbbször a múlt eredményeire hagyatkoznak, a pillanatnyi formát, az ellenfelek felkészültségét és a fejekben uralkodó higgadtságot, vagy éppen szétszórt gondolatokat képtelenek vizsgálni. Így lehető legjobb tanácsunk, hogy nézzétek az év utolsó versenyének meccseit, izguljatok kedvenceitekért! Ti kit látnátok szívesen az első helyen?

Ezeket olvastad már?