TerrenceM és a Twitch chat: “Ez így nem jó!”

Egy alapvetően ismeretlen játékos nagy hétvégéjén a chat negatív “hangulata” alapján meg kell állapítanunk: A Twitch közösségnek van egy kis gondja a rasszizmussal.

Terrence Miller neve a profi Hearthstone berkein belül még nem igazán cseng ismerősen, de az austini versenyhétvége után lehet, hogy ez gyorsan meg fog változni. Miután a svájci-rendszerű lebonyolításban a kilenc játszott meccséből nyolcat megnyert, végigmenetelt az egyenes kieséses szakaszon, azért hogy végül egy szoros meccs után – Keaton „Chakki” Gillel – a második helyen végezzen. Nagyszerűen játszott és a tömeg sokáig éltette, főleg a Renolock paklijával mutatott teljesítménye miatt. De azalatt, amíg ő sorra nyerte a meccseket – és közben nagyon lámpalázas interjúkat adott több tízezer nézőnek – a chat egy meghatározó része iszonyat rasszista szövegeket spammelt végig, csak azért mert TerrenceM fekete. Élőben látni az egészet egy durva emlékeztető volt arról, hogy a Twitch közösségnek van egy kis gondja a rasszizmussal, kezdésnek ezt nagyon gyorsan el kéne ismerni és valahogy tenni kéne ellene.

„Amíg játszottam, nem igazán láttam, hogy pontosan mi volt [az első nap],”mondta Terrence mikor beszéltünk Skype-on a DreamHack után. „Csak akkor szembesültem az egésszel, amikor leszállt az este. De hallani hallottam róla, az első interjú után. A csapatom néhány tagja és a menedzsment figyelte a chatet, mialatt az első interjúm folyt. Mondták, hogy nagyon para, de estig nem is láttam.”

Ez nyilván nem az első eset, sőt talán nem is a milliomodik, hogy a Twitch chatet ellepik a rasszista megnyilvánulások. Mindannyian láttunk már ilyet, de csak legyintünk egyet, és leírjuk úgy, mint az internet egy olyan negatív sajátosságát, amit nem tudunk megváltoztatni. Nyilvánvaló, hogy a chat rossz. Ne nézd és akkor nem okoz semmi bajt.

Ez a hozzáállás nem jó, főleg ha olyan üzeneteket látsz, ami tudod, hogy azért van ott mert Terrence játszik.

Gq5vG2TdTVAbfw9QkArRUfAz itt látott üzenetek az akkori chatből jönnek, kb. pár perccel azután, hogy Terrence feltűnt a közvetítésben. Egyébként nem igaz, hogy a chaten lévő emberek mindegyike benne lett volna a rasszista dolgokban, mentek a sima általános poénok, sőt voltak olyanok is, akik leszólták azokat akik a rossz vicceket tolták, de ennek nagyon kevés hatása volt. Minden esport esetében, amit közvetítenek a Twitchen, elmondható teljes bizonyossággal, hogy sokszor a játékosok kárára poénkodnak az emberek. Ezek a poénok párszor a külsőre vonatkoznak és más esetekben a rasszra. (Az egyik legáltalánosabb mém, amikor a chaten lévő emberek minden ázsiai játékosra azt mondják, hogy az Jeffrey „Trump” Shih.) De a mostani eset, ami TerrenceM-et érintette, már az internetes biztosítékot is kiverte.

A mintát könnyű volt meglátni: „húzós” mémek és poénok ismétlődtek csak, s ezeket még áthatotta a rasszizmus is. Megkérdeztem TerrenceM-et, hogy szerinte azért nem találkoztunk még ilyen durva rasszizmussal, mert kb. nincs fekete HS profi játékos. „Hát valószínűleg van hozzá némi köze,” válaszolta. „Nem igazán voltam ismert ezelőtt a verseny előtt. Ha pedig jól tudom, nincs más fekete HS profi akinek sikerült volna maradandót alkotnia. De nem hiszem, hogy a diverzitás hiánya bocsánat lehet a rasszizmusra.”

