Interjú Eefje ‘Sjokz’ Depoorterevel, a League of Legends egyik legismertebb arcával

Kategória: esport, Interjú, Női játékosok

Eefje Depoortere személyét keveseknek kell csak bemutatni. A Riot európai csapatának munkatársaként Sjokz arca az egyik legismertebb nemcsak a League of Legends, de az egész esport világában. Alábbi interjúban közelebbről ismerheted meg a belga közvetítő személyét, azt hogy miként indult el az esport karriere, illetve, hogy mivel tölti idejét, amikor éppen nem a munkájával van elfoglalva.

eefje-‘sjokz’-depoortere

Emlékszel az első alkalomra, amikor először néztél szembe egy kamerával és beszéltél a közönséghez?
Nagyjából három és fél éve volt, amikor az otthonomban felvettem a Summoners Recap műsort az SK.Gaming számára. Gyakorlatilag ültem csak a webkamerám előtt és az adott hét League of Legends híreit olvastam fel, amit aztán megszerkesztve feltöltöttem.

Mivel foglalkoztál, amikor a Riot megkeresett az állásajánlátával? Milyen érzelmeket váltott ki belőled a megkeresés?
Körülbelül másfél éve dolgoztam már szabadúszóként az SK.Gaming, illetve a CyberSportsNetwork számára, amikor meghívtak egy ESL állásinterjúra. Maga a munka az LCS első szezonjával volt kapcsolatos. Eredetileg nem tudtam volna megjelenni az interjún, mert más városban melóztam, mivel nagyon szükségem volt a pénzre. Aztán megegyeztek, hogy tárgyalhatunk Skype-n keresztül is, ami nagyon jól mehetett, mert később felkértek, hogy Kölnben dolgozzak az LCS-n. Teljesen elragadó érzés volt, mintha csak egy álom vált volna valóra – teljesidős állásban az esporttal foglalkozni.

Hogyan néz ki egy tipikus munkanapod, amikor nem a kamerák előtt vagy?
Egy átlagos héten minden csütörtökön és pénteken van egy futó műsorunk. Ez azt jelenti, hogy a hétfőtől szerdáig vannak ‘normális’ munkanapjaim. Szorosan összekoordináljunk a munkánkat a los angeles-i csapattal, így nem igazán az általános 9től 5ig tart a napom. Leginkább 11től 7ig, valamint ezen felül vannak további esti Skype tárgyalásaink a los angeles-i és new york-i emberekkel.

Ezeken a napokon építjük fel a műsorokat, írunk forgatókönyvet, agyalunk, hogy mit, hogyan kellene tennük. Sokat foglalkozunk önmagunk visszanézésével, hogy így tanulhassunk a hibáinkból, gondolok itt például a műsor általános minőségére, vagy a kameraállásokra stb. Vannak továbbá feljesztő-csoportfoglalkozásaink, ahol helyes légzést, kiejtést tanulunk. Ezen felül pedig természetesen minden nagyobb versenyt próbálunk nyomon követni, és itt-ott néha még egy-egy saját meccs is becsúszik.

League of Legends egy világméretű jelenséggé nőtt – mi a legjobb hely, ahova elutaztál a munkád során?
Hajaj, ez egy trükkös kérdés. Rengeteg kedvenc helyem van, ahol lenyűgöző rajongókkal találkoztam, így nehéz egyet kiemelni. Nagyon élveztem a Dél-Koreában eltöltött időmet, valamint Tajpej és Szingapúr is nagyon jó volt! Emellett imádok Európában is utazni, például Párizsban, Londonban és Madridban is felejthetetlen élményekkel gazdagodtam.

Melyik volt a legizgalmasabb meccs, amit valaha is láttál?
Ismét csak igen nehéz a választás, de azt hisztem az OMG vs Fnatic csoportmeccsét választom a szingapúri S4-ből. Mesés meccs volt. Nagyon reménykedtem benne, hogy a Fnatic megvédi Európa becsületét, de az OMG iszonyúan jól játszott. Egy igen szoros meccs alakult ki, ahol mindkét Nexus alig volt védve a végén, de az OMG NYERT.

Mivel foglalkozol a ligák során, amikor éppen nem közvetítesz?
Természetesen próbálom a lehető legtöbb meccset megnézni. A hektikus beosztásaink miatt gyakorlatilag lehetetlen egy olyan versenyt végignézni, ahol valamilyen módon dolgoznom kell.

Felismernek az utcákon? Mikor volt az első ilyen alkalom?
Elég gyakran előfordul, de nem olyan formában, hogy ez irritáló, vagy zavaró lenne. Gyakran megesik például, amikor éjszaka kinn vagyok a városban valamilyen szórakozóhelyen. Az emberek rendszerint nagyon kedvesek.

Mi a legnagyobb változás, amit a League of Legendsben – illetve az egész esportban – észleltél mióta ezzel foglalkozol?
Áltánosságban a gyártási minőség hatalmasat ugrott az esport egész területén. Sokat tanulunk egymástól és úgy vélem, hogy ez nagyon látszik a jelenlegi közvetítések minőségén.

Játszol a játékkal is a szabadidődben? Mit csinálsz, amikor AFK vagy?
Egyre kevesebb időm van magára a játékra – tavaly még végigfarmoltam magam a platinum ligán, de jelenleg a sűrű beosztásom miatt csak heti pár meccsre van időm. Ebben az is szerepet játszik, hogy amikor nem dolgozok, akkor próbálok inkább kiszabadulni és a barátaimmal együtt lógni, edzőterembe járni, vagy éppen olvasni egy parkban.

Mit gondolsz, mit fogsz csinálni öt év múlva?
Ki tudja! Jelenleg csak arra van időm, hogy a következő versenyekre koncentráljak.

 

Az eredeti cikket Ben Sillis készítette a Redbull Esports honlapján.

Ezeket olvastad már?