Izgalmak, botrányok és üzlet a négyzeten!

A Valve hivatalos közleményben tudatta, hogy (engedve a több éves nyomásnak) 2016-tól megnövelik a major Counter-Strike versenyek összdíjazását, játékosok és nézők legnagyobb örömére. A játék fejlődését, és a benne levő potenciált látva, az emelés tényét sokan már a bejelentés előtt is kész tényként kezelték, az összdíjazás növekedési volumene azonban még a legrutinosabb elemzőket és profi játékosokat is sokkolta.

 

250 000 dollár helyett ezentúl 1 000 000 dollárt osztanak szét a résztvevő csapatok között.

 

A győzelem ráadásul még inkább kifizetődő lesz: eddig a nyeremény 40%-a (100 000 dollár) ütötte a első helyezett markát,de  ez az arány az MLG Colombuson már 50% lesz, vagyis kereken a fél millió dollárt zsebel majd be a majort megnyerő gárda. Brutális mértékű fejlődés, soha nem látott lehetőség és egy teljesen új szint a játék történetében, mely minden bizonnyal komoly következményeket hoz magával. Jót és rosszat egyaránt. Hiszen ilyen mértékű változásnál elengedhetetlen a negatív elemek megjelenése, az alábbiakban összegyűjtöttünk milyen hatásai lehetnek a Valve reformjának a Counter-Strike világára.

Győzelem bármi áron

„Kis pénz, kis foci. Nagy pénz, nagy foci!” – Az örök érvényű klasszikusnál jobban semmi nem írja le, mire számíthatunk március végén Colombusban, öldöklő küzdelem és soha nem látott versenyfutás a mesés nyereményért! Izgalmas meccsekre, végletekig begyakorolt taktikákra, precíz körökre és hihetetlen lövésekre van kilátás a világ legjobb csapataitól, hiszen mindenki előtt csakis a győzelem lebeg majd. Egy ekkora összeg még a vegetáló csapatokat is előrántja Csipkerózsika álmukból, egy ekkora összegért egyszerűen nem lehet nem küzdeni! A kérdés persze adott, meddig lehet elmenni a győzelemért? A major versenyek előtti kisebb lanok vagy online ligák lemondása valós veszély, a csapatok nem akarják majd felfedni legújabb taktikáikat, nem akarják kiadni magukból a maximumot az igazi erőpróba előtt. Apropó taktikák, ekkora tétnél már bizony megremeghetnek a kezek, aki biztosra akar menni egy kiélezett szituációban előbb választja a vereség elkerülését a győzelem helyett. Hiszen nem mindegy, hogy agresszíven, győzelemre törően, látványosan játszik egy csapat, vagy a lassabb, taktikusabb módon a másik fél hibáiból próbál meg táplálkozni. És a vontatottabb játékmenet még a jobbik eset a tét nagyságának kompenzációjára, hiszen egy-egy csaláson kapott játékos, vagy sportszerűtlen tett könnyen beárnyékolhat még egy ekkora rendezvényt is.

s1mple eltiltása már lejárt, de lesz-e aki nyomdokaiba lép? | Fotó: HLTV.org
s1mple eltiltása már lejárt, de lesz-e aki nyomdokaiba lép? | Fotó: HLTV.org

 

Felgyorsul az év közbeni játékosmozgás

A sok csábító nulla könnyen visszatérésre csábít majd korábbi legendás játékosokat és új erőt önt a feltörekvő titánokba, efelől semmi kétségem. A legjobbakért eddig is őrült pénzeket kellett megmozgatni, sokan hatalmas fizetésekért játszottak, most viszont már ezeket a horribilis ötleteket is megéri átgondolni, hiszen lesz miből támogatni egy csapatot, ha az major győzelmeket szállít. (Itt tenném hozzá zárójelben, hogy az új rendszer ezüstérmese is bőven jobban jár majd, mint az eddigi győztes!) A hatalmas tét miatt tényleg csak annak a csapatnak lesz esélye a végső győzelemre, aki a világ legjobb játékosait tudja magánál, és nincs gyenge láncszem a gépezetben. A játékosok kiszámíthatatlan vándorlása, a legjobb ötösök keresgélése azonban könnyen minőségi romláshoz vezethet az összeszokottság hiányában, az új csapatok kiismerhetetlensége csak az első pár hétben fegyver, utána már inkább önveszélyeztető tényező.

A colombusi selejtező legrutinosabb ötöse: a G2 legutóbb szeptemberben cserélt embert. | Fotó: HLTV.org
A colombusi selejtező legrutinosabb ötöse: a G2 legutóbb szeptemberben cserélt embert. | Fotó: HLTV.org

Új befektetők a láthatáron

A megnövekedett díjazás már a csoportban kiesők számára is minőségi ugrást mutat, amelyik gárda tehát stabil major résztvevővé tudja kinőni magát a nagyok árnyékában szintén komoly bevételekre tehet szert az év során akár több alkalommal is. Ennek hála egyre több profi csapat, egyre jobb feltételekkel loholhat majd a top csapatok lábnyomában, folyamatos éberségre kényszerítve őket, a nézők legnagyobb örömére. És ha a nézők elégedettek az az online nézettségen és a helyszíni látogatók számán is meglátszik majd, a matricákról már nem is beszélve. A legnagyobb rendezvények még tovább nőnek majd, a közvetítések még profibb mederben zajlanak majd. Fejlődnek a CS:GO szervezetek, a klubok, a műsorgyártók, az egész közösség. Ez viszont egyenes utat mutat a sportág elüzletiesedése felé, ahol a számok könnyen beelőzhetik a játék szeretetét és a közösség kiszolgálását. Az eddig közvetlenül bemelegítő játékosok elvonultan koncentrálnak majd, közösségi profiljukat egy content manager veszi át és ha egy ilyen hullám elindul, már nehéz visszatalálni a korábbi útra.

 

Szerencsére a felvázolt tényezők közül elsőként kizárólag a rövid távú, pozitív hozadékokat tapasztaljuk majd meg, a dolgok árnyoldala később kristályosodik csak ki. A Valve bejelentése egyértelmű garancia arra, hogy 2016 major versenyei minden eddigi képzeletet felülmúlnak majd, minden CS:GO játékos legnagyobb örömére. És hogy mit hoz a jövő? A kölni major előtt talán már okosabbak leszünk.

Ezeket olvastad már?