A Smite és ami mögötte van – interjú a Hi-Rez stúdió egyik fejlesztőjével

Kategória: esport, Interjú, Online játékok

A néhány héttel ezelőtt megrendezésre került Smite World Championship (SWC) bajnokság, minden idők harmadik legnagyobb nyereményalapját hozta el a versenyzők számára. A pontos összeg 2,6 millió dollár volt (kicsit több, mint 700 millió magyar egység). Alább egy, még tavaly novemberben készült interjút olvashattok a játék fejlesztéséért felelős vezérigazgató-helyettessel, Todd Harrissel.

Mi volt a Smite titka az elmúlt két év során, amivel ennyire sikeressé tudott válni az esport világában?
A legfontosabb az volt, hogy már a játék korai béta fázisában elkezdtünk minden hétvégén versenyeket rendezni. Ezek az első versenyek segítették a játék fejlődését, valamint sikeresen láthatóvá tették a terméket a különböző esport csapatok és szervezetek előtt is.
Nemrég megalapítottuk a Smite Pro League (SPL) versenysorozatot is, ami rendszeres versenyzési lehetőséget biztosít a csapatoknak, illetve szurkolást a nézőknek. Egy bizonyos csapatért rajongóknak pedig sokkal egyszerűbbé vált a kedvenc csapat követése egy egész szezonon átívelve. Természetesen a végső cél nemcsak az, hogy egy megfelelően nagy közösség játszon a játékkal, de legyen elegendő néző is.

Vannak olyan cégek, illetve szervezetek, amik inspirálták a munkátokat?
Sok olyan szervezet van, amely sokat tesz az esport fejlődéséért. Tisztelettel fordulunk a Riot irányába, amiért a különböző események színvonalát ilyen magasra emelték, a Valve felé a versenyalapok crowd-sourcing megoldásáért, illetve az ESL felé, amiért függetlenül a játékoktól és a különböző műfajoktól ekkora szenvedélyt mutatnak az esport irányába.

Hogyan segítettétek, hogy egy pozitív közösség alakuljon ki a Smite körül? Bizonyos játékosok verbális durvasága egy jól ismert probléma a League of Legends és más hasonló játékok körében.
Próbálunk mindent könnyű és humoros közösség központú tartalmakkal fenntartani a YouTube és a Twitch csatornáinkon is és reméljük, hogy ezek megfelelő példát mutatnak majd mások számára. Általánosságban véve próbálunk mindent pozitívan bemutatni, illetve a felfüggesztéseket és kitiltásokat túl sok komment nélkül letudni.

Más MOBA címekhez képest hogyan befolyásolja a csapatjátékot az, hogy a Smite a szabadcélzásra (free-aiming) és az egyéni képességekre helyezi a hangsúlyt?
A célzás és a juking, vagyis az ellenfél képességeinek és lövedékeinek a kikerülése nagyobb szerepet játszik a mi játékunkban. Sok játékosunk van, akik más MOBA címektől jöttek át, de a szabadcélzással és a karakterek közvetlen irányításával sok játékost átcsábítottunk a különböző FPS és MMO PvP játékoktól is. Más MOBA játékokhoz hasonlítva kisebb hangsúly van a stratégián, de sokkal fontosabb a csapattaktikák alkalmazása, és természetesen szükséges az egyéni skill is, hogy a lövéseid célt találjanak.

A hatalmas nyereményalapok, amiket felajánlotok nagy húzóerőt jelentenek a profi játékosoknak, de terveztek támogatni kisebb, helyi versenyeket is?
Mindenképpen. Jelenleg körülbelül tíz third-party verseny van jelen aktívan. Ezek a különböző rajongói oldalak közösségi versenyeitől át az ESL-ig terjednek. A Smite weboldalán fenntartunk egy listát ezekről a versenyekről, valamint a szervezőket különféle módokon is támogatjuk.

Korábban azt nyilatkoztad, hogy szeretnél olyan értékeket előmozdítani az esport területén, amelyek hozzájárulnának az emberek életének javulásához. A Vöröskereszttel való kapcsolatoddal már megkezdtek ezt az utat, de milyen további terveid vannak ezen a téren?
Offline versenyeken továbbra is nyitottak vagyunk együttműködni különféle jótékonysági szervezetekkel. Novemberben pedig partnerségre léptünk a Tiermonsterrel, hogy megrendezhessünk még egy crowd-sourced alapú jótékonysági versenyt.

Néhány évvel korábban a Tribes: Ascend egy nagyszerű nyitással robbant be az esport világába, de most úgy tűnik, hogy kiesett a körforgásból. Volt bármi olyan dolog, amit abból az esetből tanultatok és ez segítette a Smite fenntartását?
A Smite több leckéből is sokat tanult. Az, hogy a játék rendelkezik egy ranglétrás rendszerrel segíti a top játékosokat, hogy kitűnjenek és így felfedezzék őket a különböző profi csapatok. Valamint az egész platform sokat fejlődött a két játék között – jelenleg van egy felfejlesztett spectator mód, látható statisztikák, valamint biztos nem gondolnátok, hogy a csapat mérete is számít, de a kisebb 5v5 felállású MOBA versenyeket szimplán csak sokkal könnyebb logisztikailag megoldani. A verseny beütemezése, a játékosok leszervezése, illetve a csapatok utazási költsége esetén a csapatméret igenis számít.

Az eredeti cikket Chris Higgins írta a redbull.com oldalán.

Ezeket olvastad már?