A nagy brazil titok nyomában

Sajnos már a cikk elején lelövöm a poént, nincs itt semmilyen titok, legalábbis semmi olyan, ami máshol ne lenne megvalósítható. Soha nem fektettek dollármilliókat a brazil esportba, a csapatokért ott sem kapkodnak a szponzorok és egyáltalán, semmilyen szempontból sincs egyszerű dolguk az esportolóknak az ország kultúráját és gazdasági viszonyait tekintve. Van viszont kitartásuk, megalkuvást nem tűrő személyiséggel kiegészítve, mely szorgalommal, tanulási vággyal és kőkemény összetartással párosul. Ritka együttállás, amit sokan átvehetnének, mégsem teszik. Helyette gyakran csak az USA-ban látott modell (igen, itt például a FaZe eszméletlen és felesleges költekezéseire gondolunk), vagy a folyamatos tagcserélés megy. Ennek viszont várható volt, hogy brazil térhódítás lesz a vége, ezért annyira nem is meglepő, hogy míg az észak-amerikai csapatok kiszorultak az élmezőnyből, addig

2016 derekán két brazil csapat is a világranglista élmezőnyében található.

A brazilok heves temperamentumára minden alkalommal rácsodálkozunk, úgy örülnek egy-egy megnyert körnek  is, mintha az életük múlott volna rajta. Óriási tévedés azt hinni, hogy feleslegesen túlreagált szituációkról beszélnénk, ez ugyanis egy fontos fegyvere a latin stílus képviselőinek. Egyrészt demoralizálja az ellenfelet, és igencsak nehéz helyzetbe hozza őket ez a sorozatos impulzus. Másrészt egyfajta ellenérzést vált ki a következő ellenfélből (mondván: „Majd adok én nektek, ellenem nem fogtok így örömködni!”), ami könnyen rossz döntésekbe sodorhatja őket játék közben.

A közönség azonban vevő erre az érzelem dús stílusra, a helyszíni nézők kedvét is meghozza a szurkoláshoz, ha az egyik döntőző csapat ennyire beleéli magát a helyzetbe. Ha már nézők, a közönséggel való kapcsolattartás szintén olyan elem a brazil csapatok életében, mely fontos láncszem a siker eléréséhez. Aktívan ápolják rajongóikkal a kapcsolatot, folyamatosan streamelnek, szívesen nyilatkoznak és érdekes, vicces tartalmat gyártanak a szurkolói támogatás ellentételezéseként. Ezzel aztán egyre több és több rajongót tudnak magukénak, hiszen náluk az egész közösség tulajdonképpen egy jó hangulatú, nagy család, bármennyien is vannak benne.

A családi áthallás persze nem csak a rajongók felé nyilvánul meg, a brazil játékosok hazájukat és honfitársaikat kiemelt polcon kezelik, legyen szó bármiről is. Hatalmas energiát fektetnek például a hazai tehetséges kinevelésébe! Többször elhangzott már ugyan, de újra és újra ki kell emelnünk FALLEN-t, aki a Games Academy létrehozásával intézményesített mederbe terelte a honi utánpótlásképzést.

Az órákon megbeszélik a stratégiákat, interaktív módon tárgyalják ki a lehetőségeket, mialatt a major győztes kapitány legjobb tudása szerint mindent, de tényleg mindent átad a következő generáció feltörekvő tagjainak. És hogy mennyien vannak egy-egy ilyen órán? Kis túlzással élve annyian, mint egyes magyar versenyek online selejtezőjén.

Persze kellenek a köröket eldöntő taktikák, jól kell célozni és rengeteget kell gyakorolni, ezek a srácok azonban keményen beleteszik a munkát abba, amit csinálnak, és mindeközben jut idejük a rajongóikkal foglalkozni és építeni a jövő lehetőségeibe.

Zárásként pedig kattintsatok ide egy videóhoz arról, hogyan is néz ki egy nagy betűs csapat, egy esport csapat, pár perccel egy fontos online meccs előtt! Jó játékot mindenkinek!

Ezeket olvastad már?