Katana – Magyar fejlesztés segít CS:GO profivá válni

Szerző:
Kategória: CS:GO, esport, Interjú

Az elmúlt napokban körbement a hazai CS:GO-sok körében egy link, ami a Katana nevű app oldalára vitt, s aminek szlogenje mintha arra utalna, hogy ez egy edzősködést (coaching) segítő program lenne. Ennek apropóján feltettünk pár gyors kérdést 3 nappal a megjelenés előtt az angol cég magyar ügyvezetőjének, Rab Attila Ákosnak, aki versenysportokban szerzett több éves tapasztalatát is beleépítette e formabontó szolgáltatásba.

Esportmilla: Jól tippelünk, tényleg egy edzőknek szánt programmal állunk szemben?

Rab Attila Ákos: Igen, részben. A Katana nem más, mint egy stratégia készítő alkalmazás Counter-Strike-hoz. Abban pedig a legjobb. Stratégiáidat biztonságosan tárolhatod, kategorizálhatod, playbookokba rendezheted, csapattársaiddal PC-n vagy mobilon keresztül megoszthatod akár meccsek alatt, emellett még sok minden más funkció is bele van/lesz építve.

Hisszük, hogy az esport a jövő és ahogy a többi sport is fejlődött az évek alatt, újabb és újabb technológiákkal támogatva a játékosokat mind a meccseiken, mind a felkészülési fázisban, úgy ezen a területen is szükség van ilyen jellegű szolgáltatásokra. Ebben pedig mi szeretnénk lenni az úttörők.

interactive-demo-1

ESM: A fejlesztők között mintha csak magyarokat találnánk, sőt, konkrétan Kodiak apánk is felbukkan az oldalon. Kik vagytok?

RAÁ: Igen, egyelőre ez így van. Mivel maga a fejlesztés Magyarországon zajlik, így igyekeztünk elsősorban helyi játékosokkal felvenni a kapcsolatot.

Az ötletgazda, Nathan jó barátom és cégtársam. Egy éve indítottuk a vállalkozást azzal a céllal, hogy forradalmasítsuk a mai Counter-Strike közösséget, hogy olyan szolgáltatásokat biztosítsunk a játékosoknak, amikkel megkönnyítjük nekik a kommunikációt, a csapatmunkát, valamint kiaknázhatják tudásukat, vagy fejleszthetik magukat, mint játékosok. Aztán pedig ugyanezt tegyük meg a többi e-sportággal is.

Jómagam gyerekkorom óta rendszeresen sportolok. 6 különböző sportban értem el regionális, országos, vagy nemzetközi eredményeket. Síelés, röplabda, úszás, vívás, szertorna, de még minigolfban is. Éppen ezért számomra hatalmas élmény látni azt, ahogy egy új sport nő ki a semmiből és foglalja el lassan a helyét a világban.

Mi rendszeresen használtunk formációkat röplabdában, hogy átjussunk az ellenfél csapat védelmén, ezért nagyon jól tudom, hogy mennyire fontos egy jó adag trükk az ember tarsolyában, illetve, hogy még annál is mennyivel fontosabb a felkészültség, a szervezettség, az összhang, a kommunikáció, vagyis a csapatmunka a győzelemhez. Ez az, amit a Katana kínál.

ESM: Mi köze Kodinak a projekthez?

RAÁ: Szerencsére Kodiakot többen is ismerték a fejlesztői gárdából, így hamar bevontuk a fejlesztésbe is, mint profi játékos, hogy ellásson iránymutatásaival, szükséges feature-ökkel, hasznos tanácsokkal. Emellett Kodinak fel is ajánlottuk, hogy stratégiáit feltöltse a Marketplace-re, így lehetőség van az ő általa publikált stratégiákra feliratkozni is. :)

howitworks-sc2

ESM: Az oldalon nem csak őt, de TaZ nevét is többször látjuk. A közeljövőben tőle és még más sztároktól is várhatnak tehát komoly stratégiákat azok, akik csapatukkal versenyszerűen űznék az ipart?

