Dardoch: “Ha felvágok és beszólogatok, majd utána engem hibáztatnak….nem zavar.”

Szerző:
Kategória: esport, League of Legends

„Egy meccs előtt azért keménykedek/szólok be fel mert poén” Mondta Joshua „Dardoch” Harnett a Team Liquid kezdő dzsungel játékosa, miután a csapatával a hétvégén megverték a Cloud9 és a Team Envy csapatát is. Miután a szezon elején felfüggesztésre került, „Dardoch” visszatért a kezdő csapatba. Nagyjából ezzel egy időben a TL Academy csapatból Jovani „Fabbbyyy” Guillen is a csapatba került és ez a két lépés a csapat 0-3 statisztikájából 6-4-et csinált.

„Bízom a képességeimben”, folytatta Dardoch. Azért vágok fel egy meccs előtt, mert ki követne egy olyan kapitányt, aki nem magabiztos? Ha egy meccs előtt azt mondom ’Hát igen, 50-50 az esély hogy nyerünk”, akkor a csapatom egyből nincs ott fejben, nem azért megy oda, hogy nyerjen.

A csapat amikor még Team Curse volt és akkor amikor már Team Liquid néven futott sem tudott kiemelkedő eredményt elérni. Akármikor megcsillant a siker a horizonton, mindig történt valami a csapaton belül, ami miatt bukott minden. A szervezet működésének öt éve alatt egyszer sem jutott el a világbajnokságra.

Ebből kifolyólag változtatni kellett és a vezetés úgy döntött, hogy felfrissíti a csapatot. Ennek az egyik első lépése az olyan fiatal tehetségek behozatala volt, mint Dardoch és még sokan mások, a szervezet pedig ettől azt reméli, hogy a fiatalokkal új aranykor köszönt be. A kezdő felállás négy tagja régen az Academy csapatban kezdett, ami a szervezet második számú csapata. Az elmúlt év során az újoncok harcedzett veteránok lettek és így lehetett, hogy csatlakozott az első számú csapathoz Matt „Matt” Elento, mint támogató és Samson „Lourlo” Jakson, mint top játékos.

„Ez egy nagyon fura közösségi reakció – csaknem annyian utálnak, mint amennyien támogatnak,” osztotta meg a gondolatait arról, hogy sokan nagyképűnek tartják a felvágás miatt és ezt az egészet nagyon nem tartják profi hozzáállásnak. „Nekem nem para, ha mindenki engem hibáztat. Ha felvágok és után minden rajtam csattan, nem pedig a csapattársaimon, én el tudom viselni. Van elég hely az arcomon. Messze nem érdekel az, hogy mit gondolnak rólam az emberek.”

Ez az idézet, tökéletesen megmutatja Dardoch személyiségét. Mindig a lényegre tör és amit mond az úgy is van, kitart a véleménye mellett. Tiszteli az ellenfeleit és elismeri a képességeiket, de tisztában a saját értékeivel is. Amikor a csapatról van szó, akkor inkább magára veszi a kritikákat és a negatív megjegyzéseket, így nem a csapattársak kapják azt. Lehet, hogy Dardoch lesz az új arany generáció vezetője és úgy gondolja minden rossz kritikát és sajtót ki tud zárni a játékából, amíg a csapat mögötte van.

„Amikor Koreában voltunk belefutottunk egy jó adag problémába,” mondta. „Úgy gondolom most jutottunk oda, hogy ezeket lassan sikerül teljesen megoldani. Egyre jobbak és jobbak vagyunk.”

i

Úgy tűnik Dardoch újra egyenesbe hozta a Liquid csapatot!

A Team Liquid még sohasem került az NA LCS döntőjébe. Se a Team Curse. Sem pedig a Curse Academy. Mondjuk, mint Team Liquid került hozzá a legközelebb, az utolsó két alkalommal az elődöntőben buktak el. A Liquid már lassan egy teljes szezont letolt az első ligában, mégis a kirobbanó eredmények még váratnak magukra. Amikor a korábbi bajnok Chae „Piglet” Gwang-jin csatlakozott a csapathoz 2015-ben, annak az évnek egy új kort kellett volna hoznia magával, egy sokkal sikeresebbet. Habár Piglet önmagában az egyik legjobb játékos az NA LCS berkein belül, mégis az utóbbi két évben ez nem segítette döntőhöz a csapatot.

