A ReDeYe féle útmutató az esport műsorvezetéshez 9. rész

Szerző:
Kategória: Edukáció, esport, Kommunikáció, Oktatóanyag

Kijelenthetem, hogy a mostani fejezetek egyetlen közös nevezője a pénz lesz. Habár az összes eddigi tanításom fontos volt, pénz nélkül aligha tudsz megmaradni ezen a pályán, hacsak nincs más bevételi forrásod.

Következő írásom főleg arról fog szólni, hogy milyen fizetést kérhetsz magadnak, hogyan találj szponzorokat, hogyan hirdess és legvégül kicsit rá szeretnék világítani a szokásos hibákra, amiket mindenki elkövet.

Nézzük miről is lesz szó:

  • Negatív visszajelzések
  • Szponzor keresés
  • Munkavállalás
  • Pénz és fizetés
  • Hirdetések
  • Gyakori hibák

Mielőtt rátérnék a monetáris dolgokra, előbb érdemes azt a kényes témát megvizsgálnunk, amit a negatív visszajelzések okoznak.

Hogyan birkózzunk meg a negatív visszajelzésekkel és a sértegetésekkel

Először is nagyon fontos, hogy tudjuk mi a különbség a visszajelzés és sértegetés között. Gyakran a negatív visszajelzést fel lehet használni, és pozitívan formálni vele a munkánkat. Ez főleg igaz akkor, ha sok ember mondja ugyanazt a dolgot. Viszont ügyelni kell arra, hogy még ha sokan is hajtogatják ugyanazt, attól még nem biztos, hogy felhasználható számunkra, köszönhetően a birka mentalitásnak, ami gyakran jellemző a gamer iparra. Egy bolond százat csinál alapon. Ezért ha lehetséges mindig kérd ki a véleményét valaki olyannak, aki megbízható az esport közösségből.

A legjobb tanács, amit anno kaptam a sértegetéssel kapcsolatban az az, hogy szimplán ignorálni kell őket. Ne foglalkozz velük, de ne is dugd a fejedet a homokba. Ahogy már a korábbiakban említettem, sok mindent el kell tudnod viselni ha ebben az iparágban szeretnél dolgozni, ez hatványozottan igaz ha elolvasol minden fórumot és kommentet, ami rólad szól. Tudom, hogy sok top kommentátor rendszeresen olvas magáról fórumokat, kommenteket redditen. Ebben vagy egy kis narcisztikusság és egoizmus, de a legtöbb azért teszi ezt, hogy tanulhasson a negatív visszajelzésekből. Azt is tudom, hogy sok olyan top kommentátor is van, aki egyáltalán nem olvas magáról semmit. Ez teljesen tőled függ.

Emlékezz arra, hogy az agyatlan idióták a legkisebb csoportja az esport közösségeknek, de sajnos általában ők a leghangosabbak is.

A visszajelzések szűrésénél, a legjobb ha két kategóriára bontod őket. Az első típus az, ami a munkádról szól, mit mondtál, hogyan viselkedtél. Sok lesz az értelmetlen, de lesz néhány olyan is, amit érdemes megfontolni.

A második kategória azok a kommentek, amik téged támadnak személyesen. Ezek irányulhatnak a külső megjelenésedre, a szexualitásodra, de még a családodra is. Ezek általában azok a trollok, akiket teljesen ignorálni kell. A család szintű sértegetések ritkák, de találkoztam már velük sajnos. Ez egyáltalán nem szép dolog, de ha nincs direkt fenyegetés, akkor a legjobb ha nem foglalkozol velük, vagy maximum annyira, hogy jelented őket az adminoknak vagy megfelelő szervezeteknek. Szinte minden oldalnak van olyan felülete, ahol reportolni lehet az ilyen szintű visszaéléseket. A „mute” gomb a twitteren különösen hasznos ilyenkor.

Nyilvánvaló tény, hogy a trollok a figyelem középpontjába akarnak kerülni, azt akarják, hogy velük foglalkozzanak. Ne add meg nekik ezt az örömet és a végén ráunnak, majd abbahagyják.

Hogyha komolyak a fenyegetések, akkor jelezd azt a megfelelő hatóságoknak és tégy valamit ellene, de soha ne válaszolj az ilyen levelekre és soha nem támadj vissza.

Az is segíthet, ha beszélsz valakivel az iparból, aki hasonló eseteket élt át és hogyan küzdött meg vele. Incontrol és Genna Bain különösen nagy segítségemre volt, amikor arról kérdeztem őket, hogyan birkózzak meg egy lerázhatatlan troll követőmmel.

Szponzor keresése

Erre nincs külön idő limit, hogy mikor van itt az ideje, de minél hamarabb tudsz csatlakozni egy meglévő kommentátor csapathoz/céghez annál jobb a karriered szempontjából. Egy év folyamatos munka egy bizonyos játékban elég, hogy az alapokat megtanuld. A következő lépésben olyan profi kommentátorok társaságát kell keresned, akik hasonlóan gondolkodnak, mint te, hogy jobban kiteljesedhess és más játékokat is megtanulj.

Gyakran megkérdezik tőlem, hogyan tudnának egy esport közvetítő csapathoz csatlakozni. A válasz egyszerű, küldj be nekik egy demo felvételt és egy rövid önéletrajzot, amiben kitérsz arra, mihez értesz, miben tudnál nekik valami pluszt adni és megmutatni, hogy mennyire elhivatott vagy. Nem kell TV-s szintű ambíciódnak lenni, hogy ezt megtedd. Ha elutasítanak, kérj visszajelzést, hogy miben kellene fejlődnöd. Általában kedves emberek dolgoznak ezen a téren, akik szívesen szoktak válaszolni a kezdők kérdéseire.

