Egy CS:GO Major közvetítés szépségei

Szerző:
Kategória: CS:GO, esport, Esport versenyek, Magyar esport, Streaming

Az MLG Columbus 2016 már most rengeteg elsőséggel büszkélkedik a CS:GO világában! Ez volt az első Európán kívül rendezett Major torna, megdőlt az egyidejű nézettség rekordja, de a verseny abban is egyedülálló, hogy elsőként tudott nem európai csapat a dobogó legmagasabb fokáig jutni, és ki tudja milyen statisztikák látnak még napvilágot a jövőben. Viszont 7623 kilométerrel arrébb, egy lelkes CS:GO kommentátornak szintén kiemelten fontossá vált ez a torna. Számomra ugyanis az MLG Columbuson nyílt először lehetőség, hogy egy profi csapat részeként élőben közvetíthessek.

A fent említett csapat (melyet inkább családnak neveznék a múlt héten tapasztaltak után) a Magyar Esport TV szerkesztősége, akik vállalták, hogy egész héten élőben, éjszakába nyúlóan közvetítik az eseményeket a magyar közösségnek. És az adás még csak egy dolog, rengeteg munka és szervezés előzte ugyanis meg a Major közvetítését, ebbe szeretnék egy kis betekintést engedni nektek.

I. Szervezés

Az első és hát ugye legfontosabb lépés az alapos szervezés és a mindenre kiterjedő figyelem, hiszen rengeteg helyen megbukhat egy élő közvetítés, főleg ha egy hét folyamatos adásról beszélünk. A műsorjoggal kapcsolatos tárgyalásokkal, arculati egyeztetésekkel és a közvetítési csatorna beállításával nekünk kommentátoroknak kevés gondunk volt, a mi munkánk ott kezdődött, mikor saját erőforrásainkat kellett beosztani, de higgyétek el, ez koránt sem egyszerű feladat. A meccsek időpontjai ismertek voltak, indult a lázas jelölés, ki mikor ér rá, hiszen minden egyes mérkőzés négy embert kívánt. Egy producert, aki a stream képét biztosítja, a külföldről kapott jelet folyamatosan ellenőrzi, hogy ne legyen csúszás és néha ránéz a chatre is.  Két kommentátort akik élőben adják az eseményt és folyamatos összhangban adják tovább a szót, reagálnak egymásra és a mérkőzés eseményeire. Valamint egy tartalék kommentátort, hiszen bármikor becsaphat a villám, amikor szükség van egy beugróra. És be is csapott. A mögöttünk álló egy hétben voltak több órás csúszások a szervezőknél, elnémult mikrofonok, elszállt netek és ledroppolt streamek, vagyis ami csak megtörténhetett, az velünk meg is történt, kifelé persze ezek alig látszódtak a közvetítésen.

II. Felkészülés

Nincs közvetítés alapos előismeret és precíz készülés nélkül, ezt mi, kommentátorok is komolyan vettük. Statisztikák, élő sorozatok, korábbi mérkőzések, a játékosok adatlapjai, közösségi média hírek, a pályák minden egyes zuga, grafikai megoldások és még ki tudja mennyi minden került elő egyetlen meccsre készülve. Mivel nekem ez volt az első egész hetes versenysorozat, közvetítő pályámon, csak kapkodtam a fejem és igyekeztem a többiektől ellesni az apró praktikákat és szófordulatokat. A Major pedig szigorú (vagy éppen kegyes?!) volt hozzánk,

hiszen a 6 nap alatt 27 mérkőzésen összesen 35 mapot közvetíthettünk.

Ez 35 pályára, és a résztvevő csapatokra történő előzetes felkészülést jelent, hogy aztán az adás alatt annyi izgalom legyen, hogy alig 50%-át tudod csak elmondani. Ettől függetlenül sosem tudod melyik statisztika lesz aktuális, melyik sorozat szakad meg épp nálad, ezért azt sem tudhatod, melyik 50%-ot mondod el, és melyik landol az asztalfiókban.

