CSGO LOUNGE: Áldás vagy átok?

Szerző:
Kategória: CS:GO, esport, Kritika

(A cikkben megfogalmazottakat a Valve eredeti írása ihlette, s egészíti ki. Ettől függetlenül a szerző személyes véleményét tükrözik és semmilyen formában sem tekinthetők az Esportmilla közösen elfogadott álláspontjának.)

2013. szeptember 23.-án lett aktív az első hivatalos Counter-Strike Global Offenstive fogadóoldal. A valuta a fegyverkinézet pénzbeli értéke, mellyel megtehetjük tétjeinket és a szorzóktól függően válhat nyereményünk értékesebbé. Mint minden szerencsejáték, ez is a valószínűségszámítás elve alapján működik. Mégis úgy érezhetjük, nem vagyunk teljességgel kiszolgáltatva a sorsnak, hiszen ha megfelelő tudásanyagunk van a csapatokról, predikciónk beválhat, és gyarapíthatjuk vagyonunkat.

Egy korábbi cikkben már boncolgattam, miért is lehet a CSGO a legizgalmasabb esport, és bizony számításba került a fogadóoldalak által kialakított plusz izgalmi faktor. Ha élőben tudunk fegyverkinézeteinkért aggódni, akkor az már megdobja az amúgy is fordulatos mérkőzéseket. Ez az a pont, ahol minden erénye véget ér a fogadásoknak.

Az esport korrumpálódását mi sem mutatja jobban, mint hogy 2015 már eltiltásokkal kezdődött. Először az a MYR feltűnő veresége a Volgare ellen, majd az amerikai ex-IBP csapatát (DaZeD, swag, AZK, steel, dboorN, cud, és menedzserük Casey Foster) érte utol a sors, később a francia Epsilon-t (fxyo, uzi, gmx, b1ggy). A fentiek egyike sem vehet részt olyan rendezvényeken és kupákon, amit a Valve támogat. Ehhez bárki hozzácsapódhat, így gyakorlatilag végérvényesen elvághatják a profi játéktól a bűnbeesőket.

Ne legyünk önhittek, hiszen a csábítás nagy, főleg ha a kapzsiság amúgy is túlteng fogyasztói társadalmunk tudatalattijában. Egyes fegyverkinézetek több száz  eurót, de a legértékesebb 1500-at is eléri. Természetesen a steam piacán ezeket már nem lehet kapni, mert egy bizonyos összeg felett a szabályozások nem engedélyezik a vásárlást. Így kerülhetett ki jó pár kinézet a piacról, ám különböző online hirdetőfelületeken ezek még mindig elérhetők, és a szabályozásoknak hála, értékük megsokszorozódott.

Most már a Valve is figyelmezteti a profi játékosokat, hogy tartsák távol magukat a fogadásoktól, hiszen nem csak pénzük, de a csapat és a személyes hírnév is rámehet, a CSGO megítéléséről nem is beszélve. Az már régen szomorú, ha valakit figyelmeztetni kell, hogy a pénznél vannak fontosabb dolgok is, de azoknak nem árt a figyelmeztetés, akiknek erkölcsei nem tudnak anyagiasságukon felül kerekedni. Személy szerint én az átlagos játékosoknak sem ajánlanám, hiszen a Counter-Strike, fps voltjából kifolyólag jóval inkonzisztensebb, kiszámíthatatlanabb játék, és könnyen érhet minket óriási meglepetés hideg zuhanyként.

Az tény, hogy nagyban segítette a fogadási rendszer a játék népszerűsítését,de emellett a folyamatosan esport közvetítések kellettek leginkább. Hazánkban a legnagyobb átlagnézettsége azoknak a mérkőzéseknek van, ahol lehetőség van fogadni. Rövid úton nagy segítség volt a CSGOLOUNGE, most már viszont a nemzetközi megítélésben kezd egyre pejoratívabb értelmezést nyerni a CSGO. El kell tűnődnünk azon, hogy fegyverkinézeteink megérnek-e annyit, hogy gajra menjen miattuk egy esport.

Ezeket olvastad már?
Showing 4 comments
  • Roli

    Sziasztok! Nekem nem mutatja a fegyvereimet mit tegyek? :D

pingbacks / trackbacks