15+1 izgalmas fejlemény a DreamHack Malmö kapcsán

Szerző:
Kategória: CS:GO, esport

Két hét telt el csupán, mióta eldörrent a startpisztoly 2016 első major versenyén, mégis rengeteg változás kavarta fel a CS:GO világ állóvizét. Kényszerű és tervezett játékoscserék, javuló és romló formájú top csapatok: összegyűjtöttük a legérdekesebb fejleményeket a csapatok kapcsán, és kiemeljük mire érdemes odafigyelni velük kapcsolatban.

A csoport

Luminosity: Első nem európai major győzteseként nagy nyomás lesz a brazil srácokon, szurkolóik bíznak Fallenék kirobbanó formájában, és könnyen lehet, hogy a nagy riválisok gyengélkedése tényleg az ő malmukra hajtja a vizet. Nincs fnatic, a Na’Vi is gondokkal küzd, alig maradt esélyes kihívó a nevezők között.

Egy jó szerepléssel ráadásul a világelsőség is összejöhet, szintén egyedüliként az Európán kívüli csapatok közül.

mousesports: Sokan már a major után úgy vélték, a legnagyobb sztár, NiKo távozik a csapattól, megelégelve a sorozatos rossz eredményeket. Így a társaknak komolyan össze kell kapniuk magukat, ha a több szervezet által megkörnyékezett NiKót továbbra is maguk mellett szeretnék tudni: egy újabb gyors kiesés után ugyanis könnyen lehet, enged majd a csábításnak.

Team Liquid: Ideje megmutatni a kétkedőknek, a columbus-i elődöntő nem a véletlen műve volt. Az ismétlés azonban nem lesz könnyű feladat, hiszen a DreamHack lesz az aktuális felállás debütálása nemzetközi mezőnyben. Az előző majoron ugyanis koosta nélkül voltak kénytelenek játszani, és bár adreN nem vallott szégyent (sőt!), az új fiú most először igazolhatja: jó választás volt az AWP-s szerepkörre. Beilleszkednie könnyű lesz, hiszen zseniális játékosok veszik körül. Ha fejben összeáll a csapat, akár hosszútávon is megvethetik lábukat a nemzetközi metában.

TyLoo: Ázsiai csapatként exkluzív helyzetben vannak a kínai srácok, az ottani csapatok ritkán kerülnek reflektorfénybe, így alig ismerjük őket. A nagytőkés befektetők és a több milliós összdíjazású versenyek azonban már felütötték a fejüket arrafelé is, így a jövőben komoly változáson mehet keresztül az ázsiai scene. A TyLoo a jelenlegi mezőny karizmatikus csapata, a HLTV.org statisztikája szerint 16 meccses veretlenségi sorozattal bírtak tétmeccseken a DreamHack küzdelmei előtt.

B csoport

CLG: Könnyen elképzelhető, hogy tarikékon múlik majd az észak-amerikai csapatok becsülete, hiszen az ellenfelek belső problémái miatt az ő csoportjuk talán könnyebb, mint a Team Liquidé. Azért csak őket említjük, mert összesen ez a két gárda jutott ki a selejtezők során az észak-amerikai mezőnyből, ami furcsa azután, hogy mindenki az NA scene erősödéséről beszélt az elmúlt két hétben.

G2: Az újabb korai, majoron történt búcsú után sokan a csapatot irányító Ex6TenZ nyakába varrták a sikertelen szereplést, és rövid úton el is távolították a csapatból. Az ötödik ember bodyy lett, az IGL szerepe pedig shoxra szállt, aki próbálkozott már hasonló szerepkörben máskor is, ám végletekig kiművelt stratégiai repertoárt sosem láthattunk tőle. Inkább a játékosok egyéni skilljére építve hívja a köröket, kérdés, hogy egy ilyen éles váltás mennyire tesz jót a G2 játékának.

Ex6TenZ távozása után shoxnál a karmesteri pálca. | Fotó: HLTV.org
Ex6TenZ távozása után shoxnál a karmesteri pálca. | Fotó: HLTV.org

GODSENT: Az egykori Ancient játékosok új néven vágnak neki a malmői küzdelmeknek, és a riválisok gyengülése miatt akár a továbbjutás is összejöhet pronaxéknak. A GODSENT egyébként az Astralis mintájára, saját tulajdonú szervezetként jött létre, igazolva a sokak által nehezményezett elüzletiesedést a CS:GO világában.

Na’Vi: Columbus döntősei nincsenek könnyű helyzetben, hiszen csuklósérülés miatt nem lehet ott a billentyűzetek mögött GuardiaN. Helyette a szintén sérülésből felépült coach és egykori profi játékos, starix ugrik majd be segíteni csapatát. Az AWP-s szerepe is érdekes kérdés lesz, mint ahogy az is, hogy megy starixnak az IGL szerep és egyáltalán, mire megy legjobbja nélkül a jó formában lévő Na’Vi?

C csoport

Astralis: A dán szupercsapat már Katowice-ben és az MLG Columbus alatt is élvezetes road movie-kat forgatott, így lesz ez Malmőben is. A fnatic távollétében és a Na’Vi tagcseréje után első számú kihívóvá és végső esélyessé léptek elő, ha elbírják ezt a súlyt, könnyen összejöhet egy Luminosity – Astralis álomdöntő.

CSGL: A lengyel srácok bár a márciusi világranglistán csak 27. helyen végeztek, sokak szerint mégis innen kerülnek majd ki az új Virtus.Pro játékosok, ha a mostani nagy öregek egyszer visszavonulnak. Érdemes tehát odafigyelni alakításaikra: MICHU, innocent és SZPERO játékában pedig bőven benne van, hogy egy napon a legmagasabb szinten is bizonyíthassanak.

dignitas: A fiatalok térhódításának ékes példája a mostani dignitas. Pár napja bejutottak a CEVO Gfinity Season 9 nagydöntőjébe, de a legutóbbi DreamHack során is elődöntőig meneteltek, s most is érdemes lesz odafigyelni rájuk. Két legjobbjuk: Kjaerbye (17 éves) és k0nfig (18 éves) még bőven pályafutásuk elején járnak, nemzetközi rutinjuk és skilljük azonban már most a legnagyobbakéval vetekszik. Mi lesz itt pár év múlva?!

NiP: Mi lett volna, ha nincs vízumprobléma és nem kell beugró ember Columbusban? Ez a kérdés minden NiP fanatikus fejében ott motoszkál Columbus óta, most azonban végre megtudhatjuk, jó választás volt-e pyth az ötödik ember posztjára! Jobb később, mint soha! 2016 elején láthattuk: az új csapat valósággal szárnyal online, a majoron pedig kiderült, hogy THREAT remekül találja meg a hangulatot a társakkal és offline is működhet idén a NiP Magic. Izgatottan várjuk a folytatást, első megálló Malmő!

D csoport

EnVyUs: Csak árnyéka korábbi önmagának az tavaly még major győztesként ünnepelt francia csapat. A verseny legkiegyenlítettebb négyesében nem lesz könnyű meccsük, és Katowice, Split és Columbus után itt is könnyen megeshet velük, hogy a mezőny második felében végeznek. A coach, Maniac tevékenységét kritizálók örömmel nyugtázták, hogy a svájci egyik közösségi oldalán sem említette, a csapattal tart a DreamHack küzdelmeire, így elképzelhető, hogy ismét Happy hívja majd a játékokat, amivel az EnVy ismét a siker útjára léphet.

FaZe: Az európai erőkből álló, de amerikai szponzorral versenyző nemzetközi csapat a csalódást keltő major-szereplés után megvált egyik ikonikus alakjától, a NiP-et is megjárt Maikelelétől.

Helyére kivásárolták élő szerződéséből kioShiMát az EnVy-től, aki akár első LAN-ján szembe találkozhat egykori társaival, mindjárt a csoportkörben.

A csapaton belüli posztok elosztása egyelőre nem egyértelmű, egyedül annyi biztos, fox egyedül maradt az AWP-s szerepkörre. Sok csapatnál bejöttek már a váratlan játékhívások egy új lineup születésekor, érdeklődve várjuk, ezúttal mire lesz elég a meglepetés ereje.

Tempo Storm: A brazil srácok már Katowice-ben is megmutatták, miért érdemes odafigyelni rájuk: vereséggel küldték haza az EnVy-t és a VP-t is a csoportküzdelmek során. A Tempo Storm selejtezőn harcolta ki a részvételt Malmőben, a jóval esélyesebb a Cloud9 csapatát ütötték el a lehetőségtől, így életük második európai túrájára is kijutottak. Ha úgy játszanak mint Katowicében, akár tovább is juthatnak a  halálcsoportból.

Virtus.Pro: Örökérvényű igazság, hogy ha nagy a tét, a VP felébred téli álmából és odateszi magát a pénznyeremény érdekében. Columbusban sem alakult másképp, a lengyelek sokak meglepetésére szépen helyt álltak, ellentmondást nem tűrő győzelmet arattak, és a későbbi győztes Luminosity-t is alaposan megizzasztották. Ha ezúttal is szeretnének bejutni a negyeddöntőbe, pashának mindenképp javulnia kell, hiszen ő volt a csapat leggyengébb láncszeme, a legjobb nyolc között egy ízben 0.42-es ratinget hozott össze 26 kör alatt.

Figyeljétek a DreamHack Masters magyar nyelvű közvetítési időpontjait a Magyar Esport TV oldalán!

Dreamhack Master Malmő menetrend
Dreamhack Master Malmő menetrend

Ezeket olvastad már?