Győzelem, vagy bukás? – az ESL ESEA sötét lovai

Szerző:
Kategória: Beharangozó, CS:GO, Elemzés, esport, Esport versenyek

Sorozatunk következő epizódjában a végső győzelemre is esélyes, ám az élet által hátráltatott csapatok következnek: reflektorfényben a szponzor nélkül maradt, azóta önmagát kereső ex-TSM, a december hónapban már öt éve nyeretlen Na’Vi, és a beugró emberrel kezdő Liqiud csapata.

Biztos ti is észrevettétek már, hogy Até, a balszerencse istene időről-időre szeret belenyúlni kedvenc játékunk vérkeringésébe, alapos felfordulást okozva megjelenésével. Ilyenkor borul a papírforma, betliznek a legnagyobb a sztárok, dollárezrek úsznak el fogadásokon, és senki sem érti, mi történt. Hiszen, ha a balsors egyszer kinéz magának egy csapatot, az illető ötös akár csomagolhat is, semmi sem fog összejönni nekik. Az ESL ESEA Pro League második szezonjának offline döntőjében elképzelhető, hogy ez a sors vár a decemberben már öt éve nyeretlen Na’Vira, a szponzor nélkül maradt (és a Fragbite döntőjén összesen egy mapot nyerő) ex-TSM-re, valamint az EliGE hiányzása miatt beugróval kezdő Liquid-re. Lássuk be ugyanis, az előjelek minimum baljósak, de lesz-e kiút a hendikepes rajtból?

Az év utolsó nagyversenye előtt sorra vesszük a résztvevő csapatokat és esélyeiket az offline döntőn: első részünkben a pozitív hozadékú roster change-en átesett csapatokkal foglalkoztunk, második írásunkban pedig a coachmizériában érintett indulókat mutattuk be.

Na, de mi lesz veled TSM?

Számos rajongó figyeli aggódva a dán topcsapat vesszőfutását, pedig a szponzorváltás nem áll olyan messze a fiúktól. Cajunb, device, dupreeh, karrigan és Xyp9x (ő most akkor zipniksz vagy zájpeksz?) alig egy éve, 2015 elején igazolt a dignitas berkeiből a TSM zászlója alá, és óriási sikereket éltek meg az Egyesült Államokban székelő szervezettel. Behúzták többek között a Fragbite Masters 4-et, a FACEIT League második szezonját és két PGL-es versenyt is, és ha csak a tíz legelőkelőbb szereplésüket vesszük, közel 300,000 dollárnyi díjazást lövöldöztek össze. Kinek jutna eszébe megválni egy ilyen eredményes, ráadásul népszerű rostertől? A kérdés költői, a TSM ugyanis december elején szélnek eresztette dupreeh-éket.

A hír már egy ideje a levegőben lógott, hiszen Frederik Byskov, a csapat játékosügynökének kinevezett korábbi menedzser egy interjúban elárulta, több csapattal (köztük persze a TSM-mel is) is tárgyalnak a közös jövőről. December 3-án azonban világossá vált, a felek külön utakon folytatják: a játékosok ”?” néven szerepelnek az idei év hátralévő versenyein, az észak-amerikai szervezet pedig egy Los Angeleshez közeli helyszínen épít új csapatot. A spekulációk persze azonnal megindultak.

Többen úgy vélik, a NiP egy az egyben neve alá veszi a csapatot, mások már a TSM következő, amerikai lineupját találgatják.

Az azonban biztos, hogy karriganék nehezen élték meg az elszakadást, és az eddig a szervezet által biztosított szolgáltatások hiányát. Vélhetően ezeknek is köszönhető gyors szereplésük a Fragbite Mastert ötödik évadában, ahonnan nyeretlenül estek ki címvédőként. Szinte semmi nem jött össze nekik, dekoncentráltan és sok hibával játszottak, ha most próbálták felhívni a leendő szponzorok figyelmét magukra, alaposan elszámították magukat. Na, majd az ESL ESEA döntőn, gondolhatnánk!

A kaliforniai döntő előtti utolsó nagy erőpróba tehát riasztó képet mutat, ne felejtsük el azonban, szponzorok ide, bizonytalan jövőkép oda, ezek a srácok még mindig a földkerekség legjobbjai. Ha a mentális hullámvölgyből kilábalnak, kíméletlen gyilkoló gépként akár a végső győzelemre is esélyesek lehetnek. Az európai selejtező során ugyan kikaptak oda-vissza a fnatictól és egy mapot ott hagytak az EnVy és a Na’Vi ellen is, a csoportelsőséghez nem férhetett kétség. A 18 győzelem és a legkevesebb, összesen 215 vesztett kör alapján magasan a kontinens legjobbjai között a helyük. Ezekből, és az év második felében elért sikerekből kell erőt meríteniük a kiélezettnek tűnő B csoport küzdelmei előtt, hiszen normál esetben egyértelműen device-ékat favorizálnánk a CLG, a Luminosity és a Na’Vi ellen, jelen állás szerint azonban megjósolhatatlan, mire lesz képes az ex-TSM.

Megtörik-e a Na’Vi decemberi átka?

