Jordan ‘n0thing’ Gilbert az észak-amerikai Counter-Strike állapotáról

Szerző:
Kategória: CS:GO, esport

“Úgy érzem, rengeteg amerikai csapat veszíti el a pszichológiai csatát.”

Jó pár professzionális játékos lámpalázas és zárkózott, ezért születnek néha nem túl szokványos interjúk. A C9-ban játszó Jordan ‘n0thing’ Gilbert, ennek szöges ellentéte: szókimondó és vidám. Tisztán látszott az ECS finálén is, hogy ő az az ember, akit mindenki ismer és aki mindenkit ismer, megáll beszélgetni, viccelődik a játékosokkal, casterekkel, a segítőkkel stb. Az Astralis elleni győzelem után Jordan elmondta a véleményét az észak-amerikai CS-ről és arról, mekkora súly a nemzet színeiben versenyezni.

Észak-amerikai helyzet

Fiatal kora ellenére Jordan az egyik legtapasztaltabb arc az észak-amerikai színtéren és a Cloud9 kapitányaként nagy nyomás van rajta. A Luminosity Gaming felemelkedése felrázta az amerikai szcénát és annak ellenére, hogy a C9 elvesztette a top pozícióját, a LG sztorira inspirációként tekintenek.

“Azt hiszem, nem lehetnek kifogásaink,-mondja Jordan-mert itt van egy csapat, aki úgy jött Észak-Amerikába,hogy a top 10-ben sem volt benne, majd felküzdötte magát a legjobb tízesbe. Ez is azt mutatja, hogy ha éhezel a sikerre, szenvedélyes vagy és van egy összetartó csapatod, ami igazi csapatként működik, akkor nincs baj, egy csapatot nem az egyén határozza meg, igaz? Egyébként vicces, de beállítottam Fallen hálószobáját háttérképnek a gépemen, mert ő és Fer osztoztak egy szobán, nekem pedig egy hatalmas hálóm van Kaliforniában. Motivációnak használtam, mert ezek a srácok megérkeztek és megmutatták, hogy nincs kifogás, ha mentálisan erős tudsz lenni és csapatként tudsz dolgozni, bármit elérhetsz.

A Team Liquid, Counter Logic Gaming és Team SoloMid versenyfutásával a figyelemért, az NA CS a legkiélezettebb szakaszába lépett és izgalmas számokat fog produkálni. Az amerikai közönség uralja az online felületet, amely hatalmas szelete többek közt a HLTV-n és  Global Offensive subredditen folyó beszélgetéseknek. Azzal együtt, hogy ez hatalmas támogatói bázist ad, terhet is ró a játékosokra, néhányuk pedig nehezen kezeli ezt.

“A legnehezebb dolog az NA csapatok körében a gyenge mentalitás.”- kezdi Jordan. “Úgy érzem, rengeteg amerikai csapat veszíti el a pszichológiai csatát. Mechanikai skill szempontjából nem jobbak nálunk az európai csapatok. A különbség a csapatmunkában mutatott átfogó tehetségben és döntéshozatalban ütközik ki. Nagyszerű egyre több amerikai csapatot látni a versenyeken, mechanikailag rendben van ez a régió, csak a pszichológiai játékban kell fejlődnünk. Ha idáig eljutunk, a beszélgetés befejeződik, és a stigma eltűnhet.”

2

“Haters gonna hate”

A mindig jelenlévő különbség az amerikai és európai CS közt -előbbi gyakran szenved, annak ellenére, hogy rengeteg jó játékosuk és anyagi támogatásuk van- évekre megpecsételte az észak-amerikai szcénát. Az amerikai fanok győzelmet várnak, így amikor a dolgok nem jól alakulnak, az országod reményeiért játszani fárasztó lehet. Messze nem csak a C9-re szűkítve, az internet tele van szurkálódással az amerikai bakikkal kapcsolatban. Néhány elég vicces, ugyanakkor jelentős mértékű az agresszió is.

“Megkövetel egy bizonyos felfogást, hogy rájöjj, sok támogatód lesz, de rengeteg utálód is.”-mondja Jordan. Rengeteg támogatót szereztünk a nyáron, akik élvezik a streameket, ugyanakkor egyből ránk ugranak, ha nem azt a teljesítményt hozzuk, amit megszoktak tőlünk. Nem hibáztathatom őket, amiért csalódottak, de természetesen sokan viselkednek éretlenül. Bizonyos mértékig ignorálnod kell ezeket és reménykedni, hogy nem fertőzi meg a csapatod egyik tagját sem.”

A különbséget stream és versenyteljesítmény között nem könnyű feladat közvetíteni a nézők felé, legfőképp a fiatalabbak és a játékban újak felé. Mikor valaki nagy közönséget vonz be, könnyű csalódást okozni a színpadon.

“Ez shroud legnagyobb problémája.”-emeli ki Jordan, csapattársával kapcsolatban. “Az emberek, akik követik a streamjét, azt látják,hogy félkézzel ver el mindenkit. Az igazság az, hogy streamelés közben csak jól érzi magát, nem foglalkozik az eredménnyel és nem úgy játszik, ahogy azt éles meccsen tenné. Sokan elég kemények vele, mert állandóan kinn van redditen a stream összefoglalókkal. Ezt a kompetitív játékhoz kötik és kritizálják miatta. Jó részük irigységből beszél, de vannak rajongók is, akik csak azt szeretnék, hogy sikeres legyen.”

Pozitív kommunikáció

3

A félig-névtelenség és az olyan szolgáltatások sebessége, mint a Twitter, teljesen elválasztja az emberek attitűdjét attól, ahogy szemtől szemben kommunikálnának. Az online beszólogatás nem az esport sajátja, de óriási probléma egy kompetitív felfogású környezetben. “Őrület, amikor Twitteren vagy bárhol fenn vagyok és az emberek rossz dolgokat mondanak rólam vagy a csapatomról. Válaszolok nekik és rákérdezek, miért mondja ezt és kifejtené-e az álláspontját? A rosszindulatú kijelentésük után azt mondják általában: ‘Az én hibám, bocs haver. Csak azt szerettem volna, hogy jobban játssz.’ Az emberek nem fogják fel, hogy attól, hogy a Twitteren vagy egy monitor mögött, attól még az nem egy paraván, ugyanúgy egy ember vagy és szavakat dobálsz a levegőbe.”  A probléma nyilvánvalóan frusztrálja Jordant, különösen mivel nincs semmiféle megoldás a láthatáron. Mindazonáltal minél több nyílt és tiszteletteljes játékos lesz, annál nagyobb lesz az esélye, hogy a közösség fejlődik majd.

“Remélem az emberek elkezdik komolyabban venni, amit mondanak.”-mondja Jordan. “Még a barátok is megbánthatják egymást írogatás közben, pláne egy idegent. Hogyan várhatod el, hogy az emberek ne értsenek félre a neten? Azt gondolom az embereknek tisztelettudóbban és meggondoltabban kellene beszélniük online.” Ahogyan a Counter-Strike közösség növekszik, ez egy lecke lesz, amiből mindenkinek tanulnia kell.

írta: Henry Stenhouse, Forrás: www.pcgamer.com/

Ezeket olvastad már?