Az esport korrumpálódása

Szerző:
Kategória: CS:GO, Kritika, Magyar esport

Mindannyiunk szavajárásában fellelhető a korrupció, ám kevesen tudják, mit is jelent valójában. A korrupció nem más, mint az értékek devalválódása, romlása. A hétköznapi nyelvhasználatban a megvesztegethetőség – ami helytálló, de nem kizárólagos – szinonimájaként a leggyakoribb.

Az esport közös szeretete gyűjti össze és helyez szubkultúrába óriási tömegeket. Mindenki máshol találja meg önmagát, de az biztos, hogy játszanod kell valamilyen játékkal. Ez a belépőkártyád, s ez az útleved, a személyid is. Alapvetően minden a játékosok köré épül, hiszen az ő kompetitív játékuk szolgál a legfőbb show elemként, műsorként, eseményként a nézők, a tanulni vágyók, és a teljes média körnek.

Be kell látnunk, világszerte rohamos fejlődésnek indult az esport, és bár egyesek szerint még mindig gyermekcipőben topog, addig sokaknak most remekül megélnek belőle. Az esport alapfeltételei nagyon hasonlóak az motorsportokéhoz. Míg előbbinél egy számítógép (és perifériák), addig utóbbinál egy versenyautó/motor kell, hogy beszállhass a versenybe. És ugye nem árt, ha mindkettőből jó teljesítményűvel rendelkezünk a cél elérése érdekében. Könnyű belátni, nagyobb alaptőke befektetése elengedhetetlen feltétel a versenyzés megkezdéséhez, ezért egy befutott esportoló, akárcsak egy pilóta ritkán küzd igazi anyagi gondokkal.

Ahol pénzügyi lehetőségek kitágulnak, ott a tevékenység iránti szeretet szükségszerűen megcsappan. A presztízs, mint olyan tizedlegessé válik, s lassan már ott tartunk, hogy néhány csapat az értéktelen játékbeli kinézetért eldobja jó hírnevét.  Ez ma főleg Counter-Strike Global Offensive játékára igaz, de ne gondoljuk, hogy hasonló lehetőségekkel, más játékban nem fog előfordulni, vagy már nem fordult elő. Hivatalos “fogadóiroda is működik már egy jó ideje a játékban, ahol napi szinten több ezer euró (skinekben) fordul meg. A csábítás tehát túl nagy ahhoz, hogy ne adjuk el a lelkünket.

ESL Pro Series kilencedik szezonjában történt, hogy a lengyel Alsen csapat a lehető leglátványosabb módon kapott ki a tőle jóval gyengébb ellenfelétől. Nem csak a fogadói százalékok, vagy odds-ok bizonyítják az erőfölényt. Sokat hangoztatott football analógiával élve NB3 sem verhetné meg az NB1 csapatokat, ám mivel ők nem is egy ligában viaskodnak, ezért a fogadás sem lehetséges, így ‘eladni’ sem képesek a meccseiket (pedig fogadni mernék, hogy megtennék).

Meg kell értenünk, mielőtt az Alsen csapatát kiáltanánk legfőbb bűnösnek, hogy nem ők  az elsők, s valószínűleg nem is az utolsók (ha csak a PLAYIT tavaszi LoL bajnokságán történtekre gondolunk). Amíg egy kupa főnyereménye kevesebb, mint a skinekből nyerhető összegek, és/vagy érdemi szankciók, szabályozások nem lesznek kollektíve használatosak addig ez a jelenség újra és újra felütheti a fejét. Az ESEA és az ESL Poland már bevezették, hogy a csapatok egyik tagja sem (menedzser vagy bárki a szervezeten belül) fogadhat olyan mérkőzésre, melyhez direkt közük van. A rendszer még könnyen kijátszható, amíg van egy jó haver, sógor, vagy koma, aki megteszi tétjeinket a nevünkben.

A legnagyobb bukást és kiábrándulást a 2009-2010-es koreai StarCraft bundabotránya okozta, ahol 11 profi játékost (pl.: savior, luxury, yellow) kellett kitiltani, mert gyanúba keveredtek. Két lehetséges módon adták el a meccseiket. Feltehetően megkörnyékezték őket a fogadóirodák, hogy egy bizonyos összegért cserébe veszítsenek. Legegyszerűbb módon pedig úgy, hogy csak simán maguk ellen fogadtak. Egy biztos, hogy a hatóságok által is komoly megtorlásban részesültek résztvevőik.

A győzelem, és nem a pénz utáni áhítat a legszebb vonása a profi játékosoknak. Legfőbb és egyetlen céljuk az elsőség, a győzelem kell hogy legyen. Minden más, majd jön utána. A hírnév, és pénz mind csupán pozitív megerősítések, de semmi több, helyén kell tudni kezelni. Többé ne, vagy minél kevesebb számban forduljon elő hasonló eset a közeljövőben, ahhoz szükség van a szabályzások kiterjesztésére, valamint egy olyasfajta módosításra, hogy a fogadásból nyerhető összegek ne lehessenek magasabbak a kupán megszerezhető nyereménynél. De a versenyszellem növelésére van leginkább szükség, hogy a kis belső hang, a ‘versengő-én’, ne engedjen meg bundát se 1, se 1000$ esetében sem.

Ezeket olvastad már?