2010-ben a lehető legjobban mutatkozott be a Counter Strike közönségének az ukrajnai multigaming csapat, lényegében mindent megnyertek, amin elindultak. A jelenlegi rosterből Zeus és Edward már ezeknek a sikereknek is részese volt, valamint a mostanra edzővé váló starix még játékosként segítette társait. A gárda az év eleji IEM-től, az ESWC és WCG küzdelmein át a téli DreamHackig mindenhol tarolt, és az öt éve horribilisnek számító 200,000 dolláros össznyereménnyel zárták az évet.

Ezt a számot csak idén sikerült felülmúlniuk, eddig közel 300,000 dollárnál járnak a fiúk 2015-ben.

Az év végi bevételeknek azonban hagyományosan hátat fordít a Na’Vi, fennállása során még nagyobb versenyek európai selejtezőjén sem sikerült nyerniük, de túl sok dobogóval sem büszkélkedhetnek. Eddigi legnagyobb decemberi sikerük kétségtelenül GuardiaN leigazolása 2013-ból, hiszen versenyeken egy Starladderes ezüstérmen kívül rendre a negyeddöntő volt a végállomás, de akadt, ahol még ennél is hamarabb kiestek.

Pedig a csapatban ott a potenciál, a folyamatosan megújuló CS:GO erősorrend top5-jében bérelt helyük van, hiszen a tűzerőre nem lehet panasz. A rutinos rókák mellé okosan beépített fiatalok, siezed és flamie hozzák a tőlük elvárt agresszív stílust és számolatlan fraget, GuardiaN AWM-jétől hullanak az ellenfelek, mint a legyek, Zeus pedig jól írányít, a háttérből ráadásul starix is segít a srácoknak. Ha ez a fránya decemberi rossz sorozat nem lenne, komoly esélyesként számolnánk velük, az eddigi szereplések azonban azt mutatják, év végére a Na’Vinál bizony kicsit kiengednek a koncentrációból.

Lesz-e trófea a Na'Vi karácsonyfája alatt? | Fotó : es.ign.com
Lesz-e trófea a Na'Vi karácsonyfája alatt? | Fotó : es.ign.com

Lehet, hogy már az ukrán erdők hólepte látványát várják, vagy a karácsonyi fogások járnak a fejükben? Az év utolsó nagyversenyén kiderül, hogy az európai selejtezők harmadik helyezettje meddig jut a B csoportból, könnyen lehet, hogy ezúttal is jó eredmény nélkül maradnak Zeusék. A CLG ugyanis már régóta szeretné elcsípni mumusát egy versenyen, az ex-TSM formája megjósolhatatlan, a Luminosity pedig rosterváltás után, eddig kedvező előjelekkel várja az ESL ESEA döntőjét.

Beugró emberrel kezdi meg szereplését a TL

„Járt utat a járatlanért el ne hagyj!” – borzalmasan nagy klisé, le sem írnám magamtól, ha nem lenne tökéletes intelem a Team Liquid számára. Történt ugyanis, hogy a csapat egyik fiatal sztárja, iskolai elfoglaltságok miatt nem tud ott lenni a többiekkel első mérkőzésükön, így EliGE helyett a népszerű streamer, mOE ugrik majd be Hiko, adreN, nitr0 és FugLy mellé. Az első csoportmeccs után egy esetleges vereségből is van még kiút a double elimination rendszernek hála, a TL azonban magának nehezíti meg helyzetét ezzel a lépéssel. Az A csoport ráadásul nem éppen az a hely, ahol a lazáskodás beleférne az esélytelenebbnek tartott amerikai csapatoknak, hiszen a TL és a Conquest Európa talán két legjobb csapatával, a fnatic-kal és az EnVy-vel került össze az ESL ESEA Pro League második szezonjának döntőjében.

Vajon a Team Liquid lesz az idei sötét ló? | Kép : teamliquidpro.com
Vajon a Team Liquid lesz az idei sötét ló? | Kép : teamliquidpro.com

Azt már többször bebizonyította a szeptember óta együtt játszó gárda, hogy az amerikai kontinensen kevés igazi kihívója akad, az őszi IBP tornát és az ESL ESEA amerikai selejtezőjét is magabiztosan nyerték, számukra a következő lépcső a nemzetközi metában való komoly eredmény lenne. Egy kezdeti, demoralizáló vereség azonban többször is okozta már Hikoék vesztét. A FACEIT League novemberi döntőjén például a TSM elleni 16:0-s nyitány annyira benne maradt a csapatban, hogy a Virtus.pro elleni decideren is összesen 14 kört tudtak csak nyerni két mapon. Így ha mást nem, a tisztes helytállást még beugró emberrel is hoznia kell a csapatnak, ha tovább akarnak jutni a csoportból.

A nyolc induló csapattal kapcsolatos legégetőbb, legaktuálisabb kérdéseket tehát már tudjuk, de mit jelent mindez a verseny végeredményét tekintve? Következő cikkünkben a pillanatnyi forma és a múlt tükrében bocsátkozunk esélylatolgatásokba, szigorúan szubjektív alapon, egyfajta vitaindítóként. Figyeljétek a blogot, a cikksorozat java még csak most jön majd!

Ezeket olvastad már?