Találd meg az utad az esportok világában!

Szerző:
Kategória: esport, Ismertető, Magyar esport, Oktatóanyag

Szeretnél elhelyezkedni az esportok világában? Érdeklődve figyeled a legnagyobb online és offline versenyek szervezési folyamatait, de még nem tudod melyik a megfelelő terület a számodra? Ebben a cikkben egy kis iránymutatást kapsz, hogy megtaláld a számodra testhezálló feladatot.

Az esportok világába szervezőként, a  legnagyobb valószínűséggel önkéntesként fogsz belecseppenni, ami azt jelenti, hogy még mielőtt bármiféle anyagi előnyre szert teszel ebből, képesnek kell lenned áldozatokat hozni a siker érdekében. Talán ez elsőre nem hangzik túl jól, amire  viszont biztosan számíthatsz cserébe, hogy egy-egy projekt teljesítése utána iszonyatosan jó érzés fog eltölteni, és rengeteg hasonló érdeklődésű emberrel fogsz találkozni, akikkel élvezet lesz együtt dolgozni a közös célért.

Miben vagy tehetséges?

Megtudod fogalmazni mi az a terület, amiben úgy érzed tehetséges vagy? Tudod, hogy mit tudsz hozzátenni egy esport csapat irányításához, vagy egy élő rendezvény leszervezéséhez? Ha igen, az nagyon jó, máris megtetted az első lépést. Amennyiben nem, derítsük ki gyorsan!

Talán nagyon jó szervező vagy? Ha igen, segíthetnél online és offline versenyek lebonyolításában, vagy lehet egy csapat menedzselése a számodra megfelelő pozíció. Jó szervezőkre mindig szükség van, főleg a csapatjátékokban. Nem csak játékosokat kell tudnod irányítani, de ismerned kell a személyiségüket is, ami már egy sokkal mélyebb feladat.

A digitális marketing a te területed? Remekül összetudsz állítani egy képet, videót ami egyből felkelti az emberek figyelmét? A különböző esport szervezetek folyamatosan keresnek olyan embereket, akik a megfelelő eszközökkel tudják promótálni saját csapatukat, annak érdekében, hogy elérjenek egy nagyobb szurkolói bázist, ami aztán bevételt hozhat a csapatnak. Különösen olyan embereket keresnek,  akik értik a közösségi média folyamatait és megtudják értetni a csapattagokkal miért is érdemes nekik ezt rendszeresen használni. Ezen közösségi felületek(Facebook, Twitter, Youtube, Tumbler, stb..) használatában, a külföldi League of Legends profik kiemelkedően jók, de bőven vannak még kiaknázatlan lehetőségek ezen a területen is.

fogalmazáskészséggel rendelkezel? A billentyűzetedből csak úgy folynak a szavak? Remek! Cikkírói területen már most biztos, hogy szinte bármelyik csapatnál tudnának alkalmazni. Ennek fő oka, hogy minden szervezetnek érdekében áll, hogy a weboldalukra csalogassa a követőket, ennek pedig egyik legjobb módja a csapattal, más csapatokkal, versenyeredményekkel  kapcsolatos tartalmilag értékes cikkek írása.

Shaun Delaney, akit leginkább  ForCourtJester-ként ismerhettek, így nyilatkozott:

“Az elhivatottság és a videójátékok iránti szenvedély a siker kulcsa. A legsikeresebb csapatok egyik közös jellemzője, hogy imádják amit csinálnak. Ne kérj engedélyt senkitől, csak csináld! Vesd bele magad teljes elszántsággal és találd meg azt a területet, amit a legjobban élvezel.”

– Shaun ‘FourCourtJester’ Delaney, profi kommentátor

Shaun videója

Határozd meg a céljaid!

Mielőtt jobban belemélyednél egy-egy területbe nagyon fontos, hogy  meghatározd a céljaid. Vannak akik csak önkéntesként szeretnének segíteni egy csapatnak és nem keresik a fejlődési lehetőséget, ami rendben is van, hiszen tudásuk hatalmas segítség lesz így is. Azonban, ha tényleg igazán szeretnéd letenni a névjegyed az esportok világában,  az önkéntes szintről egy napon el kell mozdulnod.

Közeli ismerősöm, Jacqueline Geller az egyik legjobb akit ismerek a célok kitűzésében és azok megvalósításában. Az ő célja tavaly az volt, hogy találjon egy teljes munkaidős munkát azon a területen, amiért a leginkább szenvedélyes, az esportokban. Az elmúlt egy évben, különböző írói munkákat vállalt az ESFI World-nél, és a Complexity-nél, illetve különböző kisebb szervezeteknél, ahol tökéletesíthette tudását, és bővíthette kapcsolatrendszerét. Egy héttel ezelőtt beteljesítette célját, ugyanis felvették a Blizzard Entertainment-hez, teljes munkaidőbe esport kapcsolati koordinátornak.

