A Twitch beperel hét bot szolgáltatást nyújtó honlapot

Szerző:
Kategória: Esport biznisz, Esport marketing, Streaming

A Twitch jogi utakra lép azért, hogy kiiktassa egyik legnagyobb problémáját: a botokat, vagyis inkább azokat a honlapokat, amik abból tesznek szert bevételre, hogy mesterséges néző szám generáló programokat bocsájtanak áruba.

A cég ebben a körben a hét „legaktívabb nézőbot szolgáltatást eladó honlapot” pereli, jelentették be 3 nappal ezelőtt. A Twitch már ebben a pillanatban is rendelkezik olyan eszközökkel, amik megtalálják a botokat, el is távolítják azokat majd a moderátori, a support és a partneri csapat folyamatosan vizsgálja a botokat használó közvetítőket.

„Megtesszük a következő lépést azért, hogy megvédjük a Twitch nézőit és a közvetítőket azoktól a káros hatásoktól, ami a bot programok használatából ered”, mondta Matthew DiPietro a Twitch marketing alelnöke.

A beadványban a Twitch pontosan hét egyedi honlapot nevez meg, ezek a következők: twitch-buddy.com, twitch-viewerbot.com, twitchviewerbot.net, streambot.com, blackdesertbot.com, twitchstarter.com, twitchstarter.tv, babatools.com, stream-viewers.com, twitchswiss.com és a streamhomies.com, a per ellenük fog folyni.

A beadványban szerepel védjeggyel való visszaélés, kétrendbeli tisztességtelen verseny kihágás (állami és szövetségi), jogtalan domain használat, számítógépes csalás, szerződésszegés, szerződéssel való visszaélés, csalás, átfogó kaliforniai számítógépes adatokhoz való hozzáférés és azokkal való visszaélés és könyvelési csalás. Egyben nézve az egész beadványt, a Twitch azzal vádolja a kérdéses oldalakat, hogy olyan szolgáltatást árulnak, ami a felhasználókat abban segíti, hogy megszegjék a szolgáltatási feltételeket, ezen felül pedig használják a Twitch márkát és nevet, mindezt persze jogtalanul.

Az is igaz, hogy nem a Twitch az első cég, aki hadba indul a bot vállalatok ellen. Tavaly novemberben a Blizzard Entertainment beperelt egy csoport állítólagos operátort, akik a legnépszerűbb csalásért felelős bot programokat árulták. A botok használata egy játékos közösség életében borzalmas lehet. A Blizzard esetében a programok jócskán csökkentették a játék élvezeti faktorát, hiszen sokan csalók ellen játszottak. A Twitch esetében mondjuk ez nem ennyire durva, kétféle használati lehetősége van a botoknak: magát a közvetítőt lehet zaklatni, mondjuk chat botok használatával vagy a közvetítő használhat botokat azért, hogy nézettséghez és később partnerszerződést jusson.

A Twitch azt szeretné, hogy a tárgyalás esküdtszék bevonásával történjen és ne csak egy bíró döntsön a per sorsáról. „Ez azért lenne jó, mert egy ember magában nem biztos, hogy pontosan megérti azt, hogy a bot programok használata milyen szempontból károsítja meg a Twitch-et” mondta Ryan Morrison videojátékokkal foglalkozó ügyvéd.

„Egy esküdtszék sokkal inkább magát a szituációt vizsgálja majd és nem pedig a törvény betűjét” mondta Morrison a Daily Dot-nak. „Az esküdtek híresen érzelmi alapon döntenek és ha csak a tényeket nézzük itt és most teljesen tiszta, hogy ki a rosszfiú.”

Morrison még hozzá tette azt is, hogy egy olyan tárgyalás, ahol esküdtek vannak sokkal drágább és általában több ideig is húzódik el. Az alperesek ebben az esetben minden bizonnyal nem fogják tudni megfizetni a perköltséget és ezért a peren kívül megegyezés több, mint valószínű és így az egész nem is kerül az esküdtek elé.

„Ha a Twitch nyer, minden bizonnyal nem fog kártérítést követelni – annak ellenére, hogy ezek az oldalak azért nem ingyen végzik a tevékenységüket”, mondja Morrison. „De a per hatására az oldalak meg fognak szűnni és a jövőben maga a precedens elrettenti majd a további bot szolgáltatásokat kínáló oldalak létrejöttét.”

A beadvány részeként a Twitch követeli, hogy a kérdéses vállalatok adják ki a vásárlóik adatai annak érdekében, hogy a Twitch ‘megtalálja azokat, akik vétettek a szabályok ellen’. Ha ez megtörténik, akkor az azt jelenti, hogy nagyon sok emberre fog lesújtani a permaban pörölye.

„Itt és most a Twitch nyert helyzetben van,” mondta Morrison.

Írta: Saira Mueller, Forrás: www.dailydot.com

Ezeket olvastad már?