Az év meccsét játszotta a G2 és a Luminosity

Szerző:
Kategória: CS:GO, esport, Esport versenyek, Nemzetközi esport

Kiélezett csata, eszméletlen lövések és őrjöngő közönség. Az ESL Pro League döntőjének minden pillanata örökre beleégett a retinánkba.

Véget ért az ESL Pro League harmadik szériája is, ami ha lehet, még az előző kettőnél is izgalmasabbra sikerült. A selejtezőkből továbbjutott csapatok közül igazából csak a G2 jelenléte lepett meg sokakat, a friss tagcserén átesett francia csapat két körrel bizonyult jobbnak a Na’Vi-nél a végelszámolás során.

Utazhattak tehát az angliai döntőre, ahol 200 000 dolláros álomnyeremény várt a győztesre.

Az A csoportban teljesen felborult a papírforma, mindenki dán illetve brazil továbbjutást várt, főleg azért, mert FalleN-ék az elmúlt 30 mapon csak kétszer kaptak ki, és 17-es verertlenségi szériába voltak a döntő előtt. A nyitómeccsen aztán az Optic 16:7-re átgázolt az Astralison, az épphogy kijutó G2 pedig 16:12-vel küldte alsóágra a világranglistát is vezető Luminosityt. A győztesek csatáján szintén a franciák győztek, míg az Astralis búcsúzott a tornától, és az LG ha már visszatért a győzelem útjára, a decider pályát is lehozta az Optic ellen, sima 2:0-ra.

A B csoport már igazolta az előzetes várakozásokat, a két svéd szupercsapat kvalifikálta magát az elődöntőbe. Bár a NiP megszenvedett a nyitókörben, a Liquid már 14:2-re is vezetett ellenük, ám f0resték hosszabbításra tudták menteni a mapot, és végül 22:18-ra behúzták a győzelmet. A fnatic magabiztosan nyitott olofmeister hiányában is, 16:10-el alsóágra küldték a Cloud9-t, akik a két amerikai csapat közti kiesési rangadót is elveszítették, így nyert map nélkül távoztak. A svédek csatáját a NiP nyerte, bár sokak szerint a fnatic a könnyebb elődöntőbeli ellenfél reményében eldobta a meccset, hiszen a vereség után könnyedén legyőzte a Liquidet, így készülhetett a legjobb négy mezőnyére.

Az elődöntők egy könnyebb és egy nehezebb meccset ígértek, a NiP-Luminosity igazi szuperrangadót sejtetett, míg a mostanra már biztos elfáradó és kipukkanó G2 ellen mindenki a fnaticot várta esélyesnek, igazolódni látszott tehát a könnyebb ágról említett pletyka a svédeknél. A brazilok a csoportbeli botlás után itt már nem kegyelmeztek, 2:1-el bejutottak a döntőbe, melléjük pedig óriási meglepetésre a G2 csatlakozott! A franciák mentális erejéről tanúskodik, hogy a fnatic az első mapot 14:2-es hátrányból nyerte, de a G2 nem tört össze és lehozta a következő két pályát.

A fejlövésre vonatkozó fontos adatokat mind ScreaM uralta múlt héten | Fotó : HLTV.org
A fejlövésre vonatkozó fontos adatokat mind ScreaM uralta múlt héten | Fotó : HLTV.org

A döntőben tehát az abszolút meglepetés csapatnak számító G2 és az abszolút esélyes Luminosity csapott össze. Itt már azok is meginogtak, akik a franciákkal szimpatizáltak elsősorban, hiszen BO5 rendszerben kellett helytállniuk a világ legjobb formában lévő együttese ellen. A helytállás azonban nem fejezi ki eléggé azt a csodát, amit shoxie-ék letettek elénk. Őrült küzdelem, hatalmas nyerni akarás és kiváló játék jellemezte mindkét csapatot, ahol elmentünk egészen a legvégéig.

Az 5 lejátszott pályán összesen 143 kör alatt 972 frag esett. És egyik szebb volt, mint a másik!

A vétó során a csapatok kicsit túlgondolták ezt a maratoninak ígérkező (az is lett, majd 6 órát játszottak végül) ígérkező csatát, mindkét gárda olyan pályákat pickelt, amit utána sorra elveszített. A Luminosity kezdett és kiválasztották Overpasst, ahol azonban bekezdett a G2 és mindkét oldalt megnyerve 16:10-el zártak. Jöhetett Train, a franciák pályája, így már kitalálhattátok, hogy ezt pedig a brazilok nyerték, egy nagyon szoros 16:13 után. Következett Cobblestone ahol 16:10-re a G2 nyert és az összesítésben meglépett 2:1-re, ám a Luminosity Dust2-n egyenlített.

Így érkeztünk el Inferno-hoz, a pályához, ami nyártól már nem képezi részét a hivatalos mappoolnak, méltó búcsúmeccsre volt tehát kilátás. Édés Istenem, de még mennyire, hogy az lett! A hosszabbításos mérkőzés minden egyes köre zseniális taktikáról, szép egyéni teljesítményekről és csapatmozgásokról szólt, ezt a forgatókönyvet senki nem írhatta volna jobbra. Az esélyesség terhét végül elbírta a Luminosity, akik meccspontot is hárítva 19:16-ra megnyerték a nagydöntőt, és a vele járó 200 000 dollárt, mely a CS:GO világ történetének második legnagyobb pénzdíja. De ez a meccs, ez a bajnokság nem csak emiatt kerül be a krónikákba, erre a hihetetlen döntőre még évek múlva is emlékezni fog, aki látta. Aki lemaradt róla, az alábbi linken magyar kommentárral élheti át a csodát, ami miatt évek óta szerelmesek vagyunk a CS-be, íme az ESL Pro League BO5 Grand Final – magyar kommentátorokkal.

Ha az összes magyarul kommentált meccset tartalmazó lejátszási lista jobban érdekel, a linkre kattintva mind a 25 leközvetített map elérhetővé válik!

Ezeket olvastad már?