A magyar közösség számokban – avagy így CS-ztek ti

Szerző:
Kategória: CS:GO, Elemzés, Érdekesség, esport, Ismertető, Kutatás, Magyar esport

Az ötletgazda, d0m, csak rövid felmérésnek szánta 8 kérdéses CS:GO kérdőívét, de mikor már 1000 kitöltés fölött járt, megkeresett, hogy publikáljuk is az eredményt. Végül 1374-nél állt meg a válaszolók száma, ami már kellően nagy mintának tekinthető ahhoz, hogy az eredményeket összefoglaljuk, és iránymutatónak tekintsük, amikor a magyar CS:GO-közösségről beszélünk.

A játékon belüli eredményekre és a szerencsejáték vonalra mindenképp rá kellett kérdezni, de nem lehetett elmenni az esport kérdésköre mellett sem. A válaszadók több, mint fele nem pusztán hobbiból foglalkozik a játékból, sokkal inkább fejlődni szeretne, csapatban gondolkodik és versenyeken is indulna. 35,6% vallotta, komolyan veszi a CS:GO-t, naponta gyakorol, hogy jobb játékossá válhasson.

23,1% viszont még ennél is tovább ment, versenyszintű játékra rendezkedtek be, komoly reményekkel.

Ezúton is üzenjük, drukkolunk nekik!

A komoly elhatározások pedig úgy tűnik, az eredményekben is megmutatkoznak, sokak véleményével ellentétben nem a Silverek és Novák országa vagyunk. A játékosok több, mint fele legalább Kala (Master Guardian) rank feletti, csupán 45%-uk Gold Nova Master, vagy az alatti. Sasból, Supreme-ből és Global Elite-ből is vannak egy páran, az említett három kategória a játékosok 31,1%-át tette ki. Csak így tovább srácok!

A sok módosítás utáni, jelenlegi rank rendszer
A sok módosítás utáni, jelenlegi rank rendszer

A tehetség persze önmagában nem elég, fontos a folyamatos fejlődés, a legújabb taktikákat és legjobb tanácsokat pedig hol máshol kaphatnák meg a játékosok, mint a legnagyobb profik meccsein. A magyar és nemzetközi mérkőzésekből könnyen elsajátítható pár hasznos trükk, nem is csoda, hogy alig akad, aki nem néz CS:GO közvetítéseket a játékosok közül. Csupán 6,3% nem él ezzel a lehetőséggel, 58,4% csupán a nagy meccsekre és parázs rangadókra kíváncsi, 35,3%-a magyar CS-seknek rendszeresen követi a online közvetítéseket. A népszerűség tehát nem kérdés, de hogy mekkora tábora lenne, ha egy sportcsatorna itthon is rárabolna az esport közvetítésekre, abba bele se merünk gondolni egyelőre.

Ha már ennyit foglalkozunk a játékkal, óhatatlan, hogy előbb-utóbb pénzt is költünk majd rá. A válaszokból legalábbis ez a tendencia látszik, a kitöltők közül négyből három ember költött már a játékra, a maradék 25%-ból viszont további 7% gondolja, a jövőben vásárlásra adja majd a fejét. És hogy mennyi az annyi? Természetesen ennek is utána jártunk, a statisztikák pedig azt mutatják, módjával szórjuk csak a pénzt. A játékosok közel fele, 43,8%-uk maximum 6 000 forintig merészkedett eddig, ezután azonban igen érdekes képet mutat a költési görbe. 6 és 9 000 között nagyot esik, egészen 12,3%-ra, 9 és 15 000 között még mindig alacsony, 13,3%-os, aztán 15 000 forint felett óriási ugrás, felmegy egészen 30,7%-ig.

Ez alapján kijelenthetjük, hogy nincs középút a költésben, valaki vagy éppen csak pár ezer forintot szán oda, vagy elszalad a ló, és beindul a pénznyelő.

Ha már pénznyelő, a szerencsejáték kérdéskörét nem tudtuk, de nem is akartuk megkerülni, hiszen skinjeink kockáztatása a CS:GO közösség egyik mozgatórugója, a játék egyik életben tartó ereje. A hazai CS-sek 20%-a egyelőre távol tartotta magát a gamblingtől, 6,4%-uk még nem próbálta, de szeretne belevágni, 73,6%, tehát majdnem a háromnegyedük viszont kipróbálta már a szerencsejáték ingoványos mezejét. A séma itt is hasonló, mint a játékon belüli költésnél. A 3 000 forint alattiak tábora a legnagyobb, 35,5%-al, utána viszont a 20 000 forint felettiek jönnek, 18%-al. A köztes összegeket (6 000 alatt, 9 000 alatt és 15 000 alatt) pontosan az előbb látott minta alapján követi a görbe (9,1%, 5,2% és 5,8%), itt sincs középút, Alaposan át kell gondolni tehát, kellő mederben tudja-e tartani az ember a szerencsejáték iránti szenvedélyét, hiszen fogadás egyáltalán nem sikersztoriktól hangos. Nagy győzelmek persze éppúgy vannak, mint hatalmas bukták, vegyük például az átverésre épülő Scam oldalakat. Mindenki azt hiszi, észrevenné, ha átverik, de egy-egy jól csengő ajánlatra mégis nehezen mondunk nemet. A válaszadók több, mint 30%-át már verték át hasonló csali oldalak, és csupán 7%-uk tudta visszaszerezni a tőle jogtalanul elvett értékeket. A csalók pedig napról-napra ravaszabbak és mohóbbak!

Legjobban persze akkor járunk, ha a tanulópénzt nem saját pénzünkből finanszíroztuk, hanem a játékon belüli dropok úsztak „csak” el. Persze ezek között is vannak igazi kincsek, a játékosok többsége mégis kénytelen beérni kisebb értékű tárgyakkal. 67,1%-uk legjobb dropja 5 euró alatti volt, az igazán drága skinek tehát rejtve maradnak. 10 és 20 euró közötti drop még jelentős, 13,8%-uknak volt már hozzá szerencséje, de az igazán jól csengő, 50 eurónál is értékesebb tárgy csak a magyarok 9%-ának esett.

A remény persze továbbra is él, úgyhogy mindenki figyelje a heti droppokat, bontogassa bőszen a ládákat és cseréljen kedvére tárgyai közül, a szerencsejáték oldalakkal viszont bánjatok óvatosan. Jó játékot mindenkinek!

Ezeket olvastad már?
Comments
  • Antarax

    Egy ilyen oldalon színvonalasabb blogbejegyzéseket várnék.
    Nem tudom mit keresnek e féle statisztikák ezen az oldalon.
    Ez egy kérdőív volt, amit bárki kitölthetett, amennyiszer csak akart.
    Szerintem mihamarabb töröljétek. Ne égessétek magatokat.