III. Közvetítés

Érkezés jóval a meccs előtt, még átfutod a kijegyzetelt infókat, és elpróbáljátok a beköszönő szöveget. A producer egyezteti a kommentátorokkal a clean feed óráját, ha minden stimmel, mehetünk élőbe, izgalom és feszültség a maximumon. Az élő bejelentkezés hangulata pedig össze sem egyeztethető azzal, mintha a mérkőzést hátradőlve, a bekészített nasival néznéd. Persze a játékosok és edzők adrenalinszintjét nem érjük el, de szinte minden meccsen elragadta a hév még a kommentátorokat is, hiszen pazar ACE-ek, vesztett helyzetből behúzott fordítások és szuper csapatmunkák jellemezték a mérkőzéseket, személyes kedvencem az Astralis végig tanúsított stratégiai érettsége és Hiko teljesen váratlan 1v4 clutch-a volt. A páros közvetítésben ezek a hirtelen jött helyzetek mindig izgalmasak, hiszen egy alapvetően beszélgetős helyzetbe lépve az egyik játékos egyszer csak felugrasztja a kommentátorokat a helyükből, és valami olyat művel, amit nyugodtan lekövetni egyszerűen lehetetlen. A közvetítések ritmusa, hangszíne, hangsúlya és dinamikája ebből kifolyólag egy folyamatosan változó, a játék képével együtt lüktető adássá formálódik, melynek hatása alól még így pár nap múltán is nehéz szabadulni.

A közönség Columbus-ban is megőrült egy-egy megmozdulás után | Fotó: HLTV.org
A közönség Columbus-ban is megőrült egy-egy megmozdulás után | Fotó: HLTV.org

Péntektől ráadásul stúdiókörülmények közül mentek az adások. Figyelni kell, hogy ne lógj ki a greenboxból, a világítás megfelelő szögben érjen, a backstage felvételek forognak és 3-4 monitort egyidejűleg kell kezelni, figyelemmegosztás a köbön. A kommentátorok közötti összhang a személyes jelenlét hatására vált egyébként csak igazán pörgőssé, reméljük a jövőben is lesz lehetőségünk hasonlóra.

IV. Közösség

A hangulat és a közösségi élmény egyik főszereplője mellett se menjünk el szó nélkül, hiszen megérdemlik, ez pedig a nagybetűs Közösség. A nézők, a CS:GO kedvelők, a stáb és az őket segítő háttéremberek. Mindannyiukra szükség van ugyanis ahhoz, hogy egy közvetítés színvonalas, jó hangulatú legyen minden résztvevőnek. A nézői élmény akkor teljes ugyanis, ha nem csupán azt halljuk, amit látunk saját magunk is, ha a kommentátorok hozzáteszik a saját plusszukat. Elengedhetetlenek a játék mélységeinek ismeretei, a friss hírek, a háttérinfók. Ugyanakkor a közvetítő gárdának is unalmas egy helyben ülés lenne, ha senki nem reagálna az általuk mondottakra és nem lenne nézői visszajelzés a mérkőzések alatt. A Major alatt egyébként számos nyereményjátékkal, élő Facebook bejelentkezéssel és hangoló posztokkal tettük még közösségibbé a közvetítésfolyamot, a jövőben is számíthattok hasonló aktivitásokra!

V. Utóélet

A verseny végeztével még nem ér véget egy Major gondozása, számos feladat áll még a közvetítőcsapat előtt. Személyes értékelések, csapatszintű megbeszélések, videók megvágása és megszerkesztése, mérkőzések feltöltése, infografikák és belsős statisztikák készítése, nem is sorolom inkább. De ez is kellemes teher, hiszen egy izgalmas és közösségkovácsoló hét után szívesen tekint vissza az ember a mögötte álló munkára, és annak eredményeire.

Pihenni azonban nincs idő, a CS:GO élet robog tovább, egyetlen fokozatnyit sem lassítva a tempón! Nyakunkon a DreamHack Malmö, ahol ismét egymásnak feszülnek a világ legjobbjai a győztesnek járó trófeáért, a hihetetlen nyereményekért és persze a dicsőségért, ami mindannyiunk éltető eleme!

Ezeket olvastad már?