„Csak kell egy olyan közösség, aki nem képes elfogadni a többi rasszt, ha pedig valaki felemeli a hangját ellenük, akkor azt kvázi kiveti magából.” – TerrenceM

A Twitch kultúrát nem lehet elválasztani az emote-októl, mémektől, belső poénoktól és rajongói elvakultságtól, de hogy a rasszizmustól sem? Megkérdeztem TerrenceM-et, mi a véleménye úgy általában a Twitch kultúrájától. „A mémek és többi cucc az király, szerintem a legtöbb dolog, ami Twitchen történik az sokszor elég poén, de kellene lennie egy pontnak, amit nem kéne átlépni és nem lenne szabad, hogy a közösség elfogadja azokat a dolgokat, amik sok esetben nagyon sértőek,” mondja.

„Valahogy meg kéne ezt oldani, de túl sok ember van akit messziről nem érdekel semmi. Ha mondjuk csinálunk egy listát a tiltott szavakról, az még semmire nem jó, a ,,chathuszárok” elég kreatívak ahhoz, hogy körbejátsszák a szabályokat, ez magában nem elég. Olyan közösség kell, ami nem fogadja el a rasszizmust és kell valami szankció, ha valaki ellene megy a rendszernek.”

TerrenceM tündöklése

fH7zM4YSChakCWJq7FgAHQ-320-80Terrence Miller egy 21 éves srác New Yorkból, aki ebben a pillanatban könyvelőnek tanul. 2013 novembere óta tolja a HS-t, kb. a béta kezdete óta és szerinte a mostani DreamHack sikerét annak köszönheti, hogy sokat játszott anno a Pokemon és a Yu-Gi-Oh! kártyajátékokkal is. És azért iszonyat ideges volt, még ha nem is tűnt annak miközben játszott. „Csendes és – alapjáraton – szégyenlős ember vagyok, szóval színpadon játszani, miközben tudom, hogy több ezer ember néz a Twitchen keresztül számomra nagyon durván hangzik,” mondja. „Mielőtt neki kezdtem a DreamHack meccseinek, kikötöttem magamnak, hogy a saját körömben mindig legalább 20 másodpercig átgondolom a helyzetet. Ez sokat segített, hogy ne kövessek el hibát, hogy ne siessem el a lépéseimet.” TerrenceM négy decket hozott a DreamHackre: Aggró sámánt, Patron Warriort, Renolockot és Miracle Rouge-t. Azt mondta, a helyezését ennek a négy decknek köszönheti, de sokat köszönhet a csapatának, a Galeforce-nak is. A Heroes of the Storm csapatunk kezdett egyre jobban teljesíteni. Nem akartam egy senki lenni a csapatban. Oda akartam tenni magamat, hogy ne csak a többi srácról lehessen elmondani, hogy jól nyomják. Ez volt az egyik, ami nagyon motivált.”

Az egyik Twitch mod, Carling „Toastthebadger” Filewich, megpróbálta elejét venni a rasszizmus hullámnak és a DreamHack után írt egy cikket „Enough is enough” (Ami sok, az sok) címmel. Ebben kifejtette, hogy a baj a nagyobb események esetében abban van, ahogy maga a DreamHack kezeli a streamet.

„A szervezők bődületes mennyiségű időt tolnak abba, hogy mindent előre megtervezzenek és mégis alig vagy semennyire nem gondolnak arra, hogy mi történik akkor amikor elindul az élő közvetítés. Mondjuk azért a legnagyobb felelősség nem rajtuk van, hanem azokon, akik ezt a sok hülyeséget beszélik. De azért nem mondhatnám, hogy a DreamHack felkészült volna. Nem volt elég moderátor, sőt, a moderátorok professzionalizmusa is megkérdőjelezhető volt és az sem mondható el, hogy a rendelkezésükre álló eszközöket a maximális szinten kihasználták volna. Hagyták a Twitch chatet, hogy kb. szabadon fusson, soha nem gondolták, hogy az ott lévő emberek ilyen mélyre süllyednek.

