Megemelt díjazásért száll harcba a világelit

Megújult lebonyolítási rendszer, 750 000 dolláros összdíjazás és a CS:GO meta jelenlegi legjobb csapatai. Ez vár ránk a február 9-én rajtoló és egészen április végéig tartó ESL Pro League küzdelmei során, mely idén már harmadszor biztosít minőségi szórakozást hétről-hétre a Counter-Strike szerelmeseinek. Az esemény csúcspontja egy londoni LAN döntő, melyre a 4 legjobb európai és amerikai együttest szerez kvótát, a győztes pedig több tíz millió forinttal lesz gazdagabb. Az elmúlt szezonok tapasztalata alapján, és a gárdák névsorát böngészve biztosra vesszük, ismét európai házidöntő lesz a szezon végén, merüljünk hát el kicsit az ismerős csapatok tengerében, lássuk az ESL Pro League harmadik felvonásának európai felhozatalát!

Sikerül-e megismételnie tavalyi győzelmét a fnaticnak? | Fotó: eslgaming.com
Sikerül-e megismételnie tavalyi győzelmét a fnaticnak? | Fotó: eslgaming.com

Visszatekintő

Az európai küzdelmeket tavaly magasan uralta az Astralis és a Fnatic gárdája, előbbi 18, utóbbi 17 győzelmes gyűjtött be a lehetséges 22-ből, így magabiztosan jutottak a nyolcas döntőbe. A másik két továbbjutó helyért már kiélezettebb küzdelem folyt, a Na’Vi és az EnVy viszont huszáros hajrával biztosította helyét az offline végjátékra. A G2 és a dignitas számára csak két győzelmen múlt a továbbjutás, a NiP, mousesports és Virtus.pro viszont csalódást keltő szereplés után, negatív mérleggel csak az alsóházban végzett. A második szezon rangsorának végére az SK, a HellRaisers és a PENTA csúszott, a jó erőkből álló gárdáknak csak momentumai voltak a legnagyobbak ellen. A döntőben az európaiak magabiztosan uralták a top4-et, esélyt sem adva amerikai riválisaiknak az Öreg Kontinens CS:GO hegemóniájának leváltására, a végső győztes Fnatic izgalmas döntőn múlta felül a Na’Vi sztárjait.

Új szezon

Az ESL januári bejelentésekor már tudni lehetett, érdemes lesz odafigyelni erre a sorozatra, hiszen

az eddigi 500 000 dolláros díjalap helyett idén már 750 000 dollárt osztanak ki a résztvevők között.

Ehhez mérten illusztris társaság gyűlt össze a szezonra, a 12 európai gárda, és ugyanennyi észak-amerikai együttes névsorát tekintve pedig nekünk, nézőknek sem lehet okunk a panaszra.

Európa: Astralis, dignitas, EnVyUs, FaZe, FlipSid3, fnatic, G2, mousesports, Na`Vi, NiP, SK, Virtus.pro
Észak-Amerika: AGG, CLG, Cloud9, compLexity, Enemy, Luminosity, NRG, OpTic, Renegades, Splyce, Team Liquid, Winterfox

Néhány apróság egyből a szemünkbe ötlik, például hogy a tavaly a tabella alján végzett PENTA és HellRaisers helyett a FaZe és a FlipSid3 került. Biztató adat, hogy a tizenkét európai nevezőből kilenc a világ legjobb tíz csapata között van, de mindegyik európai gárda befér a top20-ba a hltv.org sokrétű csapatstatisztikái szerint. Feltűnő még, hogy az amerikaiak között helyet kapott az ausztrál Renegades és a brazil Luminosity csapata, illetve sok új szereplővel színesedett a selejtezőcsoport, az újjá alakult TSM viszont nem kapott esélyt a bizonyításra.