RAÁ: Az egy korábbi verziója lehetett az oldalnak. Most már csak a hivatalos partnereink vannak feltüntetve. Viszont igen, célunk, hogy bevonjunk nemzetközi sztárokat is partnereink közé. Jelenleg a fnatic csapattal tartanak a tárgyalások, úgyhogy remélhetőleg nagyon hamar találkozhatunk JW, Flusha vagy Olofmeister stratégiákkal is a Piactéren.

ESM: Az ingyenes verzióval – ha jól látjuk – a profik által feltöltött stratégiák mellett még 8 sajátot is készíthetnek a felhasználók. Ez CS:GO csapatonként akár 40-et is jelenthet?

RAÁ: A Katana alkalmazás teljesen ingyenes. Mind PC-re, mind telefonra. Ehhez mi biztosítunk minden felhasználónak 15 demo stratégiát, ahol megtapasztalhatják, hogyan is működik a rendszer. Néhány alapot, mint B-split dust2-n vagy banana rush infernón.

Maga a stratégia-készítő alkalmazás, vagyis a Builder viszont már fizetős. Lehetőség van egy hónapra kipróbálni 4 dollárért. Az ez alatt készített stratégiák természetesen mindenkinek sajátjai lesznek, megmaradnak és ezeket szabadon a lobbyn belül real-time bárkivel meg is oszthatja. Akár gyakorlás céljával, akár meccs közben. Emellett van lehetőséged feliratkozni profi játékosokhoz, hogy támogasd őket, valamint, hogy hozzáférhess a havi szinten frissülő, bővülő stratégiáik gyűjteményéhez.

Képzeld el, hogy egy kemény meccsen időt kérsz és gyorsan bedobsz a srácoknak egy TaZ stratégiát trainen! Fél perc alatt megnézitek – akár a saját pozíciódat is beállítva az appban, mondjuk, mint AWP-s, vagy entry fragger – mindenki látja, mit kell tennie és már mehet is. Ennyi volt. Semmi kérdés. Ott van, világosan, hogy AWP-s vagyok, mit veszek, hova megyek, mikor dobom a gránátot és utána hogyan helyezkedek, milyen pozíciót tartok.

howitworks-sc4

ESM: A CS:GO-t versenyszerűen űző tömegen kívül kiknek ajánlanád még a programot?

RAÁ: Úgy gondolom, hogy minden CS:GO játékosnak. Én férfiasan bevallom, hogy noob vagyok. De akkora, hogy rendszeresen kirúgtak a Deathmatchekről is.

Az alkalmazást úgy terveztük, hogy kezdőktől a profikig minden igényt kielégítsen. Jómagam a kezdő, cégtársam és az ötletgazda, Nathan a haladó és Kodi a pro. Tanulásra, alap pozíciók megértésére, helyezkedésre, játékérzék fejlesztésére tökéletes. Bőven van még mit csiszolni, de úgy gondolom, hogy a béta verzió már minden fontosabb funkciót tartalmazni fog.

ESM: Várható esetleg más játékban is majd hasonló tőletek?

RAÁ: Itt nagy mértékben támaszkodunk a közösség visszajelzésére, hogy tovább tudjuk fejleszteni amit elkezdtünk, és adott esetben megjelenhessen egy hasonló alkalmazás mondjuk LOL-ra, vagy DOTA 2-re is. :)

ESM: Utolsó információként az érdekelne még minket, hogy mikortól elérhető el a Katana?

RAÁ: A hivatalos release március 4. Ekkor válik elérhetővé az első publikus béta, ami már minden fontosabb funkciót tudni fog. Ezeket fogjuk még csiszolni a visszajelzések alapján, viszont ez már egy teljes értékű, mindenki számára használható verzió lesz.

Legfrissebb bejegyzések