Mondjuk ez volt az első észak-amerikai DreamHack rendezvény, ami azért lehet, hogy közrejátszott a dolgok alakulásában. „Ez az esemény egy újabb mélypontja volt a Twitch chatnek és nem hiszem, hogy valaki is számított erre,” mondta Filewich e-mailben. „Tudom, hogy a dreamhackes csapat legalább annyira feldúlt volt a az események miatt, mint saját magam – nem akarják elnézni a rasszizmust, azt meg főleg nem akarják, hogy úgy tűnjenek, mint akik igen. Remélhetőleg a nagyobb rendezvények szervezői tanulnak az itteni eseményekből.”

A probléma egyik fele maga a folyamat volt: a streamért felelős emberek felkészültsége nem volt jó, és a rasszista és egyéb, nem éppen szalonképes üzeneteket nem tudták jól kezelni. Filewich azt mondta: a moderátorok egy része nem tudta, mi ér bant, és a Moobot, igaz ugyan hogy az egy nagyon jó eszköz, de még az sem volt jól konfigurálva. Először arra használták, hogy szűrje a TriHard emote-ot, ami az egyik ismertebb streamer, Trihex feje gyakorlatilag, amit láthattok a felső chatből kiragadott képen.

qUrVibMZV3UQFkdvgXF2QM-650-80

TerrenceM-mel éppen Frodan csinál interjút az egyik korai meccse után.

Filewich szerint ez egy nagyon rossz lépés volt, mivel „az emote magában nem rasszista, és azzal hogy kivették, azt sugallták, hogy az minden rasszizmus alapja. Ez pedig csak még több spamhez vezetett ami egyre rasszistábbá vált, plusz még az is kijött belőle, hogy DreamHack kb. cenzúrázza a chatet.” Ezek mind olyan hibák, amiből lehet tanulni, mondja Filewich és a DreamHack csapata jobban felkészülhet a közelgő eseményekre.

A probléma másik fele azonban ennél is rosszabb, hiszen itt magáról a Twitch közösségről van szó: sokan elfordítják a fejüket, ha valami durva dolgot látnak, sőt, ha meg is látják azt, magasról tesznek rá. Az egyik legdurvább dolog Filewich szerint az, hogy egyik mod átállt a másik oldalra és felajánlotta, hogy eltörli azoknak a banjait, akiket a rasszista szövegek miatt tiltottak le.

Látható, hogy a játékos közösségen belüli feszültség az ilyen emberekkel szemben nem megfelelő, az olyan Reddit bejegyzések, amik a Twitch chat mivoltával foglalkoznak általában azzal érnek véget, hogy „kit érdekel?”. Mások meg azzal jönnek, hogy ez cenzúra meg elkezdenek jönni a szólásszabadsággal, figyelmen kívül hagyják a jogi és állami szabályozásokat az internetes szólásszabadságról, plusz még a különböző magánkézben lévő holnapok saját belső szabályzatait is.

TerrenceM azt mondta, hogy az üzenetek nem befolyásolták a szereplését a hétvégi versenyen. Nagyszerűen játszott végig a döntőben és sikerült kizárnia a körülötte történő dolgokat. „De a rendezvény után, amikor mindent egészében néztem, felötlött bennem az, hogy a családom is nézhette a versenyt” – mondta. „Ebbe azért elég rossz volt belegondolni. Vagy egyszerűen mondjuk egy néző, aki nekem szorít és ezt a sok mocskolódást látja.”