Lebonyolítás

Nem csak a csapatok kiléte, de a lebonyolítási rendszer is változott. Az eddigi kaotikus sorsolás helyett mostantól egy napon belül meccselik le az oda-visszavágókat, egy újfajta vétóval egybekötve. A csapatoknak egymástól függetlenül két-két pályát kell megnevezniük, nem tudva, a másik gárda miktől szabadult meg, így nem gyakran, de akár az is előfordulhat, hogy azonos pályát bannolnak egyszerre. A megmaradt pályákból kettőt véletlenszerűen kisorsolnak, melyeket már napokkal előtte a játékosok és nézők tudtára adnak az esemény hivatalos oldalán.

A dupla rangadó végén is örülnek-e majd device-ék? | Fotó: astralis.gg
A dupla rangadó végén is örülnek-e majd device-ék? | Fotó: astralis.gg

Versenyhetek:
1. játékhét : Február 9-12.
2. játékhét : Február 16-19.
3. játékhét : Február 23-25.
4. játékhét : Március 8-14.
5. játékhét : Március 15-21.
6. játékhét : Március 21-24
7. játékhét : Április 6-7.
8. játékhét : Április 20-24.
9. játékhét : Április 26.

Az első játéknap rögtön egy rangadóval, az Astralis és a Na’Vi oda-visszavágójával indul, ami a továbbjutás szempontjából is rendkívül fontos két mérkőzésnek ígérkezik.

Április végére minden kiderül, lássuk az esélyeket | Fotó: eslgaming.com
Április végére minden kiderül, lássuk az esélyeket | Fotó: eslgaming.com

Csapatmustra

Szánjunk egy rövid bekezdést a résztvevő csapatokra is, ismerjük meg azt a 12 európai gárdát, akik a minőségi Counter-Strike-ot hétről-hétre nappalinkba varázsolják majd.

Astralis: A dán sikercsapat egy gyors névváltás és saját egyesületük megalapítása után készen áll a zajos visszatérésre, az elmúlt LAN-okon ugyanis rendre lemaradtak a döntőről. A gárda egyedülálló módon tagcsere nélkül hozta le a 2015-ös évet, ez az összeszokottság pedig egyik legfőbb erősségükké nőtte ki magát. Terrorként remek taktikákkal és páros kapcsolatokkal hozzák le a legelveszettebbnek tűnő köröket is, CT-ben pedig alapos helyismerettel bírnak az általuk védett pályarészeken, amiket relatíve keveset is változtatnak.
Várakozások alapján : Továbbjutó (1-4. hely)

dignitas: MSL, aizy, Kjaerbye, Pimp és Schneider. A dignitas szurkolók ettől a lineuptól várták tavaly a legtöbbet kedvenc csapatukkal kapcsolatban, a gárda mára azonban teljesen kicserélődött, és meglepő módon remek eredményeket szállít. A FaZe magához csábította aizy-t, Pimpet az SK vitte el, Schneider pedig egy új svéd mixcsapattal, az Ancienttel szeretne újra a csúcsra érni. A helyükre érkező RUBINO, tenzki, k0nfig hármas papíron ugyan gyengébbnek tűnik, a kémia mégis ott van a játékosok között, ezt mutatja például a Game Show Global eSports Cupon kiharcolt második helyük is. A fiatalos hév és a nyers játékstílus sokat érhet a rutinhoz szokott nagycsapatok ellen, az általuk bejátszott pályák skálája azonban még kevés lesz az újfajta veto rendszerhez. Ami a nézőknek öröm, a kisebb csapatoknak bánat, brutálisan erős az ESL Pro League idei névsora…
Várakozások alapján : Alsóház (9-12. hely)

EnVyUs: A francia játékoskeringő abszolút győztesei Happy-ék, akik már tavaly év végén is jelezték igényüket a világ legjobbja címre, hónapokig uralták is az ide vonatkozó ranglistát. A csapat Maniac edzővé történt kinevezésével és az IGL pozíció csapaton belüli átadásával csak még erősebb lett, magabiztos midgame callok és feszes taktikák jellemzik játékukat, precíz execute-okkal a kör végén. Szinte nem láttunk olyan játékelemet a legutóbbi LAN-okon, amiben az EnVy gyengébb lenne legfőbb vetélytársainál, talán csak az 1vX clutchokban tudnának fejlődni.
Várakozások alapján : Továbbjutó (1-4. hely)

FaZe: Új név, új sztár, régi erő. Talán így jellemezhetnénk leginkább a G2-ből FaZe-zé avanzsált ötöst, ahol előbb Scream, majd dennis kiválása okozott riadalmat, jkaem és aizy, a két ifjú titán azonban remekül tölti be az utánuk keletkezett űrt. A dán újonc, aizy teljesítménye kiemelkedik társai közül, a csapat legfőbb erőssége ugyanakkor, hogy negatív irányba csak ritkán lóg ki bárki is. Az új veto rendszerrel nekik is meggyűlhet a bajuk, illetve első szezonjukban a folyamatos helytállás is nehéz terhet tehet a tagok vállára, így bár skill alapján a legjobbak között lenne a helyük, vélhetően lecsúsznak majd a továbbjutásról.
Várakozások alapján : Középmezőny (5-8. hely)

FlipSid3: A másik újonc az ESL Pro League idei szezonjában, sok esélyt azonban nem jósolhatunk az ukrán csapatnak. Bár vannak jó pillanataik és overpass-on vagy trainen bárkit elkaphatnak, ehhez a szinthez még nem nyújtanak eleget.
Várakozások alapján : Alsóház (9-12. hely)

fnatic: Sok szót ez a gárda sem érdemel, de teljesen más előjellel, mint az F3 csapata. A fnatic napjaink legütőképesebb támadógépezete, egyáltalán nem látszik rajtuk a tavaly év végi IGL-csere, stabilan hozzák tudásuk legjavát. A játékosok egyéni képességei a legjobbak közül való, csapatszinten pedig remek improvizációk tarkítják végletekig kidolgozott taktikai repertoárjukat. Élvezet nézni a játékukat, és a tavalyi év címvédőjeként biztosak lehetünk benne, idén is komolyan veszik majd az ESL Pro League mérkőzéseit.
Várakozások alapján : Továbbjutó (1-4. hely)

G2: A Titan által szélnek eresztett ötös hamar új otthonra lelt a G2 jóvoltából, shox és társai így ismét arra koncentrálhatnak, amiért mindig is szerettük őket: CS:GO éjjel-nappal. A társaság híresen sokan készül, gyakoriak az összetartások és bootcampek, ami persze meg is látszik játékukon. Mindenki tudja a helyét és szerepét az adott pályán, a gránátok úgy repülnek, ahogy a nagykönyvben meg van írva, a plant utáni visszafoglalásoknál pedig remek crossfire felállásokkal keserítik ellenfeleik életét. A csapat sztárjai, shox és Scream viszont talán túlságosan is kiemelkednek a társak közül egyes mérkőzéseken, ami az összképre negatív hatással van. Ketten nem elegek lehozni egy-egy szorosabb rangadót, a társak skillbeli hiányosságait még ők is kevesek ellensúlyozni.
Várakozások alapján : Középmezőny (5-8. hely)

mousesports: A FaZe és a G2 csapataihoz hasonló helyzetben, a nagy áttörésre várva kezdték meg a 2016-os évet NiKóék is, és erre minden esélyük meg is van. Remek csapatot sikerült építeniük a tavalyi tapasztalatok mentén, mostanra talán össze is állt az általuk elérhető legütőképesebb ötös a mouse-nál. Hogy ez mire lesz elég, azt nehéz megmondani, hiszen a Virtus.pro gárdája mellett ők a leginkább hektikus csapat a CS:GO mezőnyében. Egyik meccsen a csillagokat is lelövik az égről, másnap pedig egy alig jegyzett csapattól is képesek simán kikapni. A konzisztencia hiánya sajnos egy ilyen folyamatos figyelmet igénylő sorozatnál az egyik legnagyobb veszély, így könnyen lehet, a srácoknak nem ez lesz az év legnagyobb kiugrási lehetősége.
Várakozások alapján : Alsóház (9-12. hely)

Na’Vi: Egy csapat, amely napról-napra fejlődik. A Na’Vi-ról 2015 közepén még mindenki úgy nyilatkozott, hogy egy tehetséges gárda néhány friss titánnal és tapasztalt rókával, akikben bármikor ott lehet a kirobbanó siker, hiszen a skillel semmi gond nincs, sőt! Csak egy kicsit össze kellene szokniuk, rá kellene találni saját stílusukra és legfőképp stabilizálni kellene az általuk nyújtott teljesítményt. GuardiaN-ék aztán gondoltak egyet, és megfogadták ezeket a tanácsokat, hogy év végére már a képzeletbeli trón legfőbb várományosaivá lépjenek elő. Minden versenyen kiemelkedőt nyújtanak, lassabb stílusukkal egyedi színt képviselnek a versenymetában, igazán gyenge pályájuk alig akad, lényegében minden kedvez nekik a mostani kiírásban.
Várakozások alapján : Továbbjutó (1-4. hely)

NiP: Nagy várakozás övezte a gárda 2016-os névsorát, mely sokak csalódására csupán egy változást hozott, a finn allu helyére egy ötödik svédet, a Winterfoxnál vegetáló pyth-et igazolták le. Pyth képességei felől szemernyi kétségünk sincs, egy kicsit több vérfrissítés azonban bőven ráfért volna a megkényelmesedett sztárcsapatra, akik régi fényüktől igen távolkerültek tavaly. Ez persze a rengeteg új csapatnak és a fiatalok térnyerésének is köszönhető, egy ekkora szervezet azonban nem engedheti meg, hogy ne legyen folyamatosan harcban az első helyért. Az eddig látottak alapján a NiP még nem áll készen az első helyek egyikére, az év második felére reméljük ismét egy végső győzelemre is esélyes gárdává növik ki magukat a mostani tetszhalott állapotból.
Várakozások alapján : Középmezőny (5-8. hely)

SK: Szimpatikus, fiatal csapat, akikben mindig ott a meglepetés. Összeállásuk óta több nagycsapat skalpját is begyűjtötték már, a sikerek legfőbb kulcsa talán, hogy Pimp újra riflerként bizonyíthat, Magiskb0Y pedig világelitbe tartozó teljesítményt hoz meccsről meccsre. A nagyok játékába azonban csak epizódszereplők lehetnek, a pofozógép státuszt sem nekik találták ki. Komoly ellenállásra számíthatunk a svéd gárdától, akik ellen bannolni is igen nehéz, a véletlenszerű pályaválasztás pedig különösen kedvezhet nekik.
Várakozások alapján : Alsóház (9-12. hely)

Virtus.pro: A mouse-nál már említett következetlenség náluk csúcsosodik ki leginkább, a lengyelek legjobbjaira a közösség egy ideje már a Virtus.throw nevet is ráaggatta, mellyel a könnyelműséggel leadott meccsekre, elszórakozott összecsapásokra utalnak. Pedig bírnak a sikerhez szükséges minden elemmel, tehetséges fiatalok és rutinos veteránok elegyét alkotják, nincs olyan pálya, amit ne ismernének részletekbe menően és skilljük is a legjobbak közé predesztinálja őket. A felkészülésbe és az ellenfél feltérképezésébe azonban gyakran hiba csúszik, elrontott veto-k és rosszul megválasztott ingame callok szokták vesztüket okozni. Egy ilyen gyors és folyamatosan pörgő versenysorozatban azonban pont ezekre lenne szükség, emiatt a VP továbbra is távol maradhat a LAN döntőtől.
Várakozások alapján : Középmezőny (5-8. hely)

Ezeket olvastad már?