Érd el a céljaid! 

Tegyük fel, hogy egy kezdő csapatnál önkéntes munkát vállalsz, ahol feladatod lesz a játékosokkal való kapcsolattartás, mérkőzések leszervezése, egyeztetése. Kitarthatsz a csapat mellett abban reménykedve, hogy egy napon valóban híresek lesztek, remek eredményekkel  így a kitűzött kis elérendő állomásokat, ennek a globális nagy célnak rendeled alá. Az is lehetséges, hogy az önkéntes munkád végül hozzásegít egy másik, nagyobb szervezetben való elhelyezkedésben, ahol már valóban meg is tudják fizetni a munkád. Ahogyan fentebb írtuk, először Neked kell nagyon keményen belefektetni az időt és energiát! Az igazat megvallva, nem is biztos, hogy az a terület amiben te tehetséges vagy, egyáltalán létezik, hiszen az esportok és az ezzel kapcsolatos területek még nagyon gyerekcipőben járnak, nincsenek kőbe vésve. Ahogyan strukturálisan fejlődünk, az ezzel kapcsolatos pozíciók is tisztábbak lesznek.

Összegezve: leírni a céljaid, kimondani és azokat  folyamatosan követni űzni, hajtani az egyik legfontosabb dolog. Például:  „1 év múlva egy League of Legends sztárcsapat játékosmenedzsere akarok lenni”  – ez a kijelentés az  első nagy lépés,  céljaid meghatározásában.

Mindig álmodj nagyokat, de az út legyen tiszta, hogy elérhetővé váljanak!  Ha kitűzöl egy célt, könnyebben felismerheted az utat ami elvezet annak megvalósításához.

A kapcsolatépítés  fontossága

A másik legfontosabb dolog, legyen szó bármilyen szakmáról a kapcsolatépítés. Az egyik egyetemi tanárom,  mindig azt mondta: „Akit ismersz az aki megszerzi Neked a munkát, de a Te tudásod lesz ami meg is tartja azt” Ez a mondás pedig tökéletesen igaz az esportok világára is.

No de mi a helyzet akkor, ha nem ismerek senkit? Hogyan kezdjek neki a kapcsolatépítésnek ?

Nagyon egyszerűen! Kezdj el beszélni az emberekkel! Jómagam nem vagyok jó semmilyen játékban, soha nem is voltam profi játékos. Ami nekem segített az az, hogy nem félek az emberekkel beszélni. Persze ez nem csak az ismerettségről szól, hanem arról is, hogy valami olyan dolgot tudok nyújtani, amit mások nem,  és azt gondolom ez veled sincsen másképpen. Mindenki különleges és tud valamit, amit a másik nem, de elsődlegesen ezeknek az embereknek ismerniük kell egymást, hogy valami igazán kiemelkedőt alkothassanak.

Gnomesayin–t nagyon jó menedzsernek tartják. Képes volt a kapcsolatrendszerét arra használni, hogy megkapja a munkát, a képességei és munkájának minősége pedig meg is tartotta azt.

Szóval ne legyetek szégyenlősek! Kezdjetek el kommentelni, küldjetek emailt azoknak akikkel szeretnétek beszélgetni, egyeztessetek Skype beszélgetéseket. Legyetek kezdeményezőek és az emberek észrevesznek majd!

A kitartó, szorgos munka

Persze, akit ismersz az segíthet megszerezni a munkát. Azonban itt nincs vége, sőt gyakorlatilag ez mindennek a kezdete. Ahhoz, hogy naprakész legyél az esportok világában, rendkívül szorgalmasnak kell lenned, aminek nem kéne túl nehéznek lenni, mivel azt csinálhatod ami iránt elhivatott vagy.

Szorgalmasnak lenni nem jelent mást, mint rengeteg időt belefektetni abba, amit igazán szeretnél elérni,  és addig dolgozni rajta míg az nem lesz tökéletes.   A legtöbb ember bele sem gondol abba, hogy mennyi erőfeszítést és fáradozást igényelhet például egy élő rendezvénynek a pontos megtervezése,  hiszen a sok kis részlet amire mind figyelni kell, ami eldönti, hogy a rendezvény sikeres lesz-e vagy sem.
– Eric “Usurp” Grady, Cyber Sports Network Director of Events

A közvetítés pontosan méretre van szabva? Minden logó a helyén? A szabályzat egyértelmű? Pontosan megvan tervezve az időbeosztás, hogy a lehető legkevesebb “üres idő” legyen a mérkőzések között? Talán túl nyilvánvalóak ezek a kérdések, de ezeknek pontos megtervezése az, ahol az idő igazán elmegy egy élő rendezvény megszervezésénél, ez az a pont, ahol rendkívül szorgalmasnak kell lenni, hogy utána  mindenki jó érzéssel távozzon, hiszen a befektetett idő nem volt hiábavaló.