“Ha valami nem jól működik, de nem foglalkozol vele, attól az még nem oldódik meg” – folytatta. Az nem kifogás, hogy valami nem érdekel. Ha a probléma alapjaiban rossz, akkor foglalkozni kell vele. Nem lehet figyelmen kívül hagyni. A rasszizmus, még ha csak a Twitch chaten is megy, nem egy olyan jelenség, amit el lehet fogadni, mint valami nagyobbnak a része. Maga a probléma nem csak a Twitch chat. Maga a probléma nem is innen ered. A baj az, hogy a rasszizmus a való világban is elfogadott. Amikor azt láttam, hogy az emberek úgy védik meg az álláspontjukat, hogy a szólásszabadságról beszélnek, akkor azt gondoltam, hogy ennél nagyobb hülyeséget még nem hallottam – mégis azért az nagyon ijesztő, hogy az emberek így gondolkodnak.

Sajnos a rasszista szövegek célpontjai – maguk a streamerek – nem hagyhatják figyelmen kívül a chatet, mivel innen indul a “karrierjük”, innen építik fel a közönségüket, amiből később majd meg tudnak élni. TerrenceM azt mondja, hogy maga a stream egy profi HS játékos esetében része az életének, ha népszerű a játékos, akkor meghívást kaphat különböző versenyekre. A mostani szereplés lehet, hogy a jövőben nagyobb figyelmet hoz majd a streamjének, de a mostani események miatt lehet, hogy az így szerzett közönsége csak tovább akarja majd tolni a rasszista poénokat.

A Twitch chat rasszizmusa vagy zaklatási szokásai soha nem lehetnek egy ember felelősségei. Ennek közös felelősségnek kell lennie: úgymint a Blizzardnak, aki megrendezi a saját közvetítéseit és versenyeit, rendezvényszervezőknek, mint a DreamHack, a médiumnak ahol a verseny folyik, magának a Twitchnek és persze a chatnek is. Minden vállalatot megkérdeztem a hétvége eseményeiről, akik valamilyen szinten is a részesei voltak ennek és megkérdeztem, hogy mit akarnak tenni ellene.

„Mivel nem kértek moderátori segítséget, így azt a szervezők intézték,” mondta Chase, a Twitch PR igazgatója. „A legtöbb közvetítőnk saját maga szereti intézni a saját csatornáját, persze azokkal az eszközökkel, amiket mi adunk.”

„A chat viselkedésének befolyásolásában közvetve úgy veszünk részt, hogy a közvetítőknek eszközöket, oktatást és autonómiát adunk, hogy ők intézzék a dolgaikat. Ebben az esetben a közvetítők nem tudták teljesen megakadályozni a kérdéses viselkedést, ezért a Twitch úgy gondolja felelős a történtekért, de a chat résztvevői is ugyanúgy hibásak. Ezen kívül egyre újabb megoldásokat akarunk fejleszteni ahhoz, hogy felhívjuk a figyelmet a problémára és ha lehet meg is akadályozzuk azt, és ezután is fel fogunk lépni azon személyek ellen, akik vétenek a szabályok ellen.”

A DreamHack nem válaszolt a kérdéseimre. A Blizzard válaszolt, de ők azt mondták a nem nyilatkoznak a hivatalos reakció bejelentése előtt.

Megkérdeztem TerrenceM-et is, hogy aggódik-e amiatt, hogy ilyen nyíltan beszélt a Twitch rasszizmusáról, és hogy ez később akár még rosszabb lesz: „Igen, ez valószínűleg így lesz, jön majd egy adag olyan ember, akik emiatt támadni fognak, de csak jöjjenek, elbánok velük” – mondta. „Szerintem ez nem egy nagy ár azért, hogy az emberek érdemben foglalkozzanak a témával, és megpróbáljanak megoldást találni az egészre.”

A mostani eredményeinek köszönhetően, ha minden igaz akkor TerrenceM a DreamHack Summer rendezvényen is ringbe száll majd a jövő hónapban, benevez a DreamHack Winterre és minden versenyre, amit csak az ideje enged. Ha pedig az austini teljesítményét nézzük, akkor a csillaga csak emelkedni fog.

Írta: Wes Fenline, 2016.05.12., forrás: http://www.pcgamer.com/

Ezeket olvastad már?