Miért válik az esport a legjobb hobbivá

A videojátékok az amerikai gyártóknak 2,6 billió dollár bevételt hoztak 1996-ban, ez az összeg 2013-ra elérte a 21 billió amerikai valutát.

A játékiparban kétségtelenül észrevehető egy ugrásszerű növekedés. Sean Plott, egy visszavonult StarCraft játékos, aki manapság inkább Twitter celeb, elmondja az elképzelését, hogy ez miért van így.

allstar

Az egész az elérhetőséggel kezdődik.

A videojátékok demokratizálták a sportokat. Nem számít, hogy kicsi vagy nagy, bárki be tud csatlakozni és elegendő gyakorlással versenybe tud szállni a legjobbakkal. Ez a közelség fogja az esportot az egyik, ha nem a “legdominánsabb hobbivá tenni a világon.”

Sok fiatalnak a videojátékok könnyebben elérhetőek, mint a tradicionális sportok.

“Hogyha futballozni akarsz, akkor kell hozzá egy nagy terület, labda és felszerelés” – tette hozzá Plot.  “Ha fallabdázni szeretnél, akkor egy sportpályát kell találnod hozzá. Ha videojátékkal szeretnél játszani, akkor nem kell más hozzá csak egy számítógép és megfelelő internet kapcsolat.”

duplatp1

Mondjuk, hogy szereted a kosárlabdát – teszi fel példaként Plott. Egy nap elhatározod, hogy megnézel egyet azok közül, amiket a TV-ben találsz. Egy híresebb csapat meccsére tévedsz- a Cleveland Cavaliersére – és meglátod, ahogy Lebron James éppen egy elképzelhetetlent zsákol.

A zsákolása arra inspirál téged, hogy elkezdj kosárlabdát játszani. Ehhez a tetthez először is találnod kell egy kosárlabda pályát a parkban, át kell öltöznöd edzőruhába, szerezned kell egy labdát és végül hívnod kell pár barátot, hogy játszanak veled.

Ha az előbb felsoroltak közül valami nem sikerül, – mondjuk a barátaid nem szeretnének játszani éppen, vagy a pálya már el van foglalva – akkor elhagyott a szerencséd, vezette le Plott.

Most ezt a példát hasonlítsd össze azzal, hogy játszol a League of Legends nevű videojátékkal. Minden ember, akinek van internet kapcsolata meg tud nézni egy profi meccset bármikor a Twitch vagy a YouTube platformján élőben, vagy akár csak felvételről.

Mondjuk azt, hogy megnézel egy elképesztő comeback jelenetet a Counter Logic Gaming jóvoltából. Percek alatt le tudod tölteni ingyen a játékot, be tudsz jelentkezni és fejest is ugorhatsz egy meccsbe játékostársaiddal. Többek között játszhatsz azokkal a hősökkel, amikkel a Counter Logic tagjai játszottak és a megfelelő gyakorlással te is képes vagy azokra a műveletekre és mozdulatokra, amikre a profik.

(*A szöveg egy, a Business Insider 2015. márciusában leközölt cikkének fordítása. Eredeti cikket ide kattintva éred el!*)

Ezeket olvastad már?