Loda és Akke: az Alliance újra a csúcson

Szerző:
Kategória: DOTA2, Esport versenyek, Interjú, Nemzetközi esport

Közel két és fél év telt el azóta, hogy az Alliance a DOTA csúcsán járt. 2013-ban a svéd csapat Henrik “AdmiralBulldog” Ahnberg, Jerry “EGM” Lundkvist, a kapitány Gustav “s4” Magnusson, a veterán Joakim “Akke” Akterhall és Jonathan “Loda” Berg- volt az első nyugati bázisú alakulat, amelyik nemzetközi trófeát tudott szerezni kínai földön. Ugyanezen év nyarán a csapat keresztülgázolt a The International (TI) 2013 mezőnyén, egészen elképesztő, 24-3 W/L aránnyal, a döntőben pedig ősi riválisuk a Natus VIncere ellen tudtak diadalmaskodni és ezzel az Alliance a legjobbnak kikiáltott csapat lett abban az évben.

A 2014-15-ös év már nem volt ilyen kegyes. Elégedetlenség, kommunikációs gondok, számtalan változás a felállásban és rosszabbnál rosszabb helyettesítések jellemezték ezt az időszakot. Az Alliance elvesztette mindazt, amiért addig megdolgoztak. Augusztusban Magnusson visszatért, majd Lundkvist követte decemberben. A kérdés már csak az volt, képes lesz-e folytatni a menetelést a csapat. Be is jutottak a Cyber Arena döntőjébe, de az eseményen problémák akadtak, amik belerondítottak az eredménybe. Ellenben a két egymást követő StarSeries XIII győzelem után, beleértve a BO3 győzelmet a Secret felett, majd a döntőben az Evil Geniuses felett, megválaszolták ezt a kérdést.

“Nos azt mondhatom, visszatértünk”-mondja a mosolygó Berg az ESPN-nek. “Lenyűgöző érzés, hogy újra nyerni tudunk, de még jobb, hogy más nagy csapatokkal tudunk versenyezni. Amellett, hogy nem nyertük meg a bajnokságot, tapasztalatot és magabiztosságot kaptunk és hisszük, hogy bárkit képesek vagyunk legyőzni. Néhány éve uraltuk a színteret és most talán egy kicsi emlékeztetőt adtunk abból, hogy hogyan tettük.”

Berg kihangsúlyozta a legutóbbi győzelem jelentőségét a csapategységben.

“Megnyertük a WCA-t kb. egy hónappal ezelőtt, mikor még csak egy hete alakítottuk újra a csapatot” -folytatta. ” Ez a győzelem bebiztosította a helyünket a Major-ön, de azt is megmutatta, hogy megérdemeltük a meghívást. Természetesen a rosszakaróknak jó érzés megmutatni, hogy nincs igazuk, de sokkal boldogabb vagyok a tudattól, hogy visszatértünk. Úgy érzem, minden játékos sokkal jobban játszik itt, mint ha külön csapatban játszanának és ezt nagyon nehéz elérni. Például sokkal egyszerűbb dolgom van a carry szerepkörömben, mert EGM támogatja az ötleteimet és fordítva.”

“Felkészültünk a nehézségekre és ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy most, akkor csak emlékeztetnünk kell egymást a céljainkra: megnyerni egy újabb TI-t és csak erre koncentrálni még akkor is, ha úgy tűnik ez távoli cél.”

Ezek a győzelmek szépek az Alliance-tól, de a csapat szemei már a következő Shanghai Major-ön függnek, hogy ők lehessenek az első DOTA2 csapat, amely kettő TI-t nyer. Berg számára ez az egyetlen cél, de tudja, hogy nem lesz könnyű.

“Boldog vagyok a Starladderbeli teljesítményünk miatt, a Secret, Liquid és EG elleni meccsek sokat jelentettek a csapatnak. Ugyanakkor ez csak egy verseny volt és nehéz megjósolni a jövőbeni dolgokat. Nyernünk kell még egy MAJOR-t hogy bebiztosítsuk a helyünket a TI-n és meg is szeretnénk nyerni azt, hogy olyan jó évünk legyen, mint 2013-ban. Szóval azt kell mondjam, még messze vagyunk a céljainktól.”

“Nem hiszem, hogy a DOTA ugyan az, mint két éve.”-mondja Berg. ” Rengeteg jó csapat van, amelyik minden lépésnél megpróbál leszorítani minket az útról. Ha egy csapat sok LAN-t nyer egymás után, az összes többi csapat rájuk figyel és ez kissé félelmetes. Ez előtt a verseny előtt sok csapat alulértékelt minket. Azt hiszem ezentúl másképp lesz.”

Fordította: Kertész “monKey” Dániel

Forrás

Ezeket olvastad már?