Nyilvánvaló, hogy még kevés az ilyen jellegű álláslehetőség, és a legjobb cégek azokat a kommentátorokat szeretnék alkalmazni, akik már bizonyítottak, vagy legalább az alapokat jól ismerik már. Szóval ha elutasítanak, ne menjen el a kedved. Sőt inkább motiváld magad, hogy még többet még keményebben dolgozz. Próbálj meg annyi rendezvényen ott lenni, amennyin csak tudsz, akkor is ha nem fizetnek meg valami jól. A lényeg az elején, hogy a nyilvánosság elé kerülj és minél többen lássanak, halljanak.

Azt is érdemes még megemlítenem, hogy egy ilyen lehetőség helyszínhez kötött. Tehát ha az USA-ban élsz, nem biztos hogy érdemes egy európai kommentátor stúdióhoz jelentkezned. Ez fordítva is igaz, köszönhetően főleg az időzóna eltolódásoknak.

Amikor jelentkezel, akkor tekints az egészre úgy, mint bármilyen más álláslehetőségre. Csinálj egy rendes önéletrajzot esport szemszögből. Linkekkel a legjobb munkáidról és győződj meg róla, hogy profin van összerakva. Említsd meg a céljaidat és ambícióidat.

Legvégül az is egy lehetőség, hogy másokkal közösen alapítasz egy saját stúdiót. Ennek nagy előnye, az egyedül dolgozással szemben, hogy közösen sokkal több dolgot tudtok lefedni, megcsinálni.

Hogyan szerezz munkát, hogyan vegyenek fel

Sok mindent megtehetsz azért, hogy jobban felépítsd magad, sokan megismerjenek és jobban a látótérbe kerülj. Nézzük ezeket a dolgokat:

  • Tanulj meg több játékot kommentálni
  • Hirdesd a Twitch csatornád amilyen sokféleképpen csak tudod
  • Csinálj saját szervezésű versenyt és kommentáld azt
  • Beszélgess a Twitch chaten levő emberekkel rendszeresen
  • Csinálj egy saját honlapot
  • Csinálj rövid bemutató videót a munkáidról

Az egyik legnagyobb félreértés, ami az emberek fejében van az az, hogy lehetnek a legjobbak úgy, hogy csak egy játékot tudnak kommentálni. Habár ez igaz a szakma csúcsán levő pár top kommentátorra, az nagyon ritka, hogy egy komoly esport közvetítő cég, mint például az ESL TV felvegyen, ha csak egy játékhoz értesz. Sokan azok közül, akik sikeresek voltak az esport boom elején és most is ebben az iparban dolgoznak, annak köszönhetik, hogy nagyon rugalmasak.

Ha nehéznek találod, hogy egy cég felvegyen magához, akkor ennek az oka lehet az, hogy csak egy játékhoz értesz, és arra a játékra már vannak embereik. Sokszorosan többet fogsz érni, ha több játékot is tudsz kommentálni.

A sorozat következő részében rátérünk arra, hogyan tanulj meg mélyebben más játékokat, de most ha úgy érzed, hogy elérted a maximumot, amit ki tudsz hozni magadból és mégsem vesznek fel, akkor lehet itt az ideje új játékot megtanulni.

Ha megnézed a mostani esport kommentátorokat, csak néhány olyan van, aki egy játékhoz ért. A legsikeresebbek azok, akik sok mindenhez értenek.

A sok újonc kommentátor, akiknek sikerült elhelyezkedniük nagyobb cégeknél, szervezett saját versenyt. Ezek általában kisebb online tornák voltak, de nagy nevekkel. Ezáltal lehetőségük nyílt,hogy a saját tartalmukat streameljék és népszerűsítsék. Lehetőségük nyílt más kommentátorokkal együtt dolgozni, a közösség nagyobb szeletét bevonni. Ha nem érzed magad kvalifikáltnak, hogy saját versenyt szervezz egyedül, keress valakit aki segíteni tud neked ebben, akinek már van tapasztalata ilyen téren.

Legvégül pedig indítsd el a saját honlapod. Nem kell, hogy hiperszuperül nézzen ki, se az hogy egyedi legyen. Sok olyan program van, ami segítségével gyorsan minőségi honlapot lehet készíteni anélkül, hogy a programozáshoz értenél. Ilyen például a WordPress. Használd a weblapot a hírek posztolására (a meglévő social média mellett természetesen), legyen mindig naprakész, streamekkel, képekkel, youtube videókkal és elérhetőséggel ha meg szeretnének keresni munkák miatt.

Ha igazán rendesen akarod csinálni, akkor célszerű egy rövid 5-7 perces videót csinálni a legjobb kommentálásaidból. Ha jó a hangod, akkor azt is hasznosíthatod. Vedd fel a kapcsolatot népszerű youtube videó készítőkkel és ajánlkozz fel narrátornak vagy kommentátornak frag moviekhoz, akár ingyen is, hogy még több emberhez eljuss. A videók végén mindig legyen feltüntetve az elérhetőséged egy linkkel a social média profilodhoz és a honlapodhoz.

A következő részben:

Foglalkozni fogunk az elkérhető fizetés összegéről. Hogyan reklámozd és hirdesd magad. Legvégül pedig rátérünk a leggyakrabban elkövetett hibákra. Maradjatok velem!

Eddigi részek:

1. rész 2. rész 3. rész 4. rész 5. rész 6. rész 7.rész 8.rész

Ezeket olvastad már?
Comments
pingbacks / trackbacks