„Ha minden igaz a szezon maradékában Fabbbyyy lesz a kezdő,” mondta Dardoch. „Piglet esetében minden megvan: a tapasztalat, a játéktudás, és a makromechanikai tudás, de úgy gondolom én és Matt megtanultunk tőle mindent, amit a játékról tudni lehet, tehát ebből a szempontból tudjuk pótolni. És Fabbbyyy sokkal motiváltabb. Fejlődni akar és nyerni, szomjazik a sikerre és ez talán Pigletben már nincs meg. Ezen kívül pedig, ami még mellette szól, hogy számára minden hős szóba jöhet, nem válogat közülük. Ez kb. annyit jelent, hogy Fabbbyyy beválasztja azt a karaktert, akivel szenvedni fog az ösvényfázisban, de a csapatharcok során már sokkal jobb lesz. Míg Piglet az ösvényen akar dominálni és onnan megnyerni a játékot.”

Amikor a két játékos közötti különbségeket ecseteltük azért Dardoch messzemenően kihangsúlyozta, hogy a váltás a két lövész között közös döntés volt a csapat és Piglet között. Piglet tiszta lappal akart indulni és az Academy csapattal most sokkal jobban érzi magát, Fabbbyyy pedig kezdi kiérdemelni a belevetett bizalmat. Ami pedig még Fabbbyyy mellett szól, hogy a mostani meta sokkal inkább az ő játékstílusához áll közel nem pedig a Pigletéhez. Egy olyan metakörnyezetben, ahol a játék sokkal inkább a felső illetve a középső ösvényre terelődött, az amerikai újonc tökéletesen bele illik a játék képébe.

„Nem Piglet miatt vesztettünk, amikor még ő volt a kezdő lövész”, mondta. „Egyszerűen nem értettük meg azt, hogy mi kell a győzelemhez, de csapatszinten. Nem tudtunk csapatként játszani. Még úgysem tudtuk befejezni a meccseket, hogy Piglet 40, 50-es farmelőnnyel jött ki az ösvényfázisból, lássuk be azért, mert rosszabbul játszottunk, mint a többi csapat. Ennek semmi köze nem volt Piglethez.”

Az előző szezonban a Liquid egydimenziós csapat volt. Ha Piglet és Matt tudott 2v2-ben játszani, akkor megnyerte az ösvényt, és egyre nagyobb és nagyobb előnyt szereztek a csapatnak. Ha Piglet jó rajtot vett és a csapat tudta vele tartani a lépést a meccsek középtáján, akkor egy kis ésszel a csapat megnyerte a meccset és úgy nézett ki a Liquid odaérhet a döntőbe. Amikor pedig a meta megváltozott és az alsó ösvény szerepe a játék elején kevésbé lett fontos, akkor látható lett, hogy a csapat nem tudja kezelni a meccseket, mert nincs előny a 2v2-ből és csak akkor tudtak valamit elérni, ha Dardochnak sikerült nagyot villannia már a meccs elején.

De ezt a mostani csapatfelállás meg akarja változtatni. Egy egydimenziós csapat csak kb a negyedik helyig tud eljutni. A Liquid esetében minden egyes helyezés, amivel nem jutnak ki a világbajnokságra kudarc lesz. A negyedik hely már nem opció.

„Őszintén úgy gondoltam azzal, hogy Piglet elhagyja a csapatot minden rosszabb lesz, hiszen ő volt az egyetlen koreai a csapatban”, mondta Dardoch Kim „Fenix” Jae-hunra gondolva, aki az egyetlen nem saját nevelésű csapattag. „Fenix már szinte teljesen amerikai, amióta nem lakik Koreában. Folyamatosan amerikai mémeket spammel, amikor egymás között beszélünk és mindig viccel. Úgy érzem az utóbbi időben sokkal közelebb kerültünk egymáshoz és úgy érzem már sokkal kényelmesebben érzi magát Amerikában, mit azelőtt.”

Úgy tűnik itt az ideje az Academy játékosainak, hogy levizsgázzanak és megmutassák mit tudnak, mint a Liquid kezdő játékosai. Nagyon sokan kételkedtek abban, hogy mennyire érettek, tényleg elég tehetségesek-e és tudnak-e nyomás alatt is teljesíteni. De úgy látszik összecsiszolódtak és a Liquid most már az NA LCS legjobb csapatai között van.

„Aki eddig is támogatott, annak csak azt tudom mondani, hogy köszönöm a bizalmat,” mondta Dardoch. „A felfüggesztésnek vége. Remélhetőleg a csapat csillaga is felfelé ível innentől. Szerintem ebben az évben megtörjük a negyedik helyek átkát.”

Írta: Tyler Erzberger, Forrás: www.espn.go.com

Legfrissebb bejegyzések