Munka, munka, munka!

Mire számíthatsz ha egyszer beleveted magad az esportokba? Kevés alvás. Nagyon kevés alvás. A bajnokság hajnalban 3:30-kor megy az én órám szerint, és én ott ülök a gép előtt jegyzetelve a történéseket a cikkemhez. Ha kell nagyon korán kelek, vagy épp nagyon későn fekszek. Számíthatsz ezekre a tapasztalatokra, veled is  megtörténhetnek, de az esély elég nagy, hogy amúgy is fent lennél, követve az eseményt.

Egy másik dolog ami a szervezéssel  együtt jár az az, hogy kevesebb időd lesz  játszani, mint előtte, bár lehet ez csak velem van így,  a rossz időbeosztásom miatt.

Ha cikkíró, közvetítő vagy, elvárt hogy a lehető legmélyebb szinteken ismerd a különböző eseményeket, csapatokat, történéseket, hiszed ez ad majd minőséget a munkádnak. Például tudni azt mi történt a héten az LCS-ben, rengeteget segíthet a következő cikked megírásában, ha az  adott játékossal, csapattal kapcsolatos a téma. A probléma az, hogy egy emberként mindent tudni rendkívül időigényes.

Ha az üzleti részen találod meg a helyed, folyamatos marketing feladataid lesznek, és rendszeresen új kapcsolatokat kell kiépítened, amik csapatod hírnevét messzebbre vihetik. A kapcsolatépítés nem áll meg amikor megkapod a munkát, sőt…a kapcsolatépítést sosem lehet befejezni!

Ha egy csapat menedzselése mellett döntesz, folyamatosan meg kell tudnod szervezni az időbeosztásukat, figyelned kell a versenyeket amire benevezed őket,  közben pedig képesnek kell lenned gyakorló meccseket leegyeztetni más csapatokkal, és bizonyosnak kell lenned arról, hogy folyamatosan használják a közösségi média adta lehetőségeket.

A siker íze

Mindezek ellenére amikor minden összevág és megy a szekér, az lesz a lehető legjobb érzés a világon. Amikor megírod a cikket, amit ezrek olvasnak el, vagy megkötöd az első szponzori szerződésed,  akkor érzed majd csak úgy igazán, hogy tiéd a világ. Nincs is annál jobb érzés, amikor a csapat amibe annyi időt fektettél, végül megnyeri az első nagyversenyét az a boldogságérzet, ami akkor elönt, az fogja jelezni, hogy megtaláltad a helyed.

Amennyiben csak a pénz motivál, sosem leszel igazán jó, sőt akkor sem ha csak arra vágysz, hogy ezáltal híres legyél és mindenki megismerjen. Azonban, ha szenvedélyesen űzöd a kitűzött célokat, és elhivatott vagy a munkád iránt, akkor majd egy napon biztosan kiemelkedőt tudsz majd alkotni és örökre lerakod névjegyed az elektronikus sportok világában.

A cikk eredeti szerzője: Alan Lafleur, az esportsbusiness.com megalapítója
Forrás link: Mobafire.com

Ezeket olvastad már?
Showing 11 comments
  • esportbarat

    Nagyon fontos anyag. Koszonet erte!

    • Gabor Tota

      Én köszönöm, hogy elolvastad.

  • Koltai Dénes

    Tetszik! Bár kétlem hogy a sok ember aki ilyen nagyot álmodna mind elérné :) de, szép is lenne

    • Gabor Tota

      Hát igen, itt jön képbe a kitartás :)

      • Koltai Dénes

        Ahhoz kellene egy kezdő löket valahonnét. Szerintem.

        • Gabor Tota

          Mire gondolsz ?

          • Koltai Dénes

            Ez csak saját vélemény szóval nem biztos hogy jó vagy rossz. Szerintem hiába vagy kitartó ha nem tudod hol elkezdeni, vagy ha el is kezded valami kisebb helyen attól még nem biztos hogy fogod tudni folytatni mert pl megszűnik a csapat/oldal stb. És ilyenkor megint kereshetsz valamit/valakit hogy dolgozz, ezt persze nehéz megtalálni.

          • Gabor Tota

            No igen, ha nem saját vállalkozás akkor valóban fenn áll ennek a veszélye, a következő fordítás ebben a témában pont erről fog szólni.

          • Koltai Dénes

            Miért? Ezeket fordítod? Vagy ez hogy működik? Amúgy meg kíváncsian várom :)

          • Gabor Tota

            Az oldalra vegyesen kerülnek ki fordítások és saját szerzemények. Amennyiben nem saját szerzemény,akkor minden esetben megjelöljük a cikk forrását és a szerzőt, mint ennél a cikknél is.

          • Koltai Dénes

            Értem :) Kíváncsian várom